Siirry sisältöön

Energiahäviöt sähkö- ja kaukolämpöverkoissa

Sähkön siirron häviöihin voidaan vaikuttaa verkon mitoituskriteerein ja ottamalla elinkaarikustannukset huomioon investointien suunnittelussa. Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n sähköverkon häviöt vuonna 2016 olivat 2,3 %, kun häviöprosentti Suomessa oli keskimäärin 3,0 %. (Lähde: Energiateollisuus)

Kaukolämpöverkon häviöt vuonna 2016 olivat 8,7 % (10,6). Verkkoa seurataan ja huolletaan jatkuvasti. Kuntokartoituksissa huomiota kiinnitetään erityisesti niihin verkon osiin, jotka ovat lämmön toimituksen näkökulmasta kriittisiä ja jotka sijaitsevat vilkkaasti liikennöidyillä alueilla kuten esimerkiksi alikulkutunneleissa tai paikoissa, joissa on ollut aikaisemmin vuotoja.

Vuonna 2016 jatkettiin kaukolämpöverkon lämpökamerakuvauksia helikopterista, lämpökamerakuvaukset ovat osa kaukolämpöverkon kunnon valvontaa. Kameran avulla tutkittiin maanpinnan lämpötilaeroja mahdollisten vuoto- tai vauriokohtien löytämiseksi.

Lämpökamerakuvauksissa löytyi noin sata lämmintä kohtaa. Kaukolämpölinjoille näistä kohdistui muutamia kymmeniä. Muutamia selviä vuotokohtia löytyi, samoin useita huonoja liitoseristyksiä, jotka korjattiin vuoden 2016 aikana.

Huonokuntoisimpia verkon osia saneerattiin vuonna 2016 noin kaksi kilometriä. Vuotokohtien tarkentamisessa käytettiin myös kaukolämpökoira Jekkua. Jekku on Suomen ensimmäinen kaukolämpöputkivuotojen etsimiseen koulutettu koira, jonka koulutus on tapahtunut tiiviissä yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. 

Vuonna 2017 jatketaan kaukolämpöverkon saneerauksia, tavoitteena uusia noin kaksi kilometriä vanhoja rakenteita.

Häviöt sähköverkossa (%)

Lisää kaukolämpökoira Jekusta