Siirry sisältöön

”Tuut sä uudestaan?”

helmi_jukka

Roskapoliisit Helmi Nevalainen ja Jukka Matinvesi

Abiturientti Helmi Nevalainen ja eläkkeellä oleva Jukka Matinvesi astuivat roskapoliisipalvelukseen joulukuussa 2015. Ennen kentälle menoa Helmi, Jukka ja kahdeksan muuta roskapoliisia saivat koulutusta jätteiden lajittelusta Vantaan Energian jätevoimalassa. Lisäksi annettiin vinkkejä esiintymiseen ja sosiaalisen median käyttöön.

Kierrätystietojen ja -taitojen vahvistamiseen tähtäävä työ käynnistyi joulukuussa kummallakin vauhdikkaasti. Oma-aloitteisuus on onnistumisen edellytys roskapoliisinkin työssä. Vierailukäynnit on järjestettävä pääsääntöisesti itse, varsinkin toiminnan alkuvaiheessa.

— Olen lähettänyt sähköpostia kaikkiin Vantaan yläkouluihin ja soittanut sitten perään. Nyt on meneillään uusi kierros niihin kouluihin, joissa ei ole reagoitu ensimmäiseen yhteydenottoon, Jukka selvittää.

Roskapoliisin voi myös pyytää paikalle roskatonvantaa.fi -verkkosivuston kautta. Helmi on saanut kutsuja taloyhtiöiden kokouksiin, päiväkoteihin ja poliittisen nuorisojärjestön vieraaksi. Jukkaa on pyydetty virittämään keskustelua Kivistön asukastilassa pidettävään Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahvilaan. Vierailun kestoksi riittää hyvin puoli tuntia tai kolme varttia.

Aplodit päälle

Roskapoliisit on otettu kaikkialla myönteisesti vastaan.

— Päiväkodin lapset olivat tosi innoissaan ja esittivät hirveän paljon kysymyksiä, Helmi kertoo. Lapsia kiinnosti erityisesti se, mihin astioihin erilaiset jätteet laitetaan. Asiaa havainnollisti roskapoliisin varusteisiin kuuluva lajittelupeli, jota Helmi pelasi yhdessä lasten kanssa. — Pois lähtiessä lapset kysyivät, että tuutsä vielä uudestaan.

Jukkaa hieman jännitti mennä yläkoulun auditoriossa satapäisen kuulijajoukon eteen, mutta seitsemäsluokkalaiset suhtautuivat elämänkokemusta huokuvaan roskapoliisin uteliaan kohteliaasti.

— Minulla oli rekvisiittana kartonki- ja metallijätteitä. Kouriintuntuvat esimerkit toimivat hyvinä kiinnostuksen herättäjinä. Lopuksi sain kunnon aplodit, Jukka myhäilee.

Lajittelun ohella jätevoimala on asia, joka on kirvoittanut keskustelua niin nuorempien kuin vanhempienkin parissa.

Muutosvoimaa

Roskapoliiseille maksetaan työkeikkojen perusteella rahallista korvausta, joka voi nousta satoihin euroihin kuussa. Paras palkkio on kuitenkin merkitykselliseksi koetusta työstä saatu hyvä mieli.

— Koen, että saan omalla työlläni muutosta aikaan ja voin vaikuttaa positiivisesti ympäristön tilaan, Helmi pohtii. — Olen saanut esiintymisvarmuutta ja oppinut kohtaamaan ihmisiä uusissa tilanteissa. Lisäksi olen saanut kokemusta kontaktien luomisessa.

Jukka uskoo, että viesti lajittelun tärkeydestä on mennyt hyvin perille. — En kuvittele, että kaikki asiat selviävät kerralla, mutta toivon voivani antaa kipinän, joka kannustaa parantamaan jätteiden lajittelua kotona.

— Yksi maahan heitetty roska voi tuntua vähäpätöiseltä asialta, mutta tuhansista pienistä roskista syntyy suuri kasa, josta voidaan tuottaa energiaa jätevoimalassa.