Siirry sisältöön

Miltä hiilinegatiivinen näyttää?

3.5.2022
Kirjoittaja:
Eeva Kekäläinen
VantaanEnergia Suunnittelukilpailu Hiilinegatiivinen Merkit 1200x600px Tekstilla2

Miltä vapaus näyttää? Entä rakkaus, rauha ja ikuisuus?

Rakkauden symbolina tunnetaan sydän, rauhan tunnuksena nähdään usein oliivipuun oksaa nokassaan kantava kyyhky ja ikuisuutta kuvaa kyljelleen kellahtanut kahdeksikko. Näiden lisäksi myös kierrätystä kuvaava kolme kiertävää nuolta lienee jokaiselle tuttu symboli.

Symboli on merkki, joka edustaa jotain asiaa. Mutta miten jokin tietty asia ja symboli yhdistyvät? Keksikö joku jossain joskus, että uskoa symboloi risti, toivoa ankkuri ja rakkautta sydän – ja sitten muu jengi vaan oli että jees näillä mennään, alkoi käyttämään niitä ja voilà – asia ja symboli olivat yhdistyneet. Sen verran ainakin voi sanoa, että se miten liitämme asian ja symbolin toisiinsa on opittua; jos olisimme kasvaneet yksin autiolla saarella, emme kirjoittaisi rantahietikkoon isolla SOS tai keräisi matalikosta sydämen muotoisia kiviä.

Tätä pohdintaa on sangen kiinnostava jatkaa. Miten on mahdollista, että ympäri maailmaa ymmärretään kuvion, jossa ympyrän sisällä on pari viivaa, kuvaavan rauhaa? Entä miksi kutsumme rakkautta kuvaavaa symbolia sydämeksi ja miksi tätä sydäntä kuvataan kahdella toisiinsa yhdistyvällä kaarella? Miksi symbolit ovat usein peilikuvia puolikkaastaan? Näitähän voisi pohdiskella yön jos toisenkin. Ja symboloisiko yötä sitten kuu ja tähdet?

Rakas lukijani, ihmetteletkin varmaan, miten tämä symbolien pohdiskelu liittyy energiayhtiöön. Kerron sen seuraavaksi.

Me Vantaan Energialla teemme määrätietoisesti työtä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Luovumme fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä ja etenemme kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030. Hiilinegatiivisuuden myötä sidomme enemmän hiilidioksidia kuin mitä toiminnastamme vapautuu ilmakehään – melko huikea juttu wau. Teemme tämän kaiken konkreettisin teoin: etenemme tavoitteisiin ja pienennämme päästöjä hanke kerrallaan. Nyt haluamme tuoda jotain konkreettista myös julkiseen keskusteluun näiden aiheiden ympärille ja lanseeraamme suunnittelukilpailun, jossa haetaan hiilinegatiivisuudelle omaa tunnusta.

Niin. Miltä hiilinegatiivinen näyttää? Suunnittelukilpailun voittava merkki tulee kaikkien käyttöön – myös sinä voit halutessasi hyödyntää sitä oman organisaatiosi viestinnässä, twiiteissäsi tai halutessasi vaikkapa ottaa siitä koko selän kokoisen tatuoinnin. Tavoitteena on, että merkistä tulee yhtä tunnettu kuin rakkautta symboloivasta sydämestä, kolmen nuolen kierrätysmerkistä tai rauhaa kuvaavasta peace-merkistä, ja että hiilinegatiivinen-tunnus kuvittaa julkisia keskusteluja sekä tavoitteita edetä kohti hiilinegatiivisuutta. Tätä on kiinnostavaa mietiskellä. Miltä hiilinegatiivinen näyttää?

Kirjoituksen alussa kysyin, miltä vapaus näyttää. Jännä juttu, sillä tuolle suurelle käsitteelle ei ainakaan googlettamalla tai omien aivojeni sopukoista löydy omaa symbolia. Jätänkin sinut näin kirjoituksen lopuksi pohtimaan, löytyykö myös muita asioita, jotka kaipaisivat omaa tunnusta. Ja toki kutsun sinut myös mukaan suunnittelukilpailuun kreaamaan hiilinegatiiviselle oman tunnuksen.

Voit tutustua tarkemmin etenemiseemme koti hiilinegatiivisuutta: www.vantaanenergia.fi/hiilinegatiivinen

Ja suunnittelukilpailun löydät täältä: www.vantaanenergia.fi/suunnittelukilpailu

markkinointi- ja viestintäjohtaja