Siirry sisältöön

Sähkömyytinmurtaja

1.11.2019
Kirjoittaja:
Janne Hartikainen
VE Tyonantajamielikuva asentajat high res 13

Maailmamme on täynnä upeita keksintöjä ja asioita, jotka mahdollistavat nykyisen elintapamme ja yhteiskuntamme toiminnan. Yleensä ne ovat koko ajan helposti käytettävissä, eikä tule kovin usein mietittyä miten kaikki toimiikin niin helposti.

Sähkö kuuluu niiden joukkoon. Se on täysin arkistunut perustuote, jota saa pistorasiasta aina tarvittaessa. Kunhan sähkösopimuksen tekee, kaikki on kunnossa. Tavoitteemme on tehdään asiat ihmisille helpoksi.

Kuitenkin sähkön(kin) takana on monimutkaisia asioita, jotka saattavat jäädä askarruttamaan. Tällöin syntyy myyttejä ja väärinkäsityksiä, joita meiltä ajoittain kysytään.

Päätin tarttua myytteihin ja yrittää murtaa niitä kertaheitolla oikein urakalla. Keräsin niitä verkostostani ja asiakaspalvelijoiltamme, josta sain laadukkaita myyttejä murrettavaksi.

Sähkömyytti #1: Jos päätän vaihtaa sähkömyyjää johonkin toiseen, hermostuuko paikallinen verkkoyhtiö ja alkaa räpsimään sähköjäni?

Lyhyt vastaus: Ei hermostu, eikä ala räpsimään sähköjä.

Perustelut: Voit huoletta valita ihan minkä sähkönmyyjän tahansa. Kaikki sähköverkkoyhtiöt toimivat tasapuolisesti ja syrjimättömästi kaikkia asiakkaita ja sähkönmyyjiä kohtaan sähkömarkkinalain mukaisesti. Ketään ei suosita tai sorsita.

Sähkömyytti #2: Olen ostanut tuulisähköä. Jos ei tuule, niin enkö saa sähköä?

Lyhyt vastaus: Saat sähköä myös tuulettomana päivänä.

Perustelut: Sähkön ostamisessa pitää erotella kaksi asiaa: Sähkömarkkinat ja fyysinen sähköntoimitus.

Sähkömarkkinat: Kun ostat sähkönmyyjältä tuulisähköä, sähkönmyyjä huolehtii vastaavan tuulisähkömäärän hankkimisesta sinulle sähkömarkkinoilta. Tuulisähköä voidaan tuottaa ainoastaan tuulisina päivinä mutta voit olla varma, että sähkönmyyjäsi kanssa sovittu tuulituotantomäärä varataan ja tuotetaan sinulle.

Fyysinen sähköntoimitus: Sitä itseään eli pistorasiasta tulevaa sähköä. Tämä sähkö tulee sähköverkosta, johon sähköä tulee kaikista voimalaitoksista ja valtakunnallisesta kantaverkosta. Sähköverkossa kaikki sähkö on samanlaista, eikä siitä enää voi erotella sen tuotantotapaa.

Valtakunnallinen kantaverkkoyhtiö Fingrid huolehtii joka hetki sähköjärjestelmän tasapainosta eli, että sähköä tuotetaan yhtä paljon kuin kulutetaan. Tuulettomana päivänä tuulisähkö korvataan jollain toisella saatavissa olevalla tuotantomuodolla.

Summattuna: Ostaessasi tuulisähköä sitoutat sähkönmyyjäsi ostamaan ja tuulisähkön tuottajan tuottamaan haluamasi määrän tuulisähköä. Käytännössä kulutat kotonasi sitä sähköä mitä sähköverkossa on kunakin ajanhetkellä saatavilla. Tämä on jokaisen kannalta varmasti paras vaihtoehto, jotta voit käyttää sähkölaitteita myös tuulettomina päivinä.

Sähkömyytti #3: No miten se sähkönmyyjä oikeasti huolehtii, että ostamani sähkö on oikeasti vihreää?

Lyhyt vastaus: Sähkömarkkinoiden alkuperätakuujärjestelmällä

Perustelut: Sähkömarkkinoilla on alkuperätakuujärjestelmä, jolla varmistetaan vihreän sähkön olevan juuri sitä mitä on luvattu. Voit aina pyytää sähkönmyyjääsi esittämään alkuperätodistuksen ostamasi sähkön osalta. Lisäksi sähkönmyyjä on velvollinen kerran vuodessa raportoimaan asiakkailleen myymänsä sähkön kokonaisjakauman. Tätä valvoo myös Energiavirasto.

Motivan verkkosivuilla on mielestäni hyvin kuvattu, mitä tarkoittaa alkuperätakuu.

Sähkömyytti #4: Jos kerran pistorasiasta tulee ihan mitä sattuu sähköä, onko tuotantotavalla mitään väliä?

Lyhyt vastaus: Kyllä on väliä. Valitse arvomaailmaasi sopivaa sähköä.

Perustelut: Kun lopputuote on täysin samanlainen, tuotantomuodon valinnalla on iso merkitys.

Kaikilla tuotantomuodoilla tuotettu fyysinen sähkö on samanlaista. Elektronit heilahtelevat ihan samalla tavoin ydinvoimalla, vedellä ja tuulella tuotetussa sähkössä.

Mitä enemmän ihmiset ostavat vaikka vihreää sähköä, sitä enemmän vihreää sähköä tuotetaan. Ja todennäköisesti ne tuotantomuodot vähenevät, joille ei ole enää entisenlaista kysyntää, kuten vaikka hiilellä tuotettu sähkö.

Toivottavasti näistä oli sinulle apua ja aukaisi sähköön liittyviä myyttejä.

asiakkuuspäällikkö, Vantaan Energia Sähköverkot Oy