Siirry sisältöön

Sähköliiketoiminta

Vantaan Energian yksi useista liiketoiminnoista on sähköliiketoiminta.

Sähköliiketoiminta vastaa Vantaan Energian Suomessa ja Norjassa tapahtuvasta osakkuussähköntuotannosta. Investoimme uusiutuvaan sähköntuotantoon, tuuli- ja aurinkosähköön sekä sähkön varastoimiseen fiksujen kumppanuuksien kautta.

Olemme osakkaita useissa tuuli-, vesi- ja ydinvoimaa tuottavissa yhtiöissä:
Svartisen Holding
Kolsin Voima
EPV Energia
Pohjolan Voima 
Suomen Hyötytuuli

Sähköliiketoiminta toimii sähkön tukkumarkkinoilla. Toiminto vastaa Vantaan Energian sähkön hankinnan ja osakkuustuotanto-omistusten kehittämisestä ja hallinnasta, sähkökaupasta ja tasehallinnasta sekä markkinariskien hallinnasta.

Tuulisähkö

Olemme osakkaana Suomen Hyötytuuli Oy:ssä ja EPV Energia Oy:ssä, joilla on useita tuulipuistoja lähinnä länsirannikolla ja Pohjanmaalla. Vuonna 2023 tuotimme yhteensä 164 gigawattituntia tuulisähköä, mikä oli 16 prosenttia sähköntuotannostamme. 

Vuonna 2022 teimme investointipäätöksen osallistumisesta Suomen Hyötytuuli Oy:n Siikajoen tuulipuistoinvestointiin, josta teho-osuutemme on noin 30 MW. Puiston on tarkoitus valmistua tuotantoon vuonna 2025. Suomen Hyötytuuli Oy:n rakenteilla olevassa, kevätkaudella 2024 valmistuvassa Alajoki-Peuralinnan tuulipuistoinvestoinnissa olemme mukana noin 12 MW:n teho-osuudella. Olemme mukana myös Suomen Hyötytuuli Oy:n Oosinselän tuulipuistossa 12,5 %:n osuudella. Oosinselän tuulipuisto tulee valmistuttuaan vaikuttamaan Vantaan Energian tuulisähköntuotantoon runsaan viidenneksen vuotuisella tuulisähkötuotannon kasvulla.

Vesivoima

Vesivoima on meille merkittävä energianlähde, sillä vuonna 2023 sähköntuotannostamme 55 prosenttia syntyi vesivoimalla. Vesivoima tulee meille muun muassa Etelä- ja Pohjois-Norjassa sijaitsevista vesivoimalaitoksista. Omistamme myös yhdessä neljän muun energiayhtiön kanssa Kolsin Voima Oy:n, jolla on vesivoiman tuotantoa Kokemäenjoessa ja Kymijoessa.

Ydinvoima

Noin 25 % (vuonna 2023) sähköntuotannostamme on ydinvoimaa , joka tulee Olkiluodon kolmesta ydinvoimalasta. 

Aurinkovoima

Olemme osakkaana EPV Energia Oy:ssä, joka on kehittämässä uusia aurinkovoimahankkeita Suomeen.