Siirry sisältöön

Harkitsetko sähköauton hankintaa – se kannattaa!

31.10.2018
Sahkoautoilu uusi p%C3%A4%C3%A4kuva 22

Viime viikkojen puheenaihe on ollut Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n julkaisema raportti, jossa todettiin välittömät toimet ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseksi todella tarpeellisiksi. Jos siis olet harkinnut sähköauton hankintaa, se kannattaa toteuttaa nyt.

Yhtenä suurimpia esteenä sähköauton hankinnalle pidetään sen hintaa. Sähköautot ovat hinnaltaan vielä kalliimpia kuin polttomoottoriautot, mutta hintojen odotetaan tippuvan samalle tasolle jo lähivuosina. Sähköautojen korkeampi hinta johtuu lähinnä akuista, joiden teknologisen kehityksen myötä hinnat laskevat. Myös kysynnän kasvu tuo sähköautojen hintoja alaspäin.

Asiaa kannattaa kuitenkin tarkastella koko sähköauton elinkaaren aikaisten kustannusten perusteella kuten polttoaineet, vakuutukset, verot ja ylläpidon kustannukset. Sähköauton lataaminen on varsin edullista, muutamalla eurolla ajat satoja kilometrejä. Myös huoltokustannukset ovat varsin maltilliset ja huollon tarve on huomattavasti pienempi kuin polttomoottoriautoissa. Korkea ostohinta siis kompensoituu käyttövuosien myötä. Sähköautot yleistyvät koko ajan ja ovat kohta uusi normaali.

Toinen mietintää aiheuttava asia hankintaa harkitessa on sähköautojen kantomatkat. Suomen latausverkosto ulottuu jo tällä hetkellä lähes kaikkialle Suomeen ja julkisten latauspisteiden määrä kasvaa koko ajan. Myös latauslaitteiden latausnopeudet kasvavat jatkuvasti uusien mallien myötä. Pidemmällä matkalla lataukset hoituvat siinä samassa, kun pitäisit kahvitauon muutenkin. Lataaminen on yksi hyvä syy tehdä se suositeltava lepotauko ajon aikana.

Markkinoille tulee jatkuvasti uusia automerkkejä ja malleja, joissa yhdellä latauksella ajaa yhä pidempään. Auto kannattaakin valita sen mukaan minkä mittaisia matkoja sillä on tarpeen tehdä. Vaihtoehtojen määrä kasvaa ja jo nyt on saatavilla autoja, joilla normaalit liikkumistarpeet hoituvat helposti yhdellä latauksella.

Toki sähköautolla ajoa pitkällä matkalla täytyy hiukan valmistella. Matkareitti kannattaa valita esimerkiksi täyssähköautolla ajettaessa pikalatauspisteiden sijainnin mukaan. Kätevä tapa on tarkistaa Virran mobiilisovelluksesta, että reitin varrella olevat latausasemat sopivat varmasti autoosi. Latausten määrään voi vaikuttaa myös siten, että pidät nopeuden rajoituksista huolimatta hiukan alle satasessa. Pienemmillä nopeuksilla sähköauto kuluttaa vähemmän ja ajaminen on siten myös turvallisempaa.

Sähköinen liikenne kaipaa kovasti edelläkävijöitä ja ilmastomme tarvitsee pikaisia toimia maapallon säilyttämiseksi elinkelpoisena tuleville sukupolville. Tartu siis hyvään mahdollisuuteen ja ryhdy sähköautoilijaksi!