Siirry sisältöön

Kesätyökokemuksia Vantaan Energiassa!

Jarno Lauronen, kunnossapitoharjoittelija, Vantaan Energian jätevoimala

vkd20 vantaan energia insta netti 12

”Kokonaisuutena kesä Vantaan Energialla on ollut erittäin hyödyllinen ja tärkeä. Arvostan kovasti, että olen päässyt tällaiseen työpaikkaan näyttämään omat kykyni ja oppimaan uutta. Pystyn ammentamaan paljon kokemuksestani tulevaisuuteen.

Toimin mekaanisessa kunnossapidossa ja työtehtäviä on laidasta laitaan erilaisten moottorien, puhaltimien ja sylinterien parissa. Käytännössä teen huoltotoimenpiteitä ja myös ennakoivaa huoltoa, jotta pystymme tuottamaan energiaa ja kaukolämpöä. Olen oppinut paljon kaikkea hitsaamisesta lähtien ja päässyt näkemään pintaa syvemmälle, miten koneet toimivat. Osaaminen voimalaitoksen toiminnasta tukee hyvin konetekniikan opintojani.

Ammattitaitoinen henkilökunta on täällä todella arvokasta ja kokeneilta asentajilta saa tosi hyviä vinkkejä. Esihenkilötyössä on valmentava ote ja nyt kesän lopulla kävimme ikään kuin kertauksena läpi komponentteja voimalaitoksesta, mikä oli ihan huippujuttu. Heti alussa oli tervetullut olo ja kaikkia kesätyöntekijöitä kohdellaan täällä tasa-arvoisesti.

Tässä työssä palkitsevinta on huomata onnistuneet työsuoritukset, eli että korjauksen jälkeen laitteet toimivat juuri niin kuin pitääkin. Myös luottamuksen ja sitä kautta vastuullisempien tehtävien saaminen on ollut palkitsevaa. Lisäksi erinomainen työporukka, monipuoliset tehtävät sekä vastuullisuus- ja ympäristönäkökulmat tekevät Vantaan Energiasta todellisen näköalapaikan varsinkin konetekniikan ja energia-alan opiskelijoille.”

Joonas Grön, liittymäpalveluharjoittelija, Vantaan Energia Sähköverkot

”Energia-alalla tapahtuu jatkuvasti kehitystä ja Vantaan Energialla innovoidaankin koko ajan vihreämpiä mahdollisuuksia energian ja lämmön tuotantoon. On ollut siistiä päästä näkemään sitä näin läheltä ja olisi hienoa olla jatkossakin mukana osana kehitystä.

Opiskelen sähkövoimatekniikan insinööriksi ja taustaltani löytyy sähköasentajan tutkinto. Vantaan Energia Sähköverkot tuli minulle tutuksi jo ammattikoulun työharjoitteluista. Olin täällä asentamassa sähkömittareita kesällä 2017. Täällä oli jo silloin hyvä meininki, joten oli mukava tulla tänä kesänä takaisin suorittamaan ammattikorkeakoulun harjoittelua.

Tehtäviini kuuluu liittymissopimuksien ja pientuotantoilmoituksien tekeminen. Lisäksi olen tehnyt työtilauksia kuten uusia liittymiskaapeleita ja työmaakeskuksia. On palkitsevaa päästä auttamaan asiakkaiden kysymyksissä. Tein koko kesän etätöitä kotona ja nyt loppukesästä pääsin myös toimistolle. Perehdytykseni ja kaikki yhteydenpito on hoitunut hyvin Skypen kautta. Koko ajan on etänäkin ollut paikalla kollegoita, joilta kysyä apua. Kaikki ovat tosi mukavia ja ystävällisiä.

Päällimmäisenä on jäänyt mieleen opit sähköjakeluverkon toiminnasta. Ymmärrän nyt paremmin muuntamotekniikkaa, jota pääsin katsomaan ihan kentällä. Kaikki tällainen pohjatieto hyödyttää myös opintojani. Koen, että Vantaan Energialla pääsee oikeasti antamaan oman työpanoksensa sekä täällä yrityksen sisällä että ylipäänsä tällä kehittyvällä alalla.”

Pyry Kosonen, kaukolämpöverkon kunnossapidon harjoittelija, Vantaan Energian lämmönjakelu

vkd20 vantaan energia insta netti 27

”Vantaan Energian kesätyön myötä kiinnostuin energia-alasta. Minulla on nyt hyvä näkemys alasta ja näen sen potentiaalisena vaihtoehtona tulevaisuuden työympäristöksi. Kun aikanaan saan insinöörin paperit käteen, on myös käytännön kokemuksesta pelkästään etua.

Opiskelen ammattikorkeakoulussa konetekniikkaa ja kunnossapitotöistä oli kokemusta, mutta energia-ala itsessään oli minulle täysin uusi juttu. Halusin uusia haasteita, joten Vantaan Energialla työskentelevän kaverin kannustamana hain tänne kesätöihin. Tehtäviini kuuluu kaukolämpöverkon kunnossapito. Pääasiassa liikun autolla kaupungissa siellä, missä kaukolämpölinjoja kulkee.

Suurin oppi on tullut ihan siitä, miten kaukolämpöverkko toimii, kuinka linjat maan alla menevät ja miten ja miksi niitä korjataan. Perehdytys kesti muutaman viikon, jonka aikana käytiin kaikki läpi työturvallisuudesta käytännön työhön. Työporukassamme on ollut todella mukava ilmapiiri. Neuvoja on saanut aina kysyessä ja muutenkin kaikki ovat avoimia ja huumorintajuisia.

Parasta työssäni on päivien vaihtelevuus ja vapaus. Välillä on kiireempää ja joskus taas tehdään ennakoivasti asioita. Työssä saa luoda oman päivärytminsä, voi soveltaa mihin mennään ja mitä tehdään seuraavaksi. Kesä on ollut tosi rento: on mielekästä tekemistä, mutta ei ole tarvinnut stressata. Vantaan Energia on työnantajana reilu, kesätyöntekijöillekin on mielestäni hirmu hyvät edut ja palkkakin on kilpailukykyinen.”

Juho Turunen, kehitysinsinööriharjoittelija, Vantaan Energia Sähköverkot

”Minua motivoi se, että pääsen hyödyntämään oppimaani ja myös näyttämään osaamiseni. Kun tekee jotakin pidemmän aikaa, on hauska huomata oma kehittyminen; yhtäkkiä ymmärtääkin, että näin se olisi pitänyt tehdä.

Aloitin kesätöissä ja siitä jatkoin osa-aikaisena opintojen ohella. Kesällä tehtävien pääpaino oli raportoinnin kehittämisessä. Osa-aikaisena olen kehittänyt ohjelmistorobotiikkaa Vantaan Energian Sähköverkkojen puolella. Opintojen ja töiden yhdistäminen on sujunut hyvin, varsinkin kun on jo pidemmällä opinnoissa. Työt tuovat myös vaihtelua ja auttavat opinnoissa.

Odotin kesätyöltä, että pääsen tekemään käytännössä sitä, mitä opiskelen. Työtehtävät olivat monipuolisia ja sain vastuuta, mikä oli positiivista huomata. Parasta koko kesätyökokemuksessa oli uusien kontaktien luominen ja työyhteisöön tutustuminen.

Työympäristössä näkyy, että energiatehokkuutta pyritään koko ajan parantamaan. On hienoa, että siihen pääsee itsekin töissä vaikuttamaan ja pystyy tekemään asioita paremmiksi. Tänne kannattaa hakea töihin, koska työtehtävät ovat mielekkäitä, työympäristö on viihtyisä ja työkaverit mukavia.”

Anniina Pakkasmaa, tuotannon kunnossapitoharjoittelija, Vantaan Energian jätevoimala

”Harjoittelu oli ensimmäinen konkreettinen asia alan vaihdossa – jätin päiväkotimaailman taakseni ja katsoin mistä löydän itseni.

Nyt opiskelen kolmatta vuotta energia- ja ympäristötekniikkaa seitsemän vuoden lastenhoitajauran jälkeen. Olin hyvin iloinen saadessani ensimmäisen opiskelualan kesätyöpaikan ilman aiempaa työkokemusta, vaikka aluksi jännittikin. Sitten pääsin tänne samaan tehtävään vielä toisenakin kesänä. Se on motivoinut minua ja lisännyt toiveikkuutta, että tulen kyllä työllistymään tällä alalla.

Ensimmäinen kesä meni oppiessa paikkoja ja työtehtäviä. Toisena kesänä pystyin tarttumaan heti hommiin ja niistä myös ymmärsi enemmän, että miksi mitäkin tehdään. Perehdyttäminen on täällä ollut todella hyvää. Heti alkuun saat tietää mitä sinulta odotetaan, mitä tehdä ja keneltä kysyä apua.

Entisestä työstäni minulla on vahvat tiimi- ja vuorovaikutustaidot, joten pääsin nopeasti porukkaan mukaan. Parasta täällä onkin ilmapiiri ja työtiimi, joka otti minut heti tasavertaiseksi jäseneksi. Pidämme yhä yhteyttä kesätyön jälkeenkin. En kohdannut yhtään ennakkoluuloja, eikä tarvinnut vain ojennella työkaluja harjoittelijana. Jos oli itse oma-aloitteinen, niin myös tehtäviä tarjottiin enemmän.

Työ sopii sellaiselle, joka on valmis oppimaan eikä pelkää tarttua uusiin asioihin. Suosittelen kaikkia hakemaan, vaikka jännittäisi. Ei sillä taustalla ole niin väliä, kunhan on innostunut. Käytännön kokemuksesta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa, vaikka päätyisinkin esimerkiksi ympäristöpuolelle töihin.”

Tero Kortesmäki, kaukolämpöverkon rakennuttajaharjoittelija, Vantaan Energian lämmönjakelu

”Parhaita viikkoja kesällä on ollut kollegoiden lomaillessa, jolloin puhelin soi jatkuvasti ja sai ajella paikasta toiseen. Tulee aikaansaava olo ja voi tehdä hyvällä sykkeellä töitä. Kun vielä onnistuu kaikissa tehtävissä, tuntuvat ne viikot erityisen hyviltä.

Olen ollut kaksi kesää kesätyöntekijänä ja sen jälkeen olen jatkanut määräaikaisena. Siinä välissä tein tänne myös opinnäytetyöni. Työssäni aikataulutan ja suunnittelen urakoitsijan kanssa, mistä putki rakennetaan ja myös valvon rakennustyötä. Työ on ollut itsenäistä hommaa jo kesätyöstä lähtien – täällä pääsi heti oikeisiin töihin kiinni. Jos oli jotain kysyttävää, kaikilla oli aina aikaa auttaa.

Energia-ala valikoitui puolivahingossa. Taustani on hitsaajana ja ensin mietin opiskelualaksi konetekniikkaa. Kokeilin energiatekniikkaa ja ala veikin mennessään. On jännää ja mielenkiintoista, miten paljon politiikkaa ja keskustelua alaan liittyy. Kansan mielipiteellä on vaikutusta, kun suunnitellaan uusia voimalaitoksia.

Vantaan Energia on kesätyönantajana tosi helposti lähestyttävä. Vaikka organisaatio on vanha, ei se ole jäykkä tai hierarkkinen. Täällä kuunnellaan toiveita hyvin; jos jotakin haluaa tehdä, niin se mahdollisuuksien mukaan myös järjestetään. Ehdottomasti paras työpaikka, jossa olen ollut. Tulevaisuudessa haluan kouluttautua lisää, jolloin pääsisi myös talon sisällä etenemään.”