Siirry sisältöön

Paras niksini maksimoida aurinkopaneelien tuottaman sähkön hyöty!

14.9.2018
Kirjoittaja:
Ilkka Reko
Pientuotanto kuva

Minäkin ryhdyin tuottamaan sähköä omalla aurinkovoimalalla. En ole poikkeus, sillä pientuotannosta on tullut trendikästä ja Suomessa on menossa melkoinen aurinkosähköbuumi.  Vuoden 2017 aikana verkkoon liitetty kapasiteetti kasvoi 2,5 kertaisesti ja oli vuoden lopussa 70 MW. Vuoden 2018 aikana Suomessa päästään yli 100 MW tehoon. Vertailun vuoksi runsailla tukieuroilla reilun kymmenen vuoden aikana rakennettu tuulisähkökapasiteetti on tällä hetkellä noin 2000 MW.

4,9 kW tehoinen ja 16 paneelia käsittävä järjestelmä asennettiin omakotitaloni katolle toukokuun alkupuolella. Järjestelmän hinta on asennettuna noin 9 000 euroa, josta asennuksen osuus on vajaat 2 000 euroa. Asennuksen osuuden voi laittaa kotitalousvähennykseen. Nettokustannus tämän kokoiselle aurinkosähköjärjestelmälle tulee olemaan siis noin 8 000 euroa. Aurinkosähköjärjestelmä ei ainakaan Vantaalla tarvitse rakennuslupaa.

Kuluneet kuukaudet ovat olleet auringon säteilyn kannalta erinomaiset. Aurinko on paistanut lähes joka päivä. Keskimääräinen järjestelmän kuukausituotto on ollut 780 kWh. Tästä suurimman osan pyrin käyttämään itse ja loput myyn Vantaan Energian Omatuotanto-sopimuksen kautta markkinoille. Tämän kesän päiväajan markkinahinnat ovat olleet yllättävän korkealla ja tuotot ovat pientuotannolle verovapaita.

Itse tuotetun sähkön pystyy kuitenkin taloudellisesti parhaiten hyödyntämään, kun korvaa sillä verkosta ostettua sähköä. Silloin ei tarvitse maksaa ostosähkön siirtoa, sähköenergiaa, sähköveroa ja arvonlisäveroa. Jotta tämä onnistuu, kulutusta kannattaa siirtää kesäkaudella päiväajalle, jolloin valoa ja aurinkoa riittää. Toinen vaihtoehto on ladata akustoa, josta sähköä voi käyttää myös pimeään aikaan. Tehokas akusto tosin maksaa lähes saman verran kuin koko muu aurinkojärjestelmä. Tästä syystä pitää keksiä muita vaihtoehtoja.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa ei kesäkaudella ole päiväaikaan kovinkaan paljon luontaista sähkönkulutusta.  Lämpimän käyttöveden tekeminen kuluttaa noin viidenneksen sähköstä ja on keskimäärin 4000 kWh vuodessa.  Normaalisti lämminvesivaraaja lämpiää verkon ohjauksilla edullisemmalla yösähköllä. Minä asennutin sähkökeskukseen kellon, jolla voin kesäkaudella ohjata lämminvesivaraajan lämmöt päälle aurinkoiseen aikaan klo 8- 18 välillä. Tällä edullisella ratkaisulla aurinkosähkö tekee perheemme lämpimän veden ilman ostosähköä vähintään 6 kk vuodessa. Kokeile sinäkin!

asiakkuusjohtaja, Energiapalvelut