Siirry sisältöön

”Lämpöverkkomme on muutoksentekijä”

Ilkka Reko ja Laura Heinänen

Kaukolämpöverkossamme virtaavaa vettä voidaan kuumentaa monin eri tavoin, esimerkiksi uusiutuvalla energialla ja asiakkaidemme hukkalämmöllä. Ympäristöhyödyt siirtyvät välittömästi tuhansiin kiinteistöihin.

Tuotamme tänä päivänä kaukolämpöä pääasiassa sekajätteellä ja puuhakkeella. Vuonna 2014 valmistuneen jätevoimalan ja 2019 käyttöönotetun biovoimalan myötä hiilidioksidipäästömme ovat puolittuneet kymmenessä vuodessa. Jätevoimalan laajennuksen valmistuessa 2022 päästömme putoavat vielä neljänneksellä nykytasosta. Tavoitteenamme on olla tulevaisuudessa täysin hiilidioksidivapaa energiayhtiö.

Tammikuussa 2020 julkistimme sopimuksen pilvipalvelukeskuksen hukkalämmön ostamisesta Ficolo Oy:ltä. Itä-Vantaan Hakkilassa sijaitsevan konesalin laajennustyöt käynnistyivät 2019, ja uusi pilvipalvelukeskus on toiminnassa 2020.  ”Data- ja pilvipalvelukeskukset tuottavat paljon lämpöä läpi vuoden, ja me tarvitsemme sitä erityisesti talvisaikaan”, Vantaan Energian liiketoimintajohtaja Ilkka Reko perustelee yhteistyötä.

Myös suurista pakastamoista olisi mahdollista ottaa talteen merkittäviä määriä hukkalämpöä. Periaatteessa jokainen kaukolämpöverkkoomme liitetty kiinteistö voi palauttaa ylijäävän lämmön verkkoon, mutta investointi tarvittavaan lämpöpumppuratkaisuun maksaa jonkin verran. Kaupankäynti pienillä hukkalämpömäärillä ei ole tästä syystä vielä kovin kannattavaa.

Suunnittelemme kahden kilometrin syvyisen maalämpökaivon poraamista Vantaalle. Se toimisi samalla lämpövarastona, johon ladattaisiin kesäaikaan jätevoimalassamme tuotettua lämpöä. Talvella latausta purettaisiin lämpöverkkoon.

Olemassa oleva kaukolämpöverkko antaa Rekon mukaan loistavan mahdollisuuden hyödyntää uusiutuvaa energiaa kiinteistöjen lämmityksessä ja leikata hiilidioksidipäästöjä. ”Päästöjen vähentäminen paikallisesti kiinteistökohtaisilla ratkaisuilla on hidas tie. Lämpöverkon kautta voimme kerralla muuttaa tuhansien kiinteistöjen lämmityksen fossiilisesta hiilidioksidivapaaksi.” ”Eikä asiakkaan tarvitse itse tehdä mitään investointeja. Me investoimme vihreään tuotantoon, ja asiakas saa hyödyn”, jatkaa myyntipäällikkö Laura Heinänen. Vantaan Energia tarjoaa jo tällä hetkellä hiilidioksidivapaita Uusiolämpö-lämpötuotteita kiinteistönomistajille.

Haluamme myös auttaa asiakkaitamme käyttämään energiaa tehokkaammin. Älykkään lämmönjakokeskuksen ja huoneanturoinnin yhteispelillä kiinteistön lämmitys pystytään säätämään optimaaliseksi. ”Otamme kuvaannollisesti askeleen kadun alla kulkevan putken päästä sisälle kiinteistöön. Kun lämmön jakautumisesta sisätiloissa saadaan tarkempaa tietoa, voidaan lämmityskäyrää säätää tehokkaammin. Optimoitu säätö mahdollisine verkoston tasapainotuksineen näkyy parhaimmillaan pienempänä energialaskuna”, Heinänen visioi.

Vireä viisikymppinen

Vuonna 2019 Vantaan kaukolämpöverkon käyttöönotosta tuli kuluneeksi 50 vuotta.  ”Verkko on hyvässä kunnossa. Lämmöntoimitus sujui jälleen lähes häiriöittä, ja pieniä katkoja eivät asiakkaamme ehdi edes huomata”, Reko myhäilee. Verkon vahvana säilynyt suorituskyky ei ole sattumaa, Heinänen huomauttaa. ”Emme jää odottelemaan, että jotain tapahtuu, vaan suunnittelemme ja toteutamme jatkuvasti verkon ennakoivaa kunnossapitoa.” Riskialtteimmat paikat ovat hyvin tiedossamme, ja keskitämme peruskorjaukset niihin. Uudistamme vanhimpia verkonosia suunnitelmallisesti.

Kilpailu asiakkaista on kiristynyt lämpömarkkinoilla. Niillä alueilla, mihin voimme kaukolämpöä toimittaa, olemme pärjänneet kisassa hyvin. Mitä isommasta kiinteistöstä on kyse, sitä kilpailukykyisempi lämmitysmuoto kaukolämpö on. Lämpöverkkomme kautta asiakkailla on mahdollisuus valita erilaisilla tuotantotavoilla tuotettua lämpöä. Myös kiinteistökohtainen maalämpötuote on tarjolla isompiin kiinteistöihin.

Vantaalainen kaukolämpö on paitsi ekologista myös edullista. Hintavertailussa lämpömme on ollut vuositasolla pääkaupunkiseudun halvinta ja kesäaikaan edullisinta koko Suomessa. Asiakkaidemme maksama kokonaishinta oli alkuvuodesta 2020 keskimäärin neljä prosenttia edullisemmalla tasolla kuin vuonna 2014. Uskallamme luvata, että hinta pysyy vakaana tulevaisuudessakin.

Reko korostaa, että lämpötuotteemme on paljon enemmän kuin pelkkä laitteisto tai tuote. Kyse on kokonaisvaltaisesta elinkaaripalvelusta, josta autamme asiakasta saamaan parhaan hyödyn. ”Emme poistu kiinteistöstä perävalot vilkkuen vaan valvomme ja vastaamme, että kaikki toimii. Olemme koko ajan asiakkaidemme käytettävissä.”