Siirry sisältöön

Muovi valtaa meren

Muovi valtaa meren

Maailman meriin päätyy joka minuutti rekka-autollinen muovia. Kuluttajat voivat vauhdittaa merten pelastusoperaatiota arjen teoilla.

Maailman merten hyvinvointia uhkaavat muun muassa ilmaston lämpeneminen ja meriliikenteen päästöt. Yhdeksi suurimmista ongelmista niiden rinnalle on noussut nopeasti muovi.

YK:n mukaan meriin päätyy vuosittain yli kahdeksan miljoonaa tonnia muovia, eli rekka-autollinen joka minuutti. Jos tahti säilyy samana, on merissä painossa mitattuna enemmän muovia kuin kalaa vuoteen 2050 mennessä.

Eläimille vaikutukset ovat vakavat: joka vuosi muoviin kuolee esimerkiksi noin miljoona merilintua. Merten mikromuovin vaikutuksia ihmisiin on alettu vasta tutkia. Seuraukset ovat varmasti paitsi terveydellisiä, myös taloudellisia.

– Olemme taloudellisesti riippuvaisia meristä. Virheiden korjaaminen vaatii valtavasti rahaa, mutta vielä kalliimmaksi tulee, jos emme tee mitään, sanoo WWF:n meriasiantuntija Janica Borg.

Kuluttajilla tärkeä vaikutus

Merten pelastaminen vaatii merkittäviä toimenpiteitä, kuten päättäjätason panostuksia muovin hyötykäyttöön. Kuluttajan vastuulla on huolehtia, että roska menee oikeaan paikkaan, sillä maalta mereen päätyvästä muovista 98 prosenttia on peräisin kuluttajilta.

– Jokaisella jogurttipurkilla on väliä! Suomen jätehuolto toimii ja muovia erilliskerätään, tarvitaan vain asennemuutoksia, Borg selittää.

Hän suhtautuu merten pelastusmahdollisuuksiin toiveikkaasti, kunhan muutos aloitetaan heti.

– Poliittisilla päätöksillä voidaan säädellä yritysten toimintaa, mutta kuluttajalla on vastuu vaatia ekologisempia vaihtoehtoja. On vain unohdettava helpot ratkaisut ja jaksettava uida vastavirtaan.

Lue koko juttu asiakaslehdestämme