Siirry sisältöön

Viisi vinkkiä, joilla saat ajan kulkemaan nopeammin ja vihreämmin!

Käykö aika kotona pitkäksi?

– Viisi vinkkiä, joilla saat ajan kulkemaan nopeammin ja vihreämmin!

Viime aikoina kotona vietetty aika on lisääntynyt huomattavasti. Monella seinät alkavat jo kaatua niskaan ja aika käydä pitkäksi. Kokosimme alle viisi tärppiä, joilla saat ajan suorastaan juoksemaan kotioloissa – ja vieläpä ekologisemmin!  

1. Taittele sanomalehdistä biopusseja – vaikka useampi kerralla.

Moneen kotitalouteen tipahtaa postiluukusta edelleen päivittäin sanomalehti. Ja kaikissa talouksissa syntyy myös biojätettä. Eilisen uutiset toimivat mainiona biojätepussina! Esimerkiksi tabloid-kokoisesta lehdestä syntyy muutamalla taitoksella oiva biojätepussi. Katso vaikka YouTubesta taitteluohjeet tai keksi itse paremmat. Muista poistaa niitit.

2. Käy läpi vanhat tekstiilit ja leikkaa ne uusiokäyttöön räteiksi.

Jokaisen vaatekaapin perukoilta löytyy varmasti ne kuuluisat seuraavaa käyttökertaa odottavat vaatteet, joita ei ole ikuisuuksiin käyttänyt. Nyt onkin oiva tilaisuus konmarittaa vaatekaappi ja antaa käyttämättömille tekstiileille uusi tarkoitus. Käytöstä poistuneet puuvillatekstiilit voit leikata neliön muotoisiksi siivousliinoiksi. Halutessasi voit viimeistellä uusien rättien reunat ompelukoneen siksak- tai jousto-ompeleella. Varoitus: saattaa innostaa siivoamiseen.

3. Ota talteen hedelmien ja vihannesten siemenet ja istuta ne käytettyihin lasi- ja maitopurkkeihin piristämään kotiasi. 

Monissa keittiöissä hedelmien ja vihannesten siemenet päätyvät automaattisesti biojätteeseen. Niistä saa kuitenkin idättämällä helposti kivaa vihreää vaikkapa keittiön ikkunalle. Ota esimerkiksi chilin, paprikan tai vaikkapa sitruunan siemenet talteen ja laita ne itämään kostean talouspaperin väliin. Itäneet siemenet voit siirtää esimerkiksi tyhjiin käytettyihin lasi-, metalli- tai pahvipurkkeihin kasvamaan ja tuomaan vihreyttä kotioloihin. Vanhoista lasipurkeista saat etiketin irti kaatamalla sen sisään kiehuvaa vettä ja liimapinnan putsaat kätevästi öljyn avulla

4. Vaihda huonejärjestystä arjen virkistykseksi.

Kun maiseman vaihtamista on nyt rajoitettu, näkökulmaa voi muuttaa huonekalujen paikkaa muuttamalla. Jo muutaman huonekalun siirtäminen uuteen paikkaan tekee ihmeitä. Lämmityskuluista ei toivottavasti enää ennen ensi syksyä tarvitse huolehtia, mutta vastaisuuden varalle on hyvä muistaa, että lämmityskuluissa voi vähän säästää siirtämällä suuret huonekalut pois lämpöpattereiden edestä.

5. Syö pakastimesi tyhjäksi ja sulata sen reunoille kertyneet jäät

Jos pakastin jäi talvella tyhjentämättä, nyt on mitä mainioin hetki käydä läpi pakastimen antimet ja loihtia vaikkapa niistä viime vuoden marjoista maukas jälkiruoka. Samalla vähennät ruokahävikkiä ja teet tilaa uudelle sadolle. Tyhjennä siis pakastin napaasi tai biojäteastiaan, sammuta pakastimesta virta, suojaa pakastimen edusta pyyhkeillä ja puhdista hyllyt ja pakastimen sisus. Anna pakastimen vielä kuivua kunnolla ennen virran napsauttamista päälle. Voilá!