Siirry sisältöön

Vantaan Energian lämmön kausivarasto jatkoon erittäin kilpaillussa EU-rahoitushaussa

Kausivarasto suomi

Vantaan Energian lämmön kausivarasto -hanke etenee EU:n innovaatiorahaston rahoitushaun toiselle kierrokselle. Toiselle kierrokselle pääsemisestä käytiin tiukka kilpailu – 311 hankkeen joukosta jatkoon pääsi 70 lupaavinta projektia. Rahastolla EU tukee lämmön kausivaraston kaltaisia innovatiivisia ilmastonmuutoksen hidastamista edistäviä teknologioita. Toiselle hakukierrokselle pääseminen on merkki siitä, että uudenlaisilla lämmönvarastointitavoilla on tärkeä rooli EU:n ja Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Lämmön kausivarasto mahdollistaa myös Vantaan Energian tavoitteen luopua fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä.

Toiselle kierrokselle pääseminen ei ollut itsestäänselvyys. Viime lokakuussa päättyneeseen ensimmäisen kierroksen hakuun osallistui yhteensä 311 projektia EU-maista, Norjasta ja Islannista. Vantaan Energia jatkaa nyt rahoitushaun toiselle kierrokselle 70 muun hakijan kanssa. Toinen kierros päättyy kesäkuussa, ja lopullisten tulosten odotetaan olevan valmiina vuoden viimeisellä neljänneksellä. Innovaatiorahaston keskeisenä tavoitteena on tukea innovatiivisia päästöjä vähentäviä teknologioita ja vauhdittaa niiden käyttöönottoa Euroopassa.

Haun ensimmäisellä kierroksella Vantaan Energian lämmön kausivarasto -hanke sai erityisesti kiitosta innovatiivisuudestaan. Se olisi ensimmäinen maanalainen lämmön kausivarasto, joka hyödyntää jopa 140-asteista vettä lämmön varastointiin. Näin korkeassa lämpötilassa vesi pysyy nestemäisenä vain normaalia korkeammassa paineessa. Lämmön kausivarasto hyödyntääkin kekseliäästi ympäröivää pohjavettä paineen saavuttamiseksi. Se on ainutlaatuinen myös kokonsa puolesta: noin miljoonan kuution tilavuudella ja noin 100 gigawattitunnin varastointikapasiteetilla kyseessä olisi maailman suurin lämmön kausivarasto.

Euroopan komissio on aikaisemmin todennut haluavansa edistää uudenlaisia lämmönvarastoinnin tapoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Vantaan Energia näkeekin lämmönvarastoinnin oivana tapana edistää monia EU:n energia- ja ilmastotavoitteita, kuten fossiilista polttoaineista luopumista ja energiatehokkuuden parantamista. Lämmön kausivaraston tarkoituksena onkin korvata muun muassa maakaasu varastoimalla kesällä tuotettua lämpöä talven pakkaspäivien ja suuremman kulutuksen varalle. Näin vahvistetaan myös energiatehokkuutta ja kiertotaloutta.

– Lämmön kausivarasto on tärkeä osa tavoitettamme luopua fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä, toteaa Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen. Siinä käytetyt ratkaisut auttaisivat varmasti myös monia muita Euroopan kaupunkeja vähentämään päästöjä.

Vantaan Energia käynnisti viime syksynä Fossiiliton 2026 -hankkeen, jonka tavoitteena on luopua ripeällä aikataululla fossiilisista polttoaineista Vantaan alueella vuoteen 2026 mennessä. Turpeen käytöstä luovutaan jo tämän vuoden aikana ja kivihiilestä vuoden 2022 aikana. Lämmön kausivaraston kaltaiset innovatiiviset ratkaisut, uusiutuva energia ja kiertotalous ovat hankkeen ytimessä. Hanke on hyvä esimerkki siitä, miten energiayhtiöt voivat tukea niin Suomen kuin EU:n ilmastotavoitteiden nopeaa saavuttamista tarttumalla rohkeasti toimeen.

Lisätietoja
Jukka Toivonen
toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy
+358 50 453 6729
jukka.toivonen@vantaanenergia.fi