Siirry sisältöön

Katsaus urheilu-uraani

29.8.2022
Kirjoittaja:
Aleksandra Blinnikka
jekblom ALEKSANDRA BLINNIKKA STF 5890 1

Ensikosketus purjelautailuun tapahtui ennen kuin olin edes 1-vuotias, mutta todellinen palo lajia kohtaan syttyi vasta 20-vuotiaana. Toisin sanoen aloitin kilpaurheiluni aika myöhään. Samalla myös ymmärsin, että merellä oleminen on parasta mitä tiedän.

Ensimmäinen luokka, jossa kisasin oli Raceboard ja muutaman vuoden kisaamisen jälkeen treenaaminen alkoi tuottamaan tulosta ja voitin kaksi kertaa MM- ja EM-kultaa, kerran MM-hopeaa ja 2 kertaa EM-hopeaa sekä lisäksi kerran MM- ja EM-pronssia. 2018 olin Urheilugaalassa ehdolla Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki TOP-11:sta sekä 2018, että 2019 minut valittiin Vantaan Vuoden Urheilijaksi. Tässä vaiheessa halu haastaa itseäni kasvoi ja siirtyminen olympialuokkaan alkoi.

Vuonna 2019 vaihdoin Raceboard-luokasta sen aikaiseen olympialuokkaan (RS:X) ja samalla aloitin treenaamisen viiden muun purjelautailijan kanssa. Tästä syntyi Windsurf Team Finland espanjalaisen valmentajan johdolla ja siitä lähtien olemme olleet tiimi, joka tähtää olympialaisiin ja yksilöurheilu muuttui joukkuelajiksi. Hoidamme tiimin kesken logistiikan ja kaikki muut mahdolliset järjestelyt, joten tietyin väliajoin pidämme kokouksia ja sovimme kuka hoitaa eri tehtävät (kuljetukset, asumiset, some, kausisuunnitelmat ja niin edelleen). Urheilu on siis paljon muutakin kuin vain urheilemista.

Ensimmäinen kilpailuvuoteni olympialuokassa oli aika kylmää kyytiä. Taso oli todella korkea ja kisaaminen isossa ryhmässä oli jopa hieman pelottavaa, mutta tykästyin siihen vain entisestään. Tuntui siltä, että pääsen haastamaan itseäni oikein urakalla.

Tokion olympialaiset tulivat nopeasti ja minusta ei ollut vielä vastusta moninkertaiselle olympiaedustajalle Tuuli Petäjä-Sirenille, mutta jatkoin tarmokkaasti treenaamista. Samana vuonna tuli myös päätös, että RS:X-luokka vaihtuisi uuteen lentävään (foilaavaan) iQFoil-luokkaan Pariisin Olympialaisiin 2024. Pistin heti uudet välineet tilaukseen ja aloitin uusimman olympiaprojektini.

2021 oli ensimmäinen vuosi, jolloin pystyin treenaamaan suurimmaksi osaksi täysipäiväisesti ja kehitystä tuli paljon sen myötä. EM- ja MM-kisatuloksissa olin puolen välin paikkeilla ja samalla nousin Suomen Purjehdus ja Veneilyliiton Haastajat ryhmään (3 tasoa: Nuoret huiput, Haastajat ja Maajoukkue). Tämä tarkoitti sitä, että pääsen fysiikkavalmennuksen piiriin sekä liitto tukisi lajivalmentajan kustannuksissa. Nyt olivat siis lajivalmentaja sekä fysiikkavalmentaja käytettävissä, JES. Kiersin useammat ranking-kisat ja loppuvuodesta olin World Rankingissä sijalla 24.

Tämä vuosi on ollut tähän mennessä paras urheilijavuoteni. Avoimet EM-kilpailut menivät oikein nappiin ja sijoituin seuraavasti 26./95. Tämän tuloksen ja viime vuoden parhaan tuloksen perusteella täytin maajoukkuekriteerit, joten pääsin maajoukkueeseen kesken kauden. Nousu maajoukkueeseen, sekä tulosten paraneminen ovat hyvin tärkeitä etappeja, jotka luovat vahvaa luottamusta omiin ja tiimin taitoihin. Tuleva syksy on jo täynnä treeni- ja kilpailusuunnitelmia. Seuraavat isot kilpailut järjestetään syyskuussa Hollannissa (Test event) ja lokakuussa Brestissä (MM-kisat).

Ensimmäiset maapaikat Pariisin olympialaisiin jaetaan jo ensi kesänä, joten ensi kauden tavoite on kilpailla ja treenata täysipäiväisesti, sekä viettää suurin osa vuodesta ulkomailla kilpailukumppaneiden kanssa.

Urheilu-urani ei ole missään nimessä ollut pelkkää ruusuilla tanssimista ilman takapakkeja. Haasteita on tullut, mutta ne on ratkottavissa tavalla tai toisella. Silloin täytyy miettiä, että miksi tätä tekee ja mitkä ovatkaan ne omat arvot, joiden mukaan haluan toimia. Urani ohella olen myös käynyt töissä, välillä täysipäiväisesti ja välillä osa-aikaisesti. Olen oppinut priorisoimaan, ratkomaan ongelmia, laskemaan rahani tarkkaan ja keskittämään energiani vain niihin asioihin, jotka vievät minua eteenpäin projektissani. On ollut erittäin hienoa nähdä, että kova työ tuottaa tulosta ja eteenpäin mennään kovalla vauhdilla ammattilaisten tuella!

Yhteistyökumppanit ovat ammattiurheilun yksi kulmakivistä ja sitä Vantaan Energia on ollut minulle.

Täysillä kohti Pariisin 2024 olympialaisia ja tervetuloa seuraamaan matkaani!

#RoadToParis

ammattiurheilija (purjelautailu)