Siirry sisältöön

Maailman suurin lämmön kausivarasto Varanto on kiinnostanut ennen näkemättömällä tavalla Suomessa ja maailmalla

Huhtikuussa kerroimme, että maailman suurimman lämmön kausivaraston rakennustyöt tullaan aloittamaan Vantaalla. Kuusikonmäkeen sijoittuva ja maailman mittakaavassa täysin ainutlaatuinen energiaratkaisu on herättänyt valtavasti kiinnostusta Suomessa ja ympäri maailmaa.

Heti lanseerauksen jälkeen Varanto oli esillä kaikissa Suomen tärkeimmissä uutismedioissa. Myös maailmalla kansainvälinen media on ollut todella kiinnostunut Varanto-hankkeesta. Kesäkuun puoleenväliin mennessä kansainvälisten mediaosumien määrä oli uskomattomat 156 uutista ja niiden laskennallinen tavoittavuus peräti 622 miljoonaa ihmistä.

 
 

Varanto pähkinänkuoressa

Valmistuessaan maailman suurin lämmön kausivarasto tullaan rakentamaan Vantaan peruskallioon, jonne louhitaan yhteensä kolme kaikkiaan 300 metriä pitkää tunnelia yli sadan metrin syvyyteen, jolloin sinne syntyy korkea paine. Nämä maanalaiset tunnelit tullaan täyttämään kuumalla vedellä, jolloin tunneliin syntyvä paine mahdollistaa veden lämpötilan nostamisen jopa 140 asteeseen ilman että vesi höyrystyy. Täyteen ladatun lämmön kausivaraston lämpökapasiteetti on kaiken kaikkiaan 90 gigawattituntia, joka vastaa peräti 8 miljoonan euron edestä kaukolämpöä. Tällä kapasiteetilla voisi lämmittää yhtä keskikokoista suomalaista kaupunkia tai kuntaa peräti vuoden ajan.

 

Varanto tuo merkittäviä hyötyjä kaikille vantaalaisille

Varanto auttaa Vantaan Energiaa tekemään vähemmästä enemmän, kun voimme varastoida ja myöhemmin hyödyntää aiemmin hukkaan menneen lämmön. Varanto on yksi valtava askel kohti Vantaalle rakentuvaa lämmityksen hybridijärjestelmää. Tällaisessa järjestelmässä Vantaalla voidaan aina valita fiksuin mahdollinen tuotantotapa kullekin hetkelle ja ottaa erilaisista energialähteistä kaikki hyöty irti. Parhaimmillaan lämpöä tuottava järjestelmä toimii kuin hybridiauto – välillä se toimii sähköllä, välillä muilla tuotantotavoilla. Kaukolämpöverkkomme toimii voimansiirtona ja sitä ohjataan älykkäällä ohjauksella. Suurin hyöty vantaalaisille asukkaille, isännöitsijöille sekä kiinteistönomistajille liittyy suoraan vantaalaiseen lämpöön. Varanto on valmistuessaan yksi merkittävä tae siitä, että Vantaalla saa edullista, hintavakaata ja toimitusvarmaa kaukolämpöä myös tulevaisuudessa.

 

Seuraa hankkeen etenemistä Varannon omilta verkkosivuilta.