Siirry sisältöön

Oikea lämmitysratkaisu kunkin kiinteistön tarpeisiin

7.11.2022
Kirjoittaja:
Matti Wallin
lampo1

Vantaan Energia on edullisen ja vähäpäästöisen lämmöntuotannon edelläkävijä. Edullisuuden taustalla on pitkäjänteinen työ kiertotalouden ja uuden teknologian saralla. Kalliiden fossiilisten polttoaineiden sijaan vantaalainen kaukolämpö tuotetaan kuluttajien sekajätteen, kaupan ja teollisuuden energiajätteen sekä kotimaisen hakkeen ja kierrätyspuun avulla. Näillä lämmönlähteillä lämmitetään jo nyt lähes 90 % vantaalaisista kiinteistöistä kodeista kouluihin. Nämä rohkeat valinnat ja investoinnit ovat johtaneet siihen, että Vantaan Energian kaukolämpö on koko maan edullisimpien joukossa ja kirkkaasti koko pääkaupunkiseudun edullisinta. 

Lisäksi tarjoamme monipuolisen paletin erilaisia energiapalveluja kiinteistön koko elinkaaren ajalle. Palveluihimme kuuluvat muun muassa erilaiset lämmityksen ja jäähdytyksen hybriditeknologiat sekä palvelut kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen ja lämmön optimaaliseen käyttöön. Tarjoamme kaiken tämän pitkäaikaisen ja luotettavan toimijan varmuudella. Näistä lähtökohdista johtuen, meillä onkin tutkitusti Suomen tyytyväisimmät asiakkaat.  

Viime aikoina hyviä faktoja vantaalaisesta kaukolämmöstä on yritetty kumota valheellisilla väittämillä maalämpötoimijan suunnasta, joka on luonnollisesti herättänyt meissä huolta. Yrityksessä, jonka määritteleviä arvoja ovat avoimuus ja rehellisyys, ja näitä arvoja noudatamme myös kaikessa viestinnässä ja markkinoinnissa.  

Maalämpöä myyvien yritysten markkinoinnissa ei aina esitetä pesunkestäviä faktoja tai ne esitetään harhaanjohtavasti, jotta maalämpö saadaan näyttämään paremmalta esimerkiksi suhteessa kaukolämpöön. Myös media ruokkii mielellään näiden valheellisten faktojen leviämistä, tutkimatta sen tarkemmin taustoja tai edes niitä faktoja. 

Viime aikoina keskustelua on herättänyt esimerkiksi Leasegreen nimisen yrityksen 12.10.2022 julkaisema selvitys maalämmön kannattavuudesta eri kaupungeissa.  

Kyseisessä selvityksessä vertaillaan maalämpöhankkeiden kannattavuutta isoissa suomalaisissa kaupungeissa. Selvityksessä on kuitenkin merkittäviä virheitä, jotka antavat harhaanjohtavaa kuvaa maalämpöhankkeiden kannattavuudesta Vantaalla. Esimerkiksi kaukolämmön hintana oli selvityksessä käytetty oikeata Vantaan hintaa (61,15€/MWh), huomattavasti korkeampaa hintaa (77,02€/MWh), jotta maalämpöinvestointi Vantaan alueella näyttäisi kannattavammalta. Vantaan Energian oikeat kaukolämmön hinnat ovat avoimesti esitetty verkkosivuillamme ja Energiateollisuuden hintatilastoissa, joten oikeita hintoja olisi ollut helppo käyttää.

Kyseisen selvityksen heikkous on lisäksi kaikkien selvityksessä esitettyjen pääkaupunkiseudun kiinteistöjen tuottovaatimusten esittäminen Helsingin ydinkeskustan toimistotilojen prime-tuottovaatimusprosentilla (3,4 %). Esimerkiksi Vantaan vilkkaimmin rakennettuun Aviapoliksen toimistoalueelle löytyy oma tuottovaatimusprosenttinsa (6,6 %), joka on noin kaksinkertainen Helsingin ydinkeskustan toimistokiinteistön tuottovaatimukseen nähden. Oikeata tuottovaatimusprosenttia käyttämällä selvityksessä olisi päästy lähemmäs oikeita tuloksia.  

Mekin tarjoamme kiinteistöille hybridilämmitysratkaisuja osana palveluitamme, joten teknologioiden vastakkainasettelu on turhaa. Kysymys on oikean lämmitysteknologian löytämisestä kunkin kiinteistön tarpeisiin ja usein hybriditeknologialla päästään hyvään lopputulokseen. 

Haluamme jatkaa keskustelua eri lämmitysmuodoista avoimesti ja aiomme tehdä tutkimuksen eri lämmitysmuotojen kannattavuudesta riippumattomien kiinteistötalouden tutkijoiden johdolla. Eri lämmitysvaihtoehtojen vertailut tulisi tehdä avoimesti ja oikeilla lähtöarvoilla, ilman niiden värittämistä markkinoinnillisissa tarkoituksissa. Tämä on kiinteistönomistajien etu. 

liiketoimintajohtaja, Energiapalvelut