Siirry sisältöön

Viisi faktaa italialaisesta tuontijätteestä 

26.4.2023
Kirjoittaja:
Kalle Patomeri

Kerroimme maaliskuussa alkavamme tuoda jätettä Italiasta turvataksemme energiantuotantomme toimitusvarmuuden. Ajatus tuntuu oudolta. Mitä järkeä tällaisessa toiminnassa voi olla?  

Tässä muutama fakta, jotka toivottavasti auttavat ymmärtämään miksi tämä on itseasiassa aika järkevää. 

Italialla on tarve saada jäte käsiteltyä – meillä on tarve hyödyntää jätettä tehokkaasti energiaksi

Tällä hetkellä Italiassa on suuria varastoja paalattua jätettä taivasalla odottamassa kuljetusta muihin maihin käsiteltäväksi. Maalta puuttuu kapasiteettia jätteen tehokkaaseen energiahyödyntämiseen ja toisaalta Suomessa on Venäjän aloittaman sodan vuoksi niukkuutta energiantuotannon biopolttoaineista, joita on korvattu jätepohjaisilla polttoaineilla. Tämä on johtanut niukkuuteen myös jätevoimaloihin päätyvissä sekajätteissä.  

Kahden EU-maan tarpeet kohtaavat, kun tarjoamme maksua vastaan italialaisille tehokasta ja ilmastoystävällistä jätteen käsittelypalvelua. Näin vältetään ympäristölle haitallinen kaatopaikkasijoitus ja varmistetaan energiantuotannon toimitusvarmuutta Suomessa. 

Meille maksetaan, kun otamme jätteen käsiteltäväksi

Vantaan Jätevoimalan toiminta on ensisijaisesti jätteenkäsittelypalvelua. On tärkeää huomata, että italialaiset maksavat siitä, että otamme vastaan jätettä käsiteltäväksi, ei toisinpäin. Tämä auttaa Vantaan Energiaa pitämään vantaalaisten kaukolämmön hinnan erittäin kilpailukykyisenä.

Laitoksemme hyötysuhde on niin hyvä, että ilmasto hyötyy

Pohjois-Euroopassa jätehuollon kapasiteettia on riittävästi ja kykenemme ottamaan käsiteltäväksi jätettä myös muista EU-maista. Suuressa osassa Italiaa ei ole kaukolämpöjärjestelmiä, jotka kykenisivät hyödyntämään jätteen energiahyödyntämisestä saatavan lämmön, vaan sikäläisillä laitoksissa voidaan polttamisesta syntyvä lämpö muuttaa ainoastaan sähköksi heikolla noin 20-30 % hyötysuhteella.  

Jäte siis kannattaa päästöjen näkökulmastakin kuljettaa maahan, jossa jätteen energiahyödyntäminen on tehokasta. Vantaalla energiahyödyntämisessä tuotetaan sekä lämpöä että sähköä niin, että hyötysuhde on jopa 95 %. Kuljetuksen vaikutus hyötysuhteeseen ja päästöihin on alle 10 %, joten se on pieni verrattuna hyötysuhde-etuun. 

Jätteen alkuperä on tarkasti auditoitu

Olemme auditoineet Italiassa useita kohteita, jonka perusteella olemme hyväksyneet vain parhaat toimijat. Olemme hyväksyneet vain toimijoita, joilla on kaikki asiat kunnossa ja varastoidun jätteen laatu hyvää. Jätteen tuontia hoitavat hyvämaineiset ja kokeneet kumppanimme, joilla on henkilöstöä myös Italiassa valvomassa logistiikkaa.

Kuten monet muutkin tavaravirrat, myös jäte liikkuu EU-maiden välillä jatkuvasti

Kuten monet muutkin tavaravirrat, myös jätteet liikkuvat EU-alueella jatkuvasti yli rajojen. Kierrätyskelvottaman jätteen käsittelylle on kaksi vaihtoehtoa: kaatopaikkasijoitus tai energiahyödyntäminen. Kaatopaikkasijoitus tuottaa moninkertaiset kasvihuonekaasupäästöt, maan pilaantumista ja kaikenlaisia muita ongelmia verrattuna tehokkaaseen energiahyödyntämiseen.  Esimerkiksi Ruotsi on tuonut sekajätettä muista maista energiahyödyntämiseen jo useiden vuosien ajan. Katso Vattenfallin tekemä video aiheesta.

liiketoimintajohtaja, Kiertotalous