Siirry sisältöön

Asiakkaat hiilikädenjälkeä kasvattamassa: Opi vaatetuunauksen salat helpoilla vinkeillä

Vaatetuunauksen vinkit

Helsinkiläinen vaatetussuunnittelija Aija Rouhiainen luennoi ja opettaa vaatteiden tuunausta muun muassa kansalaisopistoissa, ja pitää aiheesta myös blogia. Lisäksi hän käy asiakkaidensa vaatekaapeilla neuvomassa, mitä kaappiin kannattaa ostaa ja mitä ei. Rouhiaisen mukaan kiinnostus vaatteiden käyttöajan pidentämiseen on kasvanut ilmastonmuutoskeskustelun ollessa kuumimmillaan.

Rouhiainen itse on ostanut 25 vuoden aikana vain noin 10 uutta vaatetta.

– Minulle on aina ollut tärkeää ilmentää itseäni ja persoonallisuuttani vaatteiden avulla. Ketjuliikkeiden vaatteilla en ole halunnut tätä tehdä, Rouhiainen kertoo.

Rouhiainen hankkii vaatteensa pääsääntöisesti kierrätettynä ja tuunaa näistä sitten itselleen sopivia persoonallisia vaatekappaleita. Rouhiaisen käsissä vanhasta kauluspaidasta syntyy uniikki t-paita ja käytetyistä farkuista persoonallinen farkkuhame.

Kiinnostus vaatteiden tuunaukseen heräsi Rouhiaisella jo opiskeluaikoina, kun rahaa uusiin vaatteisiin oli rajallisesti. Ideat vaatteiden tuunaukseen ja uusien vaatekappaleiden luomiseen kumpuavat pitkän kokemuksen kautta. Koskaan ei ole kuitenkaan myöhäistä aloittaa! Aloittelevalle vaatteiden tuunaajalle Rouhiainen antaa seuraavat viisi vinkkiä:

  1. Ole sinut oman vaatekokosi kanssa: persoonallisten vaatteiden omistaminen ei katso kokoa.
  2. Treenaa ompelua, älä jämähdä ajatukseen sen vaikeudesta.
  3. Ota kirpputorille mittanauha mukaan ja opettele mittasuhteesi. Näin vältät pitkät jonot sovituskoppeihin.
  4. Tarkista ostamiesi vaatteiden materiaali tarkasti. Suosi mm. viskoosi- ja villamateriaaleja.
  5. Hyödynnä suutareita ja ekologisia pesuloita.

Hiilikädenjälki kuvaa organisaation tai yksilön aikaansaamaa positiivista vaikutusta ilmastopäästöihin. Asiakkaat hiilikädenjälkeä kasvattamassa -juttusarja kertoo asiakkaidemme teoista omien ilmastopäästöjen vähentämisessä. Juttusarjassa asiakkaamme jakavat vinkkejä muun muassa helppoihin arjen ratkaisuihin, kierrättämiseen ja kestäviin valintoihin liittyen.