Siirry sisältöön

Kiertotalouden neuvontatyö

Haluamme lajittelun sujuvan, jotta jätevoimalaamme saadaan vain lajiteltua sekajätettä ja kaikki uudelleen hyödynnettävä materiaali menisi uudelleen käyttöön.

Suositut jätevoimalavierailut

Olemme järjestäneet jätevoimalavierailuja niin ryhmille kuin yksityisillekin henkilöille syksystä 2014 alkaen. 

Tutustumiskierroksilla perehdytään jätteen syntyyn, kierrätykseen ja energiahyötykäyttöön. Lisäksi vierailijat saavat tutustua jätevoimalan tekniikkaan ja laajemmin jätteestä energiaa -prosessiin. Kokonaisuus käydään läpi kuvin ja sanoin pelin, pienoismallin ja ainutlaatuisen äänimaailman avulla sekä lyhyellä kiertokäynnillä voimalaan. Esittelyiden kesto on keskimäärin puolestatoista kahteen tuntiin.

Vuoden 2018 aikana jätevoimalaan tutustui yhteensä noin 4 100 henkilöä (vuonna 2017 noin 4500). Erityisesti lajittelu ja kierrätys sekä jätevoimalan toiminta ja päästöt ovat kiinnostaneet kävijöitä. Vierailijaryhmistä eniten kasvua on ollut opiskelijoiden ja koululaisten vierailuissa.

Järjestämme jätevoimalavierailuja entiseen tapaan myös vuonna 2019.

Roskapoliisit pilke silmäkulmassa

Vantaan Energian roskapoliisi on asiantuntija, joka kiertää Uudellamaalla taloyhtiöissä, kouluissa ja järjestöissä neuvomassa lajittelussa ja kierrätyksessä sekä antaa vinkkejä kestävämpään kulutukseen. Roskapoliisit opettavat vuodessa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Heidän metodinsa on opastaa pilke silmäkulmassa ja positiivisuuden kautta. Kuka tahansa kaveri-, harrastus-, työ- tai muu porukka voi kutsua roskapoliisin opastamaan kierrätysasioissa.

Uutena erityisesti taloyhtiöille suunnattuna palveluna on roskissyyni, jossa roskapoliisi tarkistaa taloyhtiön roskakatoksen ja arvioi sen siisteyden, toimivuuden, turvallisuuden ja taloudellisuuden.

Vuonna 2018 järjestettiin jo kolmannen kerran roskien lajittelun SM-kisat. Osakilpailuita kisattiin 11 kappaletta ympäri Suomea kahdeksassa kaupungissa ja niihin osallistui yhteensä 1144 kisaajaa lapsista varttuneempaan väestöön. Roskamestariksi pystyy harjoittelemaan myös digipelin avulla ja sitä pelattiin SM-kisojen yhteydessä 10 399 kertaa.

Perheen pienimmät haastettiin mukaan päiväkotien uusioaskartelukisaan, jossa askarreltiin naamioita kierrätysmateriaaleista.

Roskapoliisien valistustyö on tavoittanut jo noin 100 000 ihmistä.

Annetaan hiilikädenjäljen kasvaa!

Tutkimme yhdessä VTT:n kanssa, mikä merkitys roskien lajittelulla on kasvihuonepäästöjen kannalta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että ahkeralla lajittelulla on mahdollista pienentää omaa kokonaispäästömääräänsä oleellisesti.

VTT selvitti, onko lajittelulla oikeasti vaikutusta ilmastonmuutokseen. Tätä tutkittiin vertaamalla ahkeran lajittelijan ja peruslajittelijan hiilijalanjäljen eroa.

Peruslajittelija on kirjaimellisesti perustason lajittelija, joka palauttaa panttipullot kauppaan, kierrättää tekstiilit ja paperijätteen, sekä toimittaa vaaralliseksi luokitellun jätteen asianmukaisesti jatkokäsittelyyn. Ahkera lajittelija taas kierrättää näiden lisäksi muovipakkaukset, lasipakkaukset, pienmetallin, biojätteen sekä kartonki/pahvipakkaukset.

Tutkimuksen tulos on selkeä! Ahkera lajittelija pienentää merkittävästi omaa hiilijalanjälkeään ja samalla koko jätehuollon hiilijalanjälki pienenee. Ahkeran lajittelijan hiilijalanjälki on alle puolet peruslajittelijan hiilijalanjäljestä. Ahkeralla lajittelulla kasvatetaan hiilikädenjälkeä eli tehdään tekoja ilmaston hyväksi.

Suurimmat erot hiilijalanjälkeen syntyvät biojätteestä ja metallista. Molemmissa jätelajeissa ahkeran lajittelijan päästöt ovat vain 10 % peruslajittelijan päästöistä.

Kiertotalousneuvonta

  2018 2017 2016
roskapoliisien tapaaminen (lkm/a) 927 1 309 Na.
jätevoimalavierailuun osallistujat (lkm/a) 4 148 4 490 5 312