Siirry sisältöön

Vantaa Energia torjuu ilmastonmuutosta suurin askelin!

bio2

Vantaan Energia suhtautuu ilmastonmuutoksen torjumiseen kunnianhimoisesti. Tavoitteenamme on tiputtaa energiantuotantomme päästöt kymmenesosaan ja luopua kivihiilen käytöstä kokonaan 2020-luvulla.

Edellinen tekomme puhtaamman tulevaisuuden eteen on vuonna 2014 valmistunut jätevoimala, joka tuottaa sähköä ja kaukolämpöä 1,5 miljoonan suomalaisen kierrätyskelvottomasta sekajätteestä. Voimalaitos laski energiatuotannon hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia sekä sen ansiosta käytämme tällä hetkellä 40 prosenttia vähemmän fossiilisia tuontipolttoaineita.

Seuraava askel on Martinlaakson biovoimalan valmistuminen vuoden 2018 lopussa. Muutostyössä vanha kattila muutetaan biopolttoaineilla toimivaksi. Biovoimalassa käytetään polttoaineena pääasiassa kotimaista läheltä tuotua puuhaketta, kuten ylijäämähaketta, sahanpurua ja vaneriteollisuuden hukkapaloa.

Vanhan kattilan muutostyö on nopea toteuttaa ja vähentää nopeasti tuotantomme hiilidioksidipäästöjä. Se mahdollistaa myös muiden vähäpäästöisten investointien tekemisen nopeasti. Haluamme olla ketterä toimija, joka ei sido käsiään kymmeniksi vuosiksi liian kalliisiin investointeihin nopeasti muuttavalla energia-alalla. Katseemme on huomisessa ja etsimme jatkuvasti keinoja, joilla tuottaa puhdasta, kotimaista ja edullista energiaa.

Biovoimalan valmistumisen jälkeen olemme muutamassa vuodessa puolittaneet Vantaan Energian hiilidioksidipäästöt sekä vähentäneet fossiilisten polttoaineiden käyttöä 60 prosenttia.

2020-luvulla lopetamme kivihiilen käytön kokonaan ja korvaamme sen lisäämällä uusiutuvaa ja muuta hiilidioksidivapaata energiantuotantoa. Etsimme jatkuvasti keinoja tuottaa kaukolämpöä vastuullisemmin. 2020-luvun uusia toteutusvaihtoehtoja ovat muun muassa myös kivihiilikattilan muuttaminen Martinlaaksossa biopolttoaineille, kaukolämmön varastoinnin lisääminen uusilla lämpövarastoilla, vanhojen kaatopaikkojen materiaali- ja energiahyödyntäminen jätevoimalassa, jätevoimalan kehittäminen kiertotalouskehityksen mukaisesti polttamaan energiaköyhempää sekajätettä, geoterminen lämpö ja aurinkoenergia.

Omistajamme Vantaan ja Helsingin kaupungit ovat asettaneet itselleen tavoitteen olla hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä ja olemme ensimmäisten joukossa tukemassa tätä tavoitetta. Vantaan kaupungin tavoitteena on lisäksi mittavat toimet energiansäästämiseksi, joka vaikuttaa myös meidän tulevaan tuotantokapasiteettiimme.

Monet puhuvat, me olemme käyneet sanoista tekoihin. Olemme tekemässä suomalaista energiakäännettä – siirrymme aktiivisesti pois fossiilisista polttoaineista kohti vähäpäästöisiä energialähteitä.

Lisätietoja:
tuotantojohtaja Marko Ahl, 050 405 7657.

Vantaan Energian hiilidioksidipäästöt vuosina 2013-2030