Siirry sisältöön

”Roskapoliisit opettavat lajittelemaan oikein”

Roskapoliisit Sonja Iltanen-Tähkävuori ja Anne Kandolin

Vantaan Energia laajensi #roskattominkaupunki -haastetta Vantaalta Uudellemaalle kutsumalla kaikki uusmaalaiset tekemään tekoja roskattomamman ympäristön eteen.  Sonja Iltanen-Tähkävuori ja Anne Kandolin valittiin 11 muun henkilön kanssa roskapoliisiksi. Ennen kentälle menoa roskapoliisit saivat koulutusta jätteiden lajittelusta Vantaan Energian jätevoimalassa. Lisäksi annettiin vinkkejä esiintymiseen ja sosiaalisen median käyttöön sekä pelejä ja työkaluja, jotta roskien lajittelun opettelu olisi mahdollisimman mielenkiintoista ja kivaa.

Kierrätystietojen ja -taitojen vahvistamiseen tähtäävä työ käynnistyi kummallakin vauhdikkaasti. Annella on jo aikaisempaa kokemusta, koska hänet valittiin toisen kerran roskapoliisiksi. Oma-aloitteisuus on onnistumisen edellytys roskapoliisinkin työssä. Vierailukäynnit on järjestettävä pääsääntöisesti itse, varsinkin toiminnan alkuvaiheessa.

Roskapoliisin voi myös pyytää paikalle roskattominkaupunki.fi -verkkosivuston kautta. Roskapoliisit ovat saaneet kutsuja mm. taloyhtiöiden kokouksiin, päiväkoteihin, kouluihin ja harrasteseurojen tilaisuuksiin. Vierailun kestoksi riittää hyvin puoli tuntia tai kolme varttia. Roskienlajittelun ohella jätevoimala on asia, joka on kirvoittanut keskustelua niin nuorempien kuin vanhempienkin parissa.

Miksi roskapoliisiksi?

”Roskapoliisin hommissa jaan ilosanomaa siitä, miten voimme yhdessä taikoa roskasta sähköä ja lämpöä. Halusin tehdä jotain konkreettista ja koen, että roskapoliisin työllä on merkitystä. Kierrätys ja jätemateriaalin hyötykäyttö ovat kiinnostaneet minua jo pitkään, vaikka aiemmin olenkin tehnyt töitä muotoilun ja ikääntymisen parissa”, kertoo Sonja.

Anne puolestaan kertoo roskapoliisityön sopivan hänelle erittäin hyvin, sillä hän on onnistunut tekemään omasta kiinnostuksen kohteestaan – ekologisuudesta – sivutyön luonto-ohjaajan opintojen lomassa. Hän myös arvostaa sitä, että pystyy joustavammin vaikuttamaan työaikoihinsa ja ulkoilmaihmisenä viettämään päivisin aikaa ulkona.

Roskapoliisit ovat otettu kaikkialla myönteisesti vastaan

— Päiväkodin lapset ovat olleet innoissaan ja esittävät hirveän paljon kysymyksiä, Sonja kertoo. Lapsia kiinnostaa erityisesti se, mihin astioihin erilaiset jätteet laitetaan. Yllättävän moni lapsista osaa jo lajitella yleisimpiä roskia. Asiaa havainnollistetaan roskapoliisin varusteisiin kuuluva lajittelukasseilla sekä taikasauvalla, jolla taiotaan roskista uusiotuotteita kuten esimerkiksi wc-paperihylsyjä. Pois lähtiessä eräs lapsi sanoi haluavansa isona roskapoliisiksi. Liekö roskapoliisin komealla koppalakilla ollut siihen myös vaikutusta , tuumii Sonja.

Vuonna 2015 järjestettiin ensimmäisen kerran myös roskienlajittelun Suomen mestaruuskilpailut Tikkurila Festivaalien päälavalla. Kisoissa piti osata lajitella eri roskia mahdollisimman nopeasti ja voittaja oli se, joka lajitteli eniten oikein annetun ajan puitteissa.

-Oli todella kiva nähdä miten ihmiset innostuivat kisaamaan pääpalkinnosta, matkasta maailman siisteimpään kaupunkiin Singaporeen, Anne muistelee. Lisäksi olen saanut palautetta, että tämmöistä lajitteluopastusta tarvitaan. Pelkkä opastetaulu jätehuoneessa ei aina kerro kaikkea.

Pyrimme innostamaan

Roskapoliiseille maksetaan työkeikkojen perusteella rahallista korvausta, joka voi nousta satoihin euroihin kuussa. Paras palkkio on kuitenkin merkitykselliseksi koetusta työstä saatu hyvä mieli.

”Hienoa, kun pystyy oikeasti vaikuttamaan ruohonjuuritasolla”, kummatkin roskapoliisit toteavat kuin yhdestä suusta. ”Uskomme, että viesti lajittelun tärkeydestä on mennyt hyvin perille. Emme painosta lajittelemaan vaan pyrimme innostamaan lajittelemaan paremmin sekä tekemään tekoja roskattomimman kaupungin eteen esimerkiksi noukkimalla päivittäin roskan maasta.