Siirry sisältöön

Vantaan Energian roskapoliisi Marjo Vainio Linnan juhliin! Edustaa jätevoimalan polttoprosessista pelastetusta metallista valmistetussa sormuksessa.

VE Marjo Saija sormus high res 3

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on tänä vuonna yhteinen ympäristömme. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kutsuvat juhlavastaanotolle niin pieniä kuin suuria ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia.  Yksi Linnan juhliin kutsun saaneista on Vantaan Energian roskapoliisi Marjo Vainio.

Vantaan Energian roskapoliisi on asiantuntija, joka kiertää Uudellamaalla taloyhtiöissä, kouluissa ja järjestöissä neuvomassa lajittelussa ja kierrätyksessä sekä antaa vinkkejä kestävämpään kulutukseen. Roskapoliisit opettavat vuodessa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Heidän metodinsa on opastaa pilke silmäkulmassa ja positiivisuuden kautta.

Marjo Vaino yllättyi samastaan kutsusta:” Tämä on merkittävä tunnustus tekemästäni työstä Vantaan Energian roskapoliisina. On ilo nähdä kuinka ihmiset pitävät ympäristöasioita entistä tärkeämpänä.”

”Tämä on upea kunnianosoitus Marjolle, kaikille roskapoliiseillemme ja koko Vantaan Energialle kiertotalouden neuvontatyöstä”, kertoo Vantaan Energian viestintä- ja henkilöstöjohtaja Mervi Suorsa.

Vantaan Energian jätevoimalassa hyödynnetään sähköksi ja lämmöksi noin 1,5 miljoonan ihmisen sekajätteet pääkaupunkiseudulta ja Uudeltamaalta. ”Jätevoimalaan pitäisi päätyä vain lajitteluun ja kierrättämiseen kelpaamaton sekajäte ja kaikki muu hyödyntää uudelleen. Siksi roskapoliisimme tekevät väsymätöntä työtä lajittelun ja kierrätyksen eteen”, korostaa Suorsa.

Kultaseppä Saija Saarela suunnitteli Marjon asusteeseen sopivan korun jätevoimalan polttoprosessin läpi käyneestä metallipalasta. ”Kun Vantaan Energia lähestyi minun pyynnöllä suunnitella roskakoru, lähdin projektiin luonnollisesti epäröimättä mukaan, sillä se oli linjassa oman ideologiani kanssa”, kertoo Saija Saarela.

Saarelan suunnittelema roskakoru on sormus. Siinä on hopearunko ja se päällystetty useilla kerroksilla 24 karaatin lehtikultaa.

Kultaan Saarela päätyi kahdesta syystä: ”Puhtaalla kullalla päällystäminen korostaa jätteen arvoa. Väärässä paikassa siitä vasta tuleekin kallista, ja sitä laskua maksavat meidän jälkeemme tulevat sukupolvet. Pidetään nyt huolta jätteestä ja sen kiertokulusta”, kuvailee Saarela. Ja jatkaa: ”Mutta ennen kaikkea Marjo on kutsuttu Suomen tasavallan arvokkaimpaan juhlaan kiitoksena tekemästään tärkeästä ympäristövalistustyöstä. Haluan hänen voivan kantaa siellä oikeaa korua, vaikkakin sen materiaali on kierrätettyä.

”Ei se ole roskaa, se on uutta käyttöään odottavaa materiaalia. Mieti, miten helpotat parhaiten sen tietä uuteen muotoonsa.” Saarela kiteyttää.

Lisätietoja roskapoliiseista: www.roskattominkaupunki.fi

Lisätietoja jätevoimalasta: https://www.vantaanenergia.fi/jatevoimala-antaa-roskalle-uuden-elaman/