Siirry sisältöön

Toimitusjohtajan katsaus

jukka toivonen 1Vantaan Energian vuosi 2021 jää mieleen erityisesti yhtiön kunnianhimoisesta päätöksestä tavoitella hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi asiakastyytyväisyyden näkökulmasta saavutettiin merkittävä tulos – Vantaalta löytyivät Suomen tyytyväisimmät kaukolämpöasiakkaat.

Päätös tavoitella hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä ohjaa kaikkea Vantaan Energian tekemistä. Hiilinegatiivisuus tarkoittaa sitä, että energiantuotannossa sidotaan ilmasta enemmän hiiltä kuin mitä sinne päästetään. Tavoitteeseen päästään erilaisten välitavoitteiden ja hankkeiden, kuten Fossiiliton 2026 -hankekokonaisuuden avulla.

– Vuonna 2021 edistimme merkittävästi Fossiiliton 2026 -hankkeita. Lopetimme turpeen käytön kokonaan ja edistimme jätevoimalan laajennusprojektia. Laajennuksella tähdätään siihen, että tämän talvikauden jälkeen emme käytä enää kivihiiltä sähkön ja lämmön tuotantoon, kertoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

Vantaan Energian ilmastoystävällisillä toimilla ja ilmastotavoitteilla edesautetaan laajempien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista: Vantaan kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, Suomen valtion vuoteen 2035 mennessä ja EU:n vuoteen 2050 mennessä.

Kilpailukykyinen hinta ja tyytyväiset asiakkaat

Yleisestä hintakehityksestä huolimatta Vantaan Energia kykeni edelleenkin tarjoamaan asiakkailleen pääkaupunkiseudun edullisinta lämpöä ja hintavakautta erittäin hyvällä toimitusvarmuudella. Lisäksi markkinoille tuotiin uusia palvelutuotteita.

– Asiakkaat odottavat meiltä kilpailukykyistä hintaa, ympäristöystävällisyyttä ja asiakkaiden tarpeisiin vastaavia ratkaisuja. Kaikkiin näihin odotuksiin pystyimme vastaamaan. Kehitimme palveluitamme yhdessä asiakkaiden kanssa ja julkaisimme uusia tuotteita, joilla voimme auttaa asiakkaitamme esimerkiksi energiatehokkuuden parantamisessa.

Onnistuminen näkyy myös asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksissa. Marraskuussa Vantaan Energia nousi ykköseksi suomalaisten energiayhtiöiden lämpöasiakkaiden asiakastyytyväisyyttä mittaavassa tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan Vantaan Energian vahvuuksia ovat erityisesti imago ja asiakkaiden odotuksiin vastaaminen.

Hankkeet kehittyivät suunnitellusti

Vuoden 2021 aikana edistettiin mallikkaasti monia hankkeita. Esimerkiksi jätevoimalan laajennus eteni aikataulun mukaisesti ja näillä näkymin se saadaan käyttöön kesäkuussa 2022. Jätevoimalan laajennuksen käyttöönotto mahdollistaa kivihiilen käytön lopettamisen kokonaan energiantuotannossa. Valmiiksi saatiin myös Tuusulan ja Järvenpään alueen lämpöliiketoiminnan haltuunottoprojekti hienosti toteutettuna alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Loppuvuodesta yhtiö sai iloisia uutisia, kun Työ ja elinkeinoministeriö myönsi Vantaan Energian Lämmön kausivarasto -hankkeelle 19 miljoonan euron tuen. Hanke on osa Fossiiliton 2026 -hankekokonaisuutta ja tärkeä mahdollistaja sille, että Vantaan Energia on fossiiliton energiayhtiö vuonna 2026 ja etenee kohti hiilinegatiivisuutta.

Osaamisella tuloksia

Energiamarkkinat ovat murroksessa, kun fossiilisista polttoaineista siirrytään uusiutuviin energialähteisiin. Energia-alan murros on vaatinut Vantaan Energian henkilöstöltä aktiivista otetta.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen, että henkilöstöstämme löytyy innovatiivisuutta, jonka avulla kykenemme nopeasti löytämään kannattavasti toteutettavissa olevia ratkaisuja. Energia-alan murros on samanaikaisesti haaste ja mahdollisuus. Toimimalla nopeasti ja hyödyntämällä murroshetkeä voimme vahvistaa liiketoimintaa ja siinä olemme osaavan väkemme ansiosta edenneet hienosti, kommentoi Toivonen.

Vuosi 2022 sisältääkin paljon kehitystä ja innovointia. Päällimmäisenä Toivosen mieleen tulevat jätevoimalan laajennuksen loppuun saattaminen, Hiilinegatiivinen 2030 -tavoitteen hankekehityksen vauhdittaminen sekä useat isot investointipäätökset Fossiiliton 2026 -hankekokonaisuuden ja tuulivoiman osalta.

– Kun jätevoimalan laajennus on saatu käyttöön, käytämme fossiilisista polttoaineista enää maakaasua, ja sitäkin vain talven kylmimpinä hetkinä. Tänä vuonna investointipäätösvaiheisiin etenevien hankkeiden toteuttaminen mahdollistaa myös maakaasun käytöstä luopumisen tavoitellusti vuonna 2026.