Siirry sisältöön

Varanto eli lämmön kausivarasto

 

Varanto on Vantaalle rakentuva lämmön kausivarasto. Valmistuessaan se on kooltaan ja kapasiteetiltaan maailman suurin lämmön kausivarasto.

Mikä Varanto?

Rakennamme Vantaalle lämmön kausivaraston, joka on valmistuessaan kaikilla mittareilla maailman suurin. Varanto on valtava energiavarasto, jonka toimintaperiaatteena on varastoida maanalaiseen varastoon fiksuilla tavoilla tuotettua lämpöä, jota voidaan ottaa käyttöön kiinteistöjen lämmityksessä kaukolämpöverkon kautta aina kun sitä tarvitaan.

Maanalainen jättivarasto mahdollistaa ennennäkemättömän energian varastoinnin

Lämmön kausivarasto tullaan rakentamaan Vantaan peruskallioon, jonne louhitaan yhteensä kolme noin 20 metriä leveää, 300 metriä pitkää ja 40 metriä korkeaa tunnelia. Tunneleiden pohja tulee sijaitsemaan peräti 100 metriä maanpinnan alapuolella. Tilavuudeltaan nämä lämpötunnelit ovat todella suuria, yhteensä niiden kokonaistilavuus prosessitiloineen on peräti 1 100 000 kuutiota. Maanalaiset tunnelit tullaan täyttämään kuumalla vedellä. Tilaan syntyy paine, joka mahdollistaa veden lämpötilan nostamisen jopa 140 asteeseen ilman että vesi höyrystyy.

Täyteen ladatun lämmön kausivaraston lämpökapasiteetti on kaiken kaikkiaan 90 gigawattituntia ja vastaa peräti 8 miljoonan euron edestä kaukolämpöä. Tällä kapasiteetilla voisi lämmittää yhtä keskikokoista suomalaista kaupunkia tai kuntaa peräti vuoden ajan. Pienempiin energiayksiköihin purettuna tämä energiamäärä vastaa 1,3 miljoonaa sähköauton akkua.

Kohti hybridijärjestelmää

Varanto auttaa Vantaan Energiaa tekemään vähemmästä enemmän, kun voimme varastoida ja myöhemmin hyödyntää aiemmin hukkaan menneen lämmön. Varanto on yksi valtava askel kohti Vantaalle rakentuvaa lämmityksen hybridijärjestelmää. Tällaisessa järjestelmässä Vantaalla voidaan aina valita fiksuin mahdollinen tuotantotapa kullekin hetkelle ja ottaa erilaisista energialähteistä kaikki hyöty irti. Parhaimmillaan lämpöä tuottava järjestelmä toimii kuin hybridiauto – toimii välillä sähköllä, välillä muilla tuotantotavoilla.

Kaukolämpöverkkomme toimii voimansiirtona ja sitä ohjataan älykkäällä ohjauksella. Tällä tavoin voimme turvata edullisen ja vakaan hinnan asiakkaillemme samalla kun pääsemme eroon päästöistä.

Kustannusarvio ja aikataulu

Hankkeen kustannusarvio on noin 200 miljoonaa euroa ja sille on jo myönnetty Suomen työ- ja elinkeinoministeriöltä 19 miljoonan investointituki. Näillä näkymin varaston suuaukon rakennustyöt tullaan aloittamaan kesällä 2024 ja lämmön kausivarasto voisi olla toiminnassa jo vuoden 2028 aikana.

Varanto pähkinänkuoressa

Jopa 8 miljoonan euron edestä kaukolämpöä

Varantoon on mahdollista tallettaa jopa 90 gigawattitunnin edestä lämpöä. Se on rahassa mitattuna peräti 8 miljoonan euron arvosta vantaalaista kaukolämpöä.

Energiakapasiteetti vastaa 1,3 miljoonan sähköauton akun kapasiteettia

Varannon lämpökapasiteetilla voitaisiin ladata täyteen jopa 1,3 miljoonaa sähköauton akkua. Tällä kapasiteetilla voisi lämmittää yhtä keskikokoista suomalaista kaupunkia tai kuntaa peräti vuoden ajan.

Kolmen eduskuntatalon edestä varastointitilaa

Varannon kokonaistilavuus prosessitiloineen on peräti 1 100 000 kuutiota. Tämä vastaa tilavuudeltaan peräti kolmea Suomen eduskuntataloa.

Energian varastointi on yksi energiasiirtymän suurimpia haasteita

Energian varastointi on yksi energiajärjestelmien suurimmista haasteista siirryttäessä tuotannoltaan vaihtelevaan uusiutuvaan energiaan, kuten tuuli- ja aurinkosähköön. Lämmön energiavarasto on yksi merkittävä tapa varastoida energiaa ja sen rooli on olennainen Vantaan Energian siirtyessä päästöttömään energiantuotantoon.

Lämmön kausivarastoon varastoidulla uusiutuvalla energialla ja jätteen energiahyötykäytöstä syntyvällä varastoidulla ylijäämälämmöllä voidaan korvata maakaasun käyttöä suurimpina lämmöntarpeen aikoina talvella.

Hukkalämmön varastoimisen merkitys Lämmön kausivaraston yhteydessä korostuu: toisaalla ylimääräiseksi jäävä energia on hyödyksi toisaalla. Resurssitehokkuus kasvaa hukkalämpöjä hyödyntämällä.

Tule mukaan Varannon Facebook-ryhmään

Tässä ryhmässä kuulet Varannon tuoreimmat kuulumiset muun muassa rakennustöistä ja pääset mukaan keskusteluun.

Liity ryhmään

Täältä löydät vastaukset usein kysyttyihin kysmyksiin

Täältä löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin Varannosta. Päivitämme tänne Varantoon liittyviä kysymyksiä vastauksineen.

Tutustu kysymyksiin Varannosta

Hankkeen eteneminen ja lisätiedot

Rakentamisen eteneminen ja häiriötiedotteet

Täältä tulet löytämään ajantasaista tietoa hankkeen etenemisestä ja päivitetyt häiriötiedotteet rakennustöiden alettua.

Yhteystiedot ja mediamateriaalit

Täältä pääset tarkastelemaan hankkeen yhteystietoja sekä median käyttöön tarkoitettuja materiaaleja.

In English

When our seasonal thermal energy storage Varanto is completed, it will be the world’s largest seasonal thermal energy storage facility in terms of size and capacity.

Näin Lämmön kausivarasto toimii