Siirry sisältöön

Uraauurtava geolämpölaitos valmistumassa Vantaalle

Vantaan Energialla on rakenteilla geoterminen maalämpölaitos, joka porataan timanttiporalla kahden kilometrin syvyyteen. Variston lämpökeskuksen tontille Vantaalle rakennettavan laitoksen ansiosta Vantaan Energia pystyy tuottamaan kaukolämpöä täysin uudella ja puhtaalla tavalla. Laitos tuottaa noin 1400 MWh lämpöä vuodessa, mikä vastaa volyymiltään noin 40 perinteistä, 300 metriä syvää maalämpökaivoa. Hanke on Suomessa ensimmäinen näin suuressa mittakaavassa.

Syvien, monen kilometrien mittaisten geotermisten kaivojen poraaminen on haastavaa, ja projektissa onkin hyödynnetty täysin uudenlaista teknologiaa. Lämpökaivo soveltuu myös energiavarastoksi mahdollistaen energian kausivaihteluiden tasaamisen. Rakennusten osuus energiankulutuksesta ja päästöistä EU:ssa on noin 40 prosenttia. Geoterminen energia voi tulevaisuudessa olla merkittävä apu rakennusten lämmittämisessä ympäri Euroopan, etenkin maissa, joissa kesä on lämmin, mutta talvi kylmä.

Vantaan Energia vähentää energiatuotannon päästöjä määrätietoisesti. Koska geoterminen energia ei perustu polttamiseen, se on yksi ratkaisu tulevaisuuden hiilineutraalissa energiajärjestelmässä.