Siirry sisältöön

Lämmönjakelun luotettavuus on Vantaalla huipputasolla

Automaatioasentaja Oikotie

Vantaan Energian lämmönjakelun keskeytysaika lämmityskaudella 2020 oli vain 0,42 tuntia asiakasta kohden eli yli 99,9-prosenttisesti lämpö kulkee koteihin ja kiinteistöihin, kuten pitääkin. Hyvä tulos on pitkäjänteisen työn tulosta.

– Erinomainen lämmönjakelun luotettavuus on pitkäjänteisen työn tulos. Asioita on tehty vuosikausia suunnitelmallisesti ja ennen kaikkea oikealla asenteella. Meillä tuotannon ja kaukolämpöverkosta vastaavan henkilöstön välillä yhteispeli todellakin toimii, kuvailee verkkopäällikkö Heikki Ojansuu hyvään tulokseen johtaneita syitä.

Vioista ja vaurioista aiheutunut lämmönjakelun keskeytysaika lämmityskaudella 2020 oli Vantaalla 0,42 tuntia asiakasta kohden. Vuonna 2020 korjattiin 69 kaukolämpöverkon vauriota, joista vuotoja oli 27. Vuosi 2020 oli erittäin onnistunut lämmityskauden keskeytysajalla mitattuna, ja asetettu tavoite (0,8 h) alitettiin, myöskään suurhäiriöitä ei ollut.

– Vantaalla kaukolämpöverkon vaurioita esiintyy vuosittain keskimäärin noin 50–90 kappaletta. Yleisin vuodon aiheuttaja on ulkopuolinen vesi, joka päästessään kosketuksiin teräksisen virtausputken kanssa ruostuttaa sen puhki. Huonokuntoisia verkon osia saneerataan verkoston perusparannusohjelman mukaisesti. Verkoston käyttövarmuuden lisäämiseksi saneerausten yhteydessä huomioidaan kokonaisvaltainen verkoston toimivuus ja monipuolisen tuotantorakenteen tehokas hyödyntäminen. Nykyaikaisten kaivovalvontalaitteiden lisääminen on osaltaan parantanut vuotojen löytymistä, mutta ehdottomasti tehokkain ja luotettavin tieto verkoston kunnosta ja muutoksista saadaan ammattitaitoisilta ja motivoituneilta lämpöasentajiltamme, kertoo Heikki Ojansuu.

Vantaan lämpöverkkoa seurataan ja huolletaan jatkuvasti. Kuntokartoituksissa huomiota kiinnitetään erityisesti niihin verkon osiin, jotka ovat lämmön toimituksen näkökulmasta kriittisiä ja jotka sijaitsevat vilkkaasti liikennöidyillä alueilla, kuten esimerkiksi alikulkutunneleissa tai paikoissa, joissa on ollut aikaisemmin vuotoja.

Myös vuonna 2020 Vantaalla jatkettiin kaukolämpöverkon perinteisiä lämpökamerakuvauksia helikopterista. Lämpökamerakuvaukset ovat osa kaukolämpöverkon kunnon valvontaa. Kameran avulla tutkittiin maanpinnan lämpötilaeroja mahdollisten vuoto- tai vauriokohtien löytämiseksi. Lämpökamerakuvauksien havainnoista kymmenkunta oli selviä vuotokohtia ja saman verran huonoja liitoseristyksiä, jotka korjattiin vuoden 2020 aikana. Huonokuntoisimpia verkon osia saneerattiin noin kaksi kilometriä. Vuonna 2021 jatketaan kaukolämpöverkon saneerauksia, tavoitteena uusia noin kaksi kilometriä vanhoja rakenteita.

Vantaan Energia huolehtii Vantaan lämmönjakelusta. Kaukolämpöä on toimitettu vantaalaisiin koteihin luotettavasti yli 50 vuoden ajan. Tavoitteenamme on toimittaa kaukolämpöä asiakkaillemme mahdollisimman luotettavasti ja ilmastoystävällisesti.

Vantaan Energian pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ei ole pelkästään laskenut lämmön hiilidioksidipäästöjä radikaalisti, mutta myös vakauttanut lämmön hintaa, sillä Vantaan Energia on vuosi vuodelta vähemmän riippuvainen fossiilisista tuontipolttoaineista. Fossiilisten polttoaineiden käyttö Vantaan energiantuotannossa loppuu kokonaan vuonna 2026.

Lisätietoja
Heikki Ojansuu
verkkopäällikkö, Vantaan Energia Oy
+ 358 50 337 9464
heikki.ojansuu@vantaanenergia.fi 

Lue lisää Fossiiliton 2026 -hankkeesta