Jätevoimala antaa roskalle uuden elämän

Jätevoimala antaa roskalle uuden elämän

Itä-Vantaalla sijaitseva jätevoimalamme on maailman huippuluokkaa. Se polttaa vuodessa 374 000 tonnia kotitalouksien sekajätettä, jota toimittavat HSY pääkaupunkiseudulla ja Rosk’n Roll Oy Uudellamaalla. Tästä roskasta jätevoimala tuottaa vuodessa noin puolet koko Vantaan tarvitsemasta kaukolämmöstä. Tämän lisäksi voimala tuottaa noin 30 % Vantaan vuotuisesta sähköntarpeesta. Jätevoimalan ansiosta käytämme 40 prosenttia vähemmän fossiilisia tuontipolttoaineita ja hiilidioksidipäästömme Vantaalla vähenivät noin 30 prosenttia.

Jätteet poltetaan arinapolttotekniikalla, joka on toimintavarma ja maailmanlaajuisesti käytetyin jätteenpolttotekniikka. Lisäksi polttoaineena käytetään maakaasua, mikä lisää voimalan energiatehokkuutta.

Loikka kohti fiksumpia energiavalintoja

Parempi huominen vaatii sitä, että me kaikki kannamme kortemme kekoon. Jätevoimalan ansiosta olemme vähemmän riippuvaisia fossiilisista tuontiraaka-aineista ja hiilidioksidipäästöjen määrä Vantaalla vähenee. Jätevoimalan päästörajat alittuvat keskimäärin 50 prosentilla.  Savupiipun kaasun hiukkasista saadaan suodatettua pois 90 prosenttia ja voimala pysähtyy, jos kaasu ylittää sallitut päästöarvot. Meillä on maailman paras tekniikka, jonka ansiosta voimala on niin ympäristöystävällinen kuin mahdollista.

Jätevoimalan laajennus

Käynnistimme nykyisen jätevoimalan laajennustyöt maaliskuussa 2020. Jätevoimalan laajennushanke mahdollistaa Vantaan Energian ilmastolupauksen luopua kivihiilestä vuonna 2022.

Jatkossa Vantaalla hyödynnetään energiantuotannossa kotitalouksien sekajätteen lisäksi kaupan ja teollisuuden jätettä, joka vielä tällä hetkellä viedään ulkomaille hyötykäyttöön. Jätevoimalan laajennus on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2022.

Lue lisää jätevoimalan laajennushankkeesta

Jätevoimala pähkinänkuoressa

Jätevoimalan toiminta

Kuvia jätevoimalasta