Siirry sisältöön

Oletko vastuullinen vaatteiden kuluttaja? – Ota talteen vinkit ja vähennä vaatteidesi ympäristökuormaa

Oletko vastuullinen vaatteiden kuluttaja

Vaatteiden nopea kierto, huono laatu, valmistukseen käytettävän energian ja tekstiilijätteen määrä ovat kaikki tekijöitä, jotka tekevät vaateteollisuudesta yhden saastuttavimmista teollisuudenaloista. Kuluttajana sinulla on kuitenkin mahdollisuus pienilläkin teoilla vähentää omista vaatteistasi aiheutuvia ympäristöhaittoja.

Kiinnitä huomiota vaatteen laatuun ja alkuperämaahan

Vaatteisiin liittyvää energiankulutusta ja ympäristöhaittoja on mahdollista vähentää myös kiinnittämällä huomiota ostohetkellä vaatteen laatuun ja valmistusmaahan. Erilaiset sertifiointimerkit auttavat eettisesti tuotetun vaatteen hankinnassa. Nyrkkisääntönä voi myös pitää sitä, että Suomessa tai Euroopassa tuotetun vaatteen osto on useimmiten hyvä valinta, jolloin lainsäädännön myötä ympäristöasiat ovat vaatteen tekemisessä huomioitu. Kuljetuksesta ei myöskään aiheudu päästöjä samalla tavalla kuin kaukana tuotetun vaatteen kohdalla.

Materiaaleista kannattaa suosia erityisesti erilaisia luonnonmateriaaleja kuten luomupuuvillaa sekä pellavaa. Panostamalla vaatteen laatuun, vaate kestää kauemmin ja kulutuksesi vähentyy!

Vähennä vaatteiden pesemistä

Tiesitkö, että iso osa vaatteiden elinkaaren aikana aiheutuvista ympäristöhaitoista syntyy pesemisestä? Vaatteiden oikeanlaisella pesemisellä voit vähentää omaa energiankulutustasi huomattavasti. Esimerkiksi laskemalla pesulämpötilan 60 asteesta 40 asteeseen energiankulutus puolittuu.

Suosi siis pesemisen sijaan vaatteiden tuulettamista ja tahranpoistoa ja kun peset vaatteen, mieti minkä pesulämpötilan vaate oikeasti vaatii. Pyri myös pesemään täysiä koneellisia, jotta vettä kuluu vähemmän suhteessa pestävän pyykin määrään. Pesemisessä kannattaa myös suosia ympäristömerkittyjä pesuaineita, sillä jopa pesuaineiden hajusteet lisäävät ilmastokuormaa. Pesemisen jälkeen muista kierrättää pesuainepaukkaukset oikein: muoviset pakkaukset kuuluvat muovinkeräykseen ja kuitupohjaiset, kartonkiset sekä PE-kalvolla päällystetyt paperipussit voi kierrättää kartonki- tai pakkausjätekeräyksessä.

Opettele säilyttämään ja huoltamaan vaatteita oikein

Vaatteen käyttöikää on helppoa pidentää arjen pienillä teoilla. Opettele säilyttämään vaatteita oikein. Ahtaasti pakatut vaatteet nuhjaantuvat helposti ja niiden käyttöikä laskee nopeasti. Hanki kotiisi kestäviä henkareita ja säilytä vaatteet ilmavasti. Säilyttämisen lisäksi huolla vaatteitasi säännöllisesti. Hanki kotiisi nukkaharja ja ompelusetti, jolla esimerkiksi irronneen napin ompelee takaisin hetkessä. Muista myös kierrättää käyttämättömät vaatteet.

Näillä pienillä ja helpoilla ohjeilla vähennät vaatteesta aiheutuvia ympäristöhaittoja huomattavasti ja samalla pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi tehokkaasti! On myös tärkeää pohtia, onko uuden vaatteen hankinta aina paikallaan vai voisiko tarpeen selättää esimerkiksi tuunaamalla vanhaa, lainaamalla muualta tai ostaa kenties käytettynä. Lue lisää ja ota vaatetuunauksen vinkit talteen täältä.

Lähteet: www.martat.fiwww.nudge.fi