Siirry sisältöön

Vantaan Energian matka energia-alan edelläkävijäksi hallituksen puheenjohtajan silmin

26.10.2021
Kirjoittaja:
Tommi Valtonen
VE Hiilineutraali 2030 2560x1707

Aloitin Vantaan Energian hallituksen puheenjohtajana keväällä 2015. Kuuden vuoden matkani aikana Vantaan Energiasta on tullut energia-alan innovatiivinen edelläkävijä.

Kaikki alkoi jätevoimalan avaamisen myötä vuonna 2014. Jätevoimala hyödyntää pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueen asukkaiden kierrätykseen kelpaamatonta sekajätettä, tehden siitä lämpöä ja sähköä.

Tämän jälkeen muutimme Martinlaakson voimalaitoksen toisen kattilan biopolttoaineelle soveltuvaksi. Tänä päivänä Martinlaakson biovoimalaitos onkin tekoälyllä tehostettu lähellä tuotetun metsäpolttoaineineen sekä saha- ja vaneriteollisuuden sivutuotteiden hyödyntäjä.

Juuri nyt Vantaan Energian juna ilman fossiilisia polttoaineita tapahtuvaa energiantuotantoa etenee vauhdikkaasti kohti välipysäkkiään vuonna 2026. Tämä ei ole ilmaston eteen tekemämme työn päätepysäkki, vaan propellipäiset insinöörimme luovat jo suunnitelmia siitä, miten saavutamme seuraavan tavoitteemme olla hiilineutraali toimija vuonna 2030. On hienoa nähdä miten innovatiiviset ratkaisumme kuten maailman suurin lämmön kausivarasto ja Suomen suurin Power-to-Gas-laitos vauhdittavat koko energia-alan muutosta ilmastoystävälliseen energiantuotantoon.

Olen erittäin ylpeä ja iloinen Vantaan Energian nykyisestä menestyksestä. Vantaan Energiassa tapahtuu nyt monella rintamalla todella mielenkiintoisia asioita, jonka ovat huomanneet median lisäksi myös useat huippuyritykset Suomessa. Olemme haluttuja kumppaneita suunnittelemaan ja toteuttamaan alan innovaatioita.

Näen muutaman keskeisen syyn siihen, miksi olemme tällä hetkellä näin hyvässä tilanteessa. Ensinnäkin Vantaan Energiassa on hyvä ja osaava henkilökunta, joka on jokaisen menestyvän yrityksen perusta. Toinen merkittävä asia on edellisen toimitusjohtajan Pertti Laukkasen johdolla tehty muutostyö perinteisestä kuntayhtiöstä Vantaan Energiaksi. Pertin aikana luotiin perustaa nykyiselle menestykselle. Kolmas tekijä Vantaan Energian nykyisessä menestyksessä on toimitusjohtaja Jukka Toivosen tulo taloon.

Muistan kun Jukka haastattelutilanteessa kysyi meiltä puheenjohtajistolta mitä odotamme häneltä, mikäli hänet valitaan. Vastasin Jukalle kutakuinkin näin: Meillä on hieno yhtiö, joka tarvitsee uuden vaihteen päälle.
Valitsimme Jukan ja hän on todellakin laittanut vähintäänkin yhden, ellei kaksi vaihdetta silmään. Jukka johtaa Vantaan Energiaa rohkaisten ja innostaen osaavaa henkilöstöä upeisiin suorituksiin. Innovaatioita syntyy, kun luovuudelle annetaan mahdollisuus.

Vantaan Energian tulevaisuus näyttäytyy minulle menestyksekkäänä ja mielenkiintoisena. Vantaan Energiassa kestävä liiketoiminta ja ilmastonmuutoksen hillitseminen eivät ole markkinointikampanjaa, vaan kannattavaa liiketoimintaa. Minulle on sydämen asia, että Vantaan Energiassa hommat hoidetaan kunnolla – niin jokaiselle työntekijälle, asiakkaalle kuin laajasti yhteiskunnassakin ilmastoa myöten.

hallituksen puheenjohtaja