Siirry sisältöön

”Energiatehokkuus merkitsee parempaa tuottoa”

Timo Valtonen ja Pauli Luomajoki

Kiinteistösijoittajalle rakennuksen energiatehokkuus on tärkeä taloudellinen kysymys. Uusiutuva energia kiinnostaa entistä enemmän.

Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj on kiinteistösijoitusyhtiö, joka omistaa kolmisenkymmentä toimitilakiinteistöä pääkaupunkiseudulla. Kiinteistöjen ylläpitotoiminta on tehokasta ja niiden teknisiä ominaisuuksia parannetaan mahdollisuuksien mukaan.

Energiakustannukset muodostavat huomattavan osan kiinteistökuluista. Kulutetun energian määrä ja hinta heijastuvat voimakkaasti liiketoiminnan kannattavuuteen.

”Kaikki säästöt, jotka voimme saavuttaa energiankäytössä, parantavat suoraan kiinteistöjen nettotuottoa”, toimitusjohtaja Timo Valtonen toteaa.

Toimitilojen energiatehokkuus kiinnostaa luonnollisesti myös vuokralaisia, joita Tallberg-Kiinteistöillä on noin 350.

”Asiakkaamme haastavat meitä tehostamaan energiankäyttöä yhdessä heidän kanssaan. Vastuullisuus, energiatehokkuus ja kustannukset ovat heille samalla tavalla tärkeitä asioita kuin meillekin.”

Yhtiö on pystynyt pitämään kustannukset kurissa silloinkin, kun energian hinnat ovat nousseet. Lämmitys-, ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteisiin haetaan optimaaliset säädöt ja niitä huolletaan säännöllisesti. Automaattisen monitoroinnin avulla toimintahäiriöt havaitaan ajoissa ja korjaustoimiin päästään nopeasti.

”Koetamme taistella kustannusten nousua vastaan kiinteistökohtaisella olosuhteiden hallinnalla. Automatiikkaa ja säätötekniikkaa hyödyntämällä pyrimme tasapainotilaan, jossa terveelliset, turvalliset ja miellyttävät olosuhteet saavutetaan mahdollisimman pienillä energiakustannuksilla.”

Taloteknisen olosuhdeoptimoinnin ohella kiinteistösijoittajan on myös investoitava energiatehokkuuteen. Tekniikan kehittyessä vanhan laitteiston korvaaminen uudella voi olla järkevin ratkaisu.

Vantaan Energia tarjoaa asiakkailleen energiatehokkuutta edistäviä palveluja kumppanuuksien kautta, asiakaspäällikkö Pauli Luomajoki kertoo.

”Teemme yhteistyötä markkinoiden parhaimpien energiatehokkuuteen perehtyneiden yritysten kanssa.”

Hän on havainnut kiinnostuksen älykkään teknologian mahdollisuuksia kohtaan kasvavan sekä tilojen omistajien että käyttäjien keskuudessa.

”Äly tulee jatkossa kiinteistöihin jo rakennusvaiheessa. Se on helpoin ja halvin ratkaisu.”

Aurinkovoimala vuokralaisen aloitteesta

Monelle toimitilan vuokraajalle on tärkeää myös se, kuinka energia on tuotettu. Uusiutuva energia on kova sana ilmastonmuutoksen aikakaudella.

Kesällä 2018 Tallberg-Kiinteistöt asennutti Espoon Suomenojalla sijaitsevan liikekeskuksensa katolle aurinkosähkövoimalan. Alkusysäyksen hankkeelle antoi urheilukauppaketju XXL, joka on tilojen pääkäyttäjä.

”Siinä on hyvä esimerkki asiakkaasta, joka haluaa panostaa näihin asioihin etunenässä. Sovimme, että aurinkosähkön tuotanto menee sekä heidän että koko kiinteistön käyttöön, jolloin kaikki hyötyvät”, Timo Valtonen kertoo.

Voimalan suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Vantaan Energia aurinkosähkökumppaninsa Naps Solar Systemsin kanssa avaimet käteen -toimituksena. Tallberg-Kiinteistöissä laskettiin, että investointi kannattaa tehdä.

”Aurinkopaneelien hintakehityksen myötä takaisinmaksuaika on lyhentynyt järkeväksi. Eikä kyse ollut miljoonainvestoinnista vaan sadoistatuhansista euroista, joista saimme heti hyödyn ilmaisena energiana.”

Pauli Luomajoki vahvistaa, että meneillään on aurinkovoimabuumi.

”Aurinkosähkön kysyntä on kasvanut todella voimakkaasti viime vuosina. Yhä useampi kiinteistöyhtiö on kiinnostunut investoimaan laitteistoihin, ja tarjouksia pyydetään entistä enemmän.”

Vantaan Energia tarjoaa yritysasiakkaille myös hankintamallia, jossa asiakkaan ei tarvitse investoida laitteisiin. Valtonen pitää vaihtoehtoa kiinnostavana, vaikka sijoitusyhtiölle onkin luonnollisempaa sijoittaa välittömään tuottoon investoimalla itse.

”Jos uusi hankintamalli vapauttaa investointireserviä tuottavampaan tai välttämättömämpään investointiin, niin totta kai sitä kannattaa harkita.”

Tänä päivänä aurinkosähkön tuotanto mitoitetaan niin, että kaikki tuotettu sähkö jää kiinteistön omaan käyttöön. Näin varmistetaan investoinnin maksimaalinen hyöty. Luomajoki ennustaa, että kehittyvä akkutekniikka parantaa aurinkosähkön hyödyntämismahdollisuuksia entisestään.

”Kun saamme vielä vähän pienempiä ja tehokkaampia akkuja, sähkön varastointi muuttuu houkuttelevammaksi. Akkujen varaamaa aurinkosähköä voidaan käyttää niinä tunteina, jolloin markkinasähkön hinta on kalleimmillaan.”

Tallberg-Kiinteistöt ostaa tarvitsemansa sähkön Vantaan Energialta.

”Haluamme sähkönhankintaan asiantuntijakumppanin, joka pystyy palvelemaan meitä myös tulevaisuuden tarpeissa. Emme halua vain passiivista energiantoimittajaa vaan aktiivisen kumppanin, jonka kanssa voimme kehittää liiketoimintaamme”, toimitusjohtaja Valtonen linjaa.