Siirry sisältöön

Vantaan Energian matka kohti fossiilitonta energiantuotantoa vuonna 2026 etenee hyvää vauhtia

fossiiliton2026 16 9 pink white fullhd

Vantaan Energia luopuu fossiilisista polttoaineista energiantuotannossa Vantaan alueella jo vuonna 2026. Energiantuotannon jatkuva kehittäminen on tuonut tuloksia, ja yhtiö on leikannut muutamassa vuodessa päästöjään merkittävästi; vuoden 2010 jälkeen hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet 55 %. Matka kohti puhtaampaa energiantuotantoa jatkuu, kun Vantaan Energia lopettaa turpeen käytön tänä vuonna ja kivihiilen käytön ensi vuonna.

Vuonna 2020 lanseerattu Fossiiliton 2026 -hankekokonaisuus mahdollistaa fossiilisista polttoaineista luopumisen energiantuotannossa Vantaan alueella jo vuoteen 2026 mennessä.

– Vantaan Energia on leikannut päästöjä määrätietoisesti: uudistettu Martinlaakson biovoimala on vähentänyt päästöjä 40 prosenttia vuoden 2017 tasosta ja jätevoimalan laajennuksen myötä luovumme kivihiilen käytöstä jo ensi vuonna. Paikallisella tasolla nämä toimet mahdollistavat fossiilisista polttoaineista luopumisen vuoteen 2026 mennessä ja edesauttavat Vantaan kaupungin hiilineutraaliustavoitteen toteutumista vuoteen 2030 mennessä, toteaa Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

Vantaan Energia haluaa tukea myös Suomen ja EU:n kunnianhimoisia ilmastotavoitteita. Toivosen mukaan niihin sitoutuminen synnyttää kestäviin ratkaisuihin tähtääviä innovaatioita ja luo uudenlaista liiketoimintaa Vantaan Energialle, kehitystyöhön ja toteutukseen osallistuville kumppaneillemme sekä innovaatioita tulevaisuudessa hyödyntäville muille yrityksille – innovaatioiden tulee olla myös taloudellisesti kestäviä.

– Edetessämme kohti puhtaampaa energiantuotantoa kaikkein merkittävin suunnitteilla oleva hanke on fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisen mahdollistava maailman suurin lämmön kausivarasto, Toivonen kertoo.

Lämmön kausivarasto -hanke etenee tällä hetkellä vauhdikkaasti. Sen kaltaisiin kunnianhimoisiin pilottihankkeisiin tarvitaan kuitenkin myös rahallista tukea esimerkiksi EU:lta, ja lämmön kausivarasto valittiinkin maaliskuussa 70 projektin joukkoon EU:n innovaatiorahaston hakukilpailun toiselle kierrokselle. Hankkeen toteutuminen vaatii myös kaavoitusmuutoksia ja yhteistyö viranomaisten kanssa sekä lupien hakeminen etenevät suunnitelmien mukaisesti. Vantaan Energia hakee paraikaa lämmön kausivarasto -hankkeen toteutukseen allianssikumppaneita, jotka valitaan kesällä.

Vantaan Energian aktiivisuus ympäristöasioissa on auttanut yhtiötä löytämään yhteistyökumppaneita kansainvälisesti ja yhteydenottoja onkin tullut eri puolilta Eurooppaa. Toivosen mukaan tämä johtuu nimenomaan lämmön kausivarasto -hankkeen konkreettisuudesta ja siitä, että se tarjoaa selkeitä ratkaisuja kestävän energiatuotannon haasteisiin.

Lue lisää Fossiiliton 2026 -hankkeesta

Lisätietoja
Jukka Toivonen
toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy
+358 50 453 6729
jukka.toivonen@vantaanenergia.fi