Siirry sisältöön

Älykkäät sähkömittarit vauhdittavat osaltaan vihreää siirtymää

7.11.2023
Kirjoittaja:
Janne Hartikainen

Niin muuttuu maailma Eskoni – hyvään suuntaan. Yritykset pienentävät hiilijalanjälkiään ja kasvattavat energiatehokkuuttaan kilvan. Energiantuottajat siirtyvät pois fossiilisista energianlähteistä. Pian joka torpassa on omat aurinkopaneelit. Ja kohta autoillaankin pelkästään sähköautoilla. Mikä tätä kaikkea yhdistää? Vastaus on sähköverkko.

Sähköverkkoyhtiöt ovat vihreän siirtymän mahdollistajia. Maailman muutos tällä hetkellä lisää kaiken toiminnan riippuvuutta sähköverkosta. Meidän on ennakoitava tulevaisuuden tarpeita ja pysyttävä aallon harjalla teknologioiden kehityksessä. Me Vantaan Energia Sähköverkoilla valmistaudumme tulevaan vaihtamalla kaikille vantaalaisille uudet älykkäämmät sähkömittarit.

Uudet sähkömittarit tuovat 15 minuutin mittausjaksolla reaaliaikaisempaa tietoa kotien ja kiinteistöjen sähkönkulutuksesta ja parantavat näin esimerkiksi energiankäytön suunnittelua ja kiinteistön energiatehokkuustoimia. Uusi sähkönmittausjärjestelmä parantaa myös sähköverkkoyhtiön näkökulmasta vianhallintaa ja mahdollistaa paremman sähkönlaadun seurannan.

Lisäksi uusissa sähkömittareissa on kotiautomaatioliitäntä, josta saa tarkkaa tietoa sähkönkulutukseen liittyen 10 sekunnin sarjoissa. Tämä mahdollistaa kiinteistön sähkönkulutustietojen hyödyntämisen erilaisissa palveluissa.

– Kotiautomaatioliitäntä (HAN-portti) on odotettu asia. Asiakkaat tavallaan pääsevät irti ”sähkömarkkinoiden ikeestä”, eikä sähkökulutustietoja tarvitse odotella seuraavaan päivään asti. Asiakkaat saavat livenä tiedon sähkönkäytöstään, joka lisää tietoisuutta sähkönkulutuksesta ja mahdollistaa tarkemman kulutuksen ohjaamisen, mittarinvaihtoprojektia johtava Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n asiakkuuspäällikkö Janne Hartikainen kertoo.

Uusien sähkömittareiden asennukset alkoivat Vantaalla maaliskuussa 2023 ja kestävät aina vuoteen 2031 saakka. Mittarien vaihtaminen on osa palveluidemme kehittämistä ja niiden aiheuttamat kustannukset katetaan sähkön siirtomaksuilla.

Mittarinvaihtoprojektissa on vaihdettu jo yli 20 000 mittaria ja vuosikymmenen loppuun mennessä tavoitteena on huimat 160 000 vaihdettua mittaria. Kumppaneinamme mittausuudistuksessa toimivat Aidon Oy ja Eltel Networks Oy. Aidon toimittaa meille uuden sähkönmittausjärjestelmän ja Eltel hoitaa uusien mittarien asennukset. Kun Eltelin auto kurvaa pihaan vaihtamaan mittaria, autossa näkyy myös Vantaan Energia Sähköverkkojen logo.

– Mittarinvaihdot ovat edenneet hyvin ja joutuisasti. Toki välillä joudutaan tekemään salapoliisityötä, jos sähkömittari on asennettu kiinteistössä vaikeasti löydettävään paikkaan. Asennuskumppanimme Eltelin asentajat ovat onneksi vaihtaneet miljoonia mittareita, joten heillä on homma hallussa, kertoo Hartikainen.

Juuri nyt mittarivaihtoprojekti etenee kohti uusia alueita, Tikkurilaa, Hiekkaharjua ja Korsoa. Näillä alueilla vaihdetaan 14.11. alkaen yhteensä 8 500 mittaria.

Mittarinvaihtoprojektista viestitään aktiivisesti vantaalaisille: Vantaan Energia Sähköverkkojen kanavissa, Vantaan Sanomissa ja tietysti kirjein, kortein ja tekstiviestein suoraan asiakkaille.

Mittarinvaihtoprojektin lyhyt oppimäärä

1. Otamme aina asiakkaaseen henkilökohtaisesti yhteyttä, jos mittarinvaihdolle tulee sopia aika. Muuten mittarinvaihdosta kerrotaan taloyhtiökohtaisesti. Sinun ei tarvitse tehdä mitään, sillä taloyhtiöissä mittarit sijaitsevat keskitetysti tiloissa, joihin asentajillamme on vapaa pääsy.

2. Mittarinvaihtoja suoritetaan maanantaista–sunnuntaihin, klo 8.00–20.00 välisenä aikana. Pois lukien pyhäpäivät. Eli älä ihmettele, jos Eltelin auto kurvaa tekemään mittarinasennuksen taloyhtiöönne vaikkapa sunnuntaina heti aamusta.

3. Mittarin vaihdosta tulee lyhyt sähkökatko, joka kestää noin 5–20 minuuttia.

Lue lisää mittarivaihtoprojektista Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n sivustolta

asiakkuuspäällikkö, Vantaan Energia Sähköverkot Oy