Siirry sisältöön

Sähkönkulutus tarkkailuun

13.10.2022
Kirjoittaja:
Jukka Korri

Sähkön hintojen voimakas nousu on ollut yksi syksyn suurista puheenaiheista. Yhtenäisen, koko maan kattavan sähköverkon ansiosta hinnoissa ei ole Suomen sisällä alueellista eriytymistä, mutta kunkin kuluttajan tai muun toimijan sähköstä maksama hinta riippuu pitkälti sopimuksen tekoajankohdasta. Nyt tarjolla olevien sähkösopimusten hinnat ovat moninkertaiset verrattuna vuotta aiempaan.

Tämän hetken energiakriisissä suuri osa ongelmaa onkin juuri se, että kriisi kohtelee meitä hyvin epätasapuolisesti. Edullisen kiinteähintaisen sopimuksen tehneellä kotitaloudella ei välttämättä ole kriisiin mitään omaa kosketusta, kun taas pörssisähkösopimuksen tehnyt kotitalous saattaa joutua tinkimään kulutuksestaan joka välissä. Vaikka edullisen sopimuksen tehneellä kotitaloudella ei olisikaan taloudellisesti mitään hätää sähkölaskujensa kanssa, myös sen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota sähkönkulutukseensa.

Toimiakseen sähköverkkoon on joka hetki syötettävä sama määrä sähköä kuin sitä kulutetaan. Sähkömarkkinoilla käytettävän hinnoittelumekanismin takia taas pörssisähkön hinnan määrittää kullekin tunnille mukaan otettava kallein sähköntuotantomuoto. Toisin sanoen, mitä enemmän kyseisen tunnin aikana sähköä kulutetaan, sitä enemmän kilowattitunti sähköä maksaa. Omalla kulutuksellaan voi siis vaikuttaa paitsi omaan sähkölaskuunsa, myös naapurin sähkölaskuun. Pörssisähkösopimuksissa tuntihinta siirtyy suoraan asiakkaan sähkölaskuun, mutta korkeat pörssihinnat välittyvät viiveellä myös muiden sopimusten hintoihin.

Viime aikoina on herännyt yleinen huoli myös sähkön riittävyydestä kovimman kulutuksen aikaan. Suurin riski sähkön riittävyyden osalta on arkisin aamun ja illan kulutuspiikkien kohdalla, eli klo 8–10, klo 16–17 ja klo 19–20 välisinä aikoina.

Suositeltava ratkaisu sähkökustannusten rajoittamiseksi sekä sähkön riittävyyden takaamiseksi on kulutusjousto eli sähkönkulutuksen ajallinen siirtäminen kulutushuippujen ulkopuolelle. Ajoittamalla esimerkiksi pyykinpesun edellä mainittujen aikojen ulkopuolelle, voi siis itse säästää sekä parantaa sähkön toimitusvarmuutta. Myös kiinteähintaisen sopimuksen haltijan on hyvä huomata, että siirtämällä kulutusta pois huippuajankohdista voi vaikuttaa lähitulevaisuudessa tarjolla olevien kiinteähintaisten sopimusten hintatasoon ja saatavuuteen. Ja mikäli sähkökatkoihin jouduttaisiin turvautumaan, katkeaisi sähkö sopimuksen tyypistä ja hinnasta riippumatta.

Käynnissä oleva energiakriisi siis testaa koronakriisin tapaan myös solidaarisuuttamme ja kykyämme puhaltaa yhteen hiileen. Eli, vaikka itsellä ei taloudellista hätää olisikaan, on meidän jokaisen nyt syytä leikata kulutuksesta turhat pois ja kohdentaa välttämätön kulutus sopivaan ajankohtaan. Sähköjärjestelmän osalta olemme kaikki lopulta samassa veneessä.

Ajoittaaksesi sähkönkulutusta sopivaan aikaan:

  • Hyödynnä kodinkoneiden ajastustoimintoja (esim. pesukoneet).
  • Lataa elektroniset laitteet kiivaimpien sähkönkäyttötuntien ulkopuolella, esim. yöllä.
  • Sammuta laitteet, joita et käytä. Irrota myös latausjohdot verkkovirrasta.
  • Hyödynnä aikaohjausta seuraavissa:
    • Kylpyhuoneen mukavuuslämmitys
    • Sähkölämmitys ja lämpöpatterit
    • Ilmanvaihto ja jäähdytys
    • Lämminvesivaraaja
    • Auton esilämmitys
    • Sähköauton lataus

Lisäksi lämmitysmuodosta riippumatta muista seuraavat vinkit tehokkaan energiankäytön varmistamiseksi:

  • Tarkista huonelämpötilat (oleskelutilat 20–21 ºC, makuuhuoneet 18–20 ºC, tuulikaapit ja porrashuoneet 15–18 °C, varastot 12 ºC, autotallit 5 ºC)
  • Muista kohtuullinen lämpimän veden käyttö, erityisesti tehokas suihkussa käynti.

Kirjoitus noudattaa 10.10. käynnistyneen valtiohallinnon yhteisen Astetta alemmas -energiansäästökampanjan tavoitteita. Lisätietoa kampanjasta sekä vinkkejä energiankäytön tehostamiseen löytyy kampanjasivuilta: www.astettaalemmas.fi/

Astetta alemmas -kampanja on osa hankekokonaisuutta, johon kuuluu myös Alueellinen energianeuvonta -hanke, jossa Ramboll Finland toimii neuvojana Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson alueilla. Puolueeton ja maksuton energianeuvonta on suunnattu kuluttajille, kunnille ja PK-yrityksille. Voit lähestyä neuvojaa energia-aiheisilla kysymyksillä lähettämällä mailia osoitteeseen: energianeuvonta@ramboll.fi

energianeuvoja Energiaviraston rahoittamassa Alueellinen energianeuvonta -hankkeessa