Siirry sisältöön

Vantaan Energian tavoitteena on olla hiilineutraali jo vuonna 2030

Kohti hiilineutraalia energiajärjestelmää Vantaalla

Vantaan Energia ottaa jälleen jättiharppauksen ilmastotavoitteissaan ja on nyt asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2030. Tavoitteen saavuttamista edistävät Fossiiliton 2026 -hankkeen innovatiiviset energiantuotantoratkaisut, joilla muutetaan energia-alaa.

Vantaan Energian matka kohti hiilineutraalia energiantuotantoa alkoi viime vuosikymmenen alussa. Merkittävät panostukset ilmastoystävälliseen energiantuotantoon ovat olleet muun muassa jätevoimalan ja Martinlaakson biovoimalan rakentaminen sekä biovoimalan käytön tehostaminen tekoälyn avulla. Näiden hankkeiden avulla Vantaan Energia on vähentänyt hiilidioksidipäästöjään vuoden 2010 tasosta jo 70 %.

Vielä tänä vuonna Fossiiliton 2026 -hankkeessa ovat vuorossa turpeen käytöstä luopuminen sekä kaukolämpöjärjestelmään kytkettävän geotermisen maalämpövoimalan valmistuminen.

– Olemme fossiilittomia vuonna 2026 ja tavoitteenamme on olla hiilineutraali energiayhtiö vuonna 2030. Tämä tekee meistä poikkeuksellisen nopeasti hiilineutraaliksi kiihdyttävän sähkön ja lämmön tuottajan. Nykyinen energiajärjestelmä on suuren muutoksen keskellä. Ilmastonmuutoksen hidastaminen vaatii nopeita toimenpiteitä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, uusiutuvat energiamuodot syrjäyttävät fossiiliset polttoaineet energiantuotannossa, kiertotalous lisää resurssitehokkuutta ja digitalisaatio mullistaa liiketoimintamalleja. Vantaan Energia on alan edelläkävijä, joka kirittää koko yhteiskuntaa kestävämpään tulevaisuuteen, kertoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

Fossiiliton 2026 -hanke etenee vuonna 2024 kahden uuden kiertotalousvoimalan käyttöönotolla, joiden jätteiden käsittelystä talteen otettava lämpö hyödynnetään Vantaan kaukolämpöverkossa. Vuonna 2026 valmistuu maailman suurin lämmön kausivarasto, johon varastoitu energia korvaa maakaasun käyttöä talvikaudella. Lisäksi valmistelussa on synteettisen biokaasun laitos, jossa jätevoimalan savukaasuista talteen otettu puhdas vesi ja hiilidioksidi yhdistetään metaanikaasuksi. Tällä korvattaisiin fossiilisen maakaasun käyttö lämmöntuotannossa sekä sitä myytäisiin myös liikennekäyttöön.

Tämän jälkeen Vantaan Energian suunnitelmissa on muun muassa hukkalämpöjen käytön edistäminen, vetytalouden ratkaisujen laajempi käyttöönotto, hiilidioksidin talteenotto ja hyödyntäminen kierrätyspolttoaineiden raaka-aineena sekä hiilinielujen hyödyntäminen.

– Energiavalinnoilla on merkitystä. Valitsemalla Vantaan Energian asiakas tekee konkreettisen valinnan puhtaamman energiajärjestelmän ja tulevaisuutemme puolesta. Yhä puhtaamman energian lisäksi huolehdimme, että lämmitys on asiakkaillemme huoletonta, vakaahintaista ja toimintavarmaa kiteyttää Jukka Toivonen.

Lisätietoja
Jukka Toivonen
toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy
+358 50 453 6729
jukka.toivonen@vantaanenergia.fi

Lataan Vantaan Energian päästövähennyspolku käyttöösi

Lue lisää Vantaan Energian Fossiiliton 2026 -hankkeesta