Siirry sisältöön

Viisi vinkkiä, joilla pienennät hiilijalanjälkeäsi

VE kuluttajauutiskirje 3001209

Suomalaisten kotitalouksien hiilipäästölähteistä selkeästi suurimpia ovat asuminen ja liikenne – kumpikin näistä muodostaa kokonaispäästöistä noin kolmasosan. Suomessa asumisen hiilijalanjälkeä kasvattaa kylmästä talvesta johtuva pitkä lämmityskausi. Veden ja asuintilan lämmittäminen sekä sähkölaitteiden päivittäinen käyttö vievät suurimman osan suomalaisten kotitalouksien asumisen vaatimasta energiasta.

Kokosimme Rinna Saramäen 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman -kirjasta viisi helposti toteutettavissa olevaa asiaa, jotka voi huomioida kodin arjessa ja valinnoissa, vaikka heti:

1) Käännä lämpö pattereista pienemmälle, kun tuuletat. Tai liimaa patterin taakse foliota!

Älä lämmitä kotiasi turhaan: tuulettaessasi kannattaa kääntää lämmitystä pienemmälle. Vielä tarkempi lämmittäjä vuoraa patterin takaosan foliolla – sillä varmistat, että lämpö kohdistuu oikeaan suuntaan, eikä patterin takaosa lämpene turhaan.

2) Tarkista myös ikkunoiden tiivisteet, ilmanvaihto ja vesikalusteet

Joka viidennes talon lämmitysenergiasta karkaa ikkunoiden kautta. Siksi kannattaa tarkistaa ikkunoiden tiivisteet. Muista puhdistaa poistoilmaventtiilit: pöly poistoilmaventtiileissä kuluttaa ilmanvaihtoa ja vie siten enemmän energiaa. Vesikalusteita vaihdettaessa kannattaa suosia termostaattihanoja ja vettä säästäviä suihkupäitä.

3) Sulata pakastin ja tarkista kylmälaitteiden lämpötilat

Pakastimeen kertynyt jää kuluttaa turhaan kylmennystehoa ja siksi se olisi hyvä sulattaa vähintään kerran vuodessa. Samalla kannattaa myös tarkistaa jääkaapin sekä pakastimen lämpötilat. Jääkaapille sopiva lämpötila on +5 astetta ja pakastimelle -18 astetta.

 4) Ota selvää, olisiko aurinkopaneeleista sinulle hyötyä 

Aurinkopaneeli on mahdollista asentaa niin omakotitalon kuin kerrostalon katolle. Aurinkopaneeleilla tuotat osan käyttämästäsi sähköstä itse, säästät sähkölaskussa ja teet ekoteon. Tuottaessasi osan sähköstä itse olet omavaraisempi myös sähkön siirtohintojen heiluessa. Lisäksi aurinkopaneelit nostavat kiinteistösi arvoa. Meiltä voit saada aurinkopaneelit tuotantokuntoon asennettuna avaimet käteen -toimituksena – tutustu paketteihin!

5) Vaihda fossiilittomaan sähköön

Sähkölämmitteisissä taloissa veden ja asuintilan lämmittäminen vie pitkästä talvesta johtuen huomattavan osan energian kulutuksesta. Valitsemalla Aurinko- tai Tuulienergian osallistut hiilikädenjäljen kasvattamiseen, sillä niistä kumpikin on 100% uusiutuvaa ja alkuperävarmennettua energiaa. Sopimus on helppo päivittää – lue lisää vaihtoehdoista!