Siirry sisältöön

XXL-urheilukauppa valitsi aurinkopaneelit: ”Parempi toimia nyt kuin harmitella myöhemmin”

xxl valitsi aurinkopaneelit

Urheilukauppaketju XXL:n Espoon-myymälän katolla on käynyt kesällä kova kuhina. Paikalle on asennettu nimittäin Vantaan Energian toimittamat aurinkopaneelit kattamaan tavaratalon energiankulutusta.

XXL:n toimitusjohtaja Toni Stigzelius kertoo, että XXL haluaa aktiivisesti toimia vastuullisuuden lisäämiseksi omassa toiminnassaan. Toive Espoon-myymälän aurinkopaneeleistakin lähti ketjulta itseltään. Espoon-kiinteistön omistaa Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj.

– Ympäristö- ja ilmastokysymyksissä näemme, että on parempi toimia nyt kuin harmitella myöhemmin, että olisi pitänyt tehdä jotakin, Stigzelius sanoo.

Myös Julius Tallberg-Kiinteistöissä on kiinnitetty erityistä huomiota kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. Kiinteistöpäällikkö Jouni Nylund kertoo, että osana tätä prosessia Julius Tallberg-Kiinteistöissä etsitään erilaisia vaihtoehtoja investoida uusiutuvaan energiaan.

– Aloitettuamme keskustelut mahdollisesta aurinkovoimalan hankinnasta kyseessä olevaan liikekiinteistöön XXL:n kanssa havaitsimme hyvin pian omissa laskelmissamme, että aurinkosähkö on myös meille taloudellisesti järkevä investointi.

Julius Tallberg-Kiinteistöt kehittävät jatkuvasti yhteistyössä vuokralaistensa ja palveluntuottajiensa kanssa energiatehokkaita ja ympäristön kannalta myönteisiä ratkaisuja.

– Olemme havainneet, että energiatehokkaissa ja teknisesti hyvin toimivissa kiinteistöissä meillä on myös tyytyväisimmät asiakkaat, Nylund kertoo.

Urheilukaupat sopivat käyttöprofiililtaan hyvin aurinkopaneelien käyttäjiksi, sillä tavarataloissa on XXL:n toimitusjohtaja Stigzeliuksen sanoin ”täysi toiminta käynnissä auringon noususta sen laskuun”. Urheilukauppakiinteistön sähkönkulutus liittyy ensisijaisesti valaistukseen, kuten spottivaloihin, laitteistoihin sekä lämmitykseen ja jäähdytykseen.

– Pystymme itse käyttämään kaiken tuotettavan sähkön. Oikein suunniteltu aurinkovoimala tuottaa noin 25 prosenttia tavaratalon ympärivuotisesta sähköntarpeesta, Stigzelius kertoo.

Espoon-myymälän lisäksi aurinkopaneeleja asennetaan jo XXL-liikkeiden katoille Lahdessa, Tampereella ja Lappeenrannassa. Suunnitelmat tähtäävät kuitenkin pidemmällekin.

– Keskusteluja käydään kiinteistön omistajien kanssa kaikissa kohteissa, joissa oma aurinkovoimala on järkevästi mahdollinen toteuttaa, Stigzelius kertoo.

XXL-ketjulla on Suomessa 15 myymälää. Norjalainen ketju on Pohjoismaiden suurin urheilukauppaketju.

Lue lisää: Aurinkoenergia sopii hyvin myös yrityksille