Siirry sisältöön

Suomi kulutti jo luonnonvaransa tältä vuodelta

Suomen ylikulutuspaiva

Maapallomme ei enää kestä kulutustamme – eikä itse asiassa ole kestänyt pitkään aikaan. Tiedätkö sinä, miten voisit kasvattaa hiilikädenjälkeäsi?

Ylikulutuspäivällä tarkoitetaan sitä laskennallista päivää, jona ihmisten kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä kasvihuonekaasupäästöjä. Maailman ylikulutuspäivä on sijoittunut viime vuosina elokuun alkupäiville. Toisin sanoen kulutamme noin seitsemässä kuukaudessa luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi.

Ihmisten kulutus on ylittänyt maapallon kestokyvyn vuosittain 1970-luvun alusta lähtien. Suomella on kyseenalainen kunnia kuulua niiden maiden joukkoon, jotka kuluttavat vuosittain osuutensa luonnonvaroista loppuun ensimmäisten joukossa. Tänäkin vuonna Suomen ylikulutuspäivä oli jo 11.4. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin lähes neljä maapalloa.

Asuminen, liikkuminen ja syöminen rasitteina

Maailmanlaajuisesti suurin syy ylikulutukseen on asumiseen ja liikkumiseen käytetty energia. Iso vaikutuksensa on myös ruoantuotannolla, sillä 70 prosenttia maatalousmaasta käytetään lihan ja muun eläinperäisen ravinnon tuotantoon.

Joukossa on kulutusta rajoitettaessakin voimaa, sillä yhdessä tehdyt kulutuspäätökset saavat aikaan isoja muutoksia. Mielessä kannattaa pitää tuttu neuvo: pienennä hiilijalanjälkeä, kasvata hiilikädenjälkeä.

Entä jos tekisit seuraavan lomareissun lentokoneen sijaan junalla? Vaihtaisitko työmatkalla allesi oman auton sijasta polkupyörän tai rajaisitko lihan syömisesi yhteen päivään viikossa? Ylikulutuspäivää myöhäistävät teot ovat arjen pieniä tekoja, joilla voi olla suuri vaikutus.

Oman elämäntapansa vaikutuksia ympäristölle voi testata esimerkiksi Sitran testissä.

Ylikulutus kiihdyttää ilmastonmuutosta

Kulutuksen rajat täytyy huomioida, jotta myöhemmätkin sukupolvet voivat nauttia puhtaasta ympäristöstä. Ylikulutus köyhdyttää Suomessa metsäluontoa ja vaikuttaa uhanalaistavasti kalakantoihin. Globaalisti päästöt tuhoavat elinympäristöjä, kiihdyttävät ilmastonmuutosta ja sulattavat napajäätiköitä.

Vantaan Energia on sitoutunut hiilikädenjälkensä kasvattamiseen. Tavoitteenamme on tiputtaa energiantuotantomme päästöt kymmenesosaan ja luopua kivihiilen käytöstä kokonaan 2020-luvulla. Lisää voit lukea tiedotteesta.