Siirry sisältöön

Tule mukaan energiansäästötalkoisiin!

27.9.2022
Kirjoittaja:
Risto Lappi
Vantaan Energia 1695

Energiansäästö on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan aiemmin. Siitä on hyötyä sinulle henkilökohtaisesti rahan säästämisen muodossa sekä laajemmin koko yhteiskunnalle energian riittävyyden varmistamiseksi. Klassinen sanonta: pienistä puroista syntyy suuri joki, pitää nyt paikkaansa. Jos me kaikki osallistumme energiansäästötalkoisiin, sitä varmemmin energiaa riittää kaikkeen tarpeelliseen ja voimme esimerkiksi ensi talvena välttää sähköpulatilanteen syntymisen ja sen seurauksena ikävät sähkökatkot.

Motivan laskelmien mukaan esimerkiksi, jos kaikissa suomalaiskodeissa alennetaan huonelämpötilaa yhdellä asteella tulevana lämmityskautena, lämmitysenergiaa säästyy jopa 2 terawattituntia. Säästetty energia vastaa 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Energiansäästö ei ole vaikeaa. Se tarkoittaa hyvinkin arkisia asioita ja käyttötottumusten muokkaamista. Näppituntuma on, että lähes jokaisessa kotitaloudessa sähkönkulutusta voi helposti vähentää 10 prosenttia pelkästään asumis- ja käyttötottumuksia muuttamalla. Vinkkini on, että vältä tarpeetonta kulutusta erityisesti arkiaamuisin klo 8-10 ja alkuillasta klo 16-18 välisinä aikoina. Nämä ovat niitä vuorokauden hetkiä, jolloin sähkönkulutus on tyypillisesti suurimmillaan ja pienentämällä kulutusta näinä aikoina voimme parhaiten varmistaa sähkön riittävyyden.

Sen lisäksi, että vältämme tarpeetonta sähkönkäyttöä vuorokauden suurimpien kulutushetkien ajankohtina, vaikuttavinta energiansäästöä kotona on kiinnittää huomiota tilojen ja käyttöveden lämmitykseen.

Kerrostaloasukkaana vastaat itse asuntosi sähkönkulutuksesta ja taloyhtiön kautta yhteisesti lämmityksen, veden ja kiinteistösähkön kulutuksesta. Jos asut pientalossa, energiansäästäminen on kokonaan sinun omissa käsissäsi.

Energian säästäminen kannattaa aloittaa tutustumalla oman kiinteistön tai huoneiston energiankulutukseen. Säästäminen onnistuu, kun tietää oman kulutuksensa ja tunnistaa säästömahdollisuutensa. Meillä Vantaalla omaa sähkönkulutusta voit seurata Vantaan Energia Sähköverkkojen Online-palvelussa ja lämmönkulutusta Vantaan Energian Raportointikansio-palvelussa.

Loppuun muutama nopea energiansäästövinkki, joita itse noudatan:

• Sammuta sähkölaitteet, kun et käytä niitä.
• Sammuta turhat valot. Suosi valaistuksessa energiatehokkaampia led-lamppuja.
• Sauna on suuri energiasyöppö, joten sauno ripeästi, äläkä pidä saunaa lämpimänä turhan takia.
• Jos kylpyhuoneessasi on ns. mukavuuslattialämmitys, pidä se pienellä ja pidä kylpyhuoneen ovi kiinni, jotta et lämmitä koko asuntoa lattialämmityksen voimin.
• Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita.
• Tarkista huonelämpötilat. Säädä termostaatit oleskelutiloissa noin 20 asteeseen, makuuhuoneissa 18 asteeseen. Yhtä astetta alempi sisälämpötila tarkoittaa 5 % vähemmän lämmitysenergiaa.

toimitusjohtaja, Vantaan Energia Sähköverkot Oy