Siirry sisältöön

Viisi vinkkiä viileään kesään

Viisi vinkkia viileaan kesaan

Kevään ja alkukesän heilahtelevat säät ovat saattaneet lykätä toiveen hellekesästä kauas mielestä. Lienee kuitenkin todennäköistä, että hellettä on tulossa, ja kodeissa on tarvetta huoneilman viilentämiseen.

Hellettä tai ei, ilmalämpöpumppu on hyvä lisä kodin lämmönvaihteluiden tasaamiseen, ilmanlaadun parantamiseen – ja sähkölaskun hallintaan. Kysyimme Vantaan Energian asiakkuuspäällikkö Tarja Hellsteniltä erityisesti ilmalämpöpumpputalouksiin ja pumpun hankintaa harkitseville arjen vinkkejä energiatehokkaaseen kesään.

1 Hanki ennen hyvää säätä

Isoin ilmalämpöpumppujen myyntisesonki on silloin kun helle hellii. Laitteet katoavat hyllyiltä nopeasti ja asennusjonot ovat pisimillään. Hankinnassa kannattaa kysyä neuvoa ammattilaiselta, joka osaa arvioida juuri sinun kohteeseesi parhaiten sopivan mallin, sekä toiminnallisuudet että sisustukselliset näkökulmat huomioiden.

2 Valitse laite käyttötarkoituksen mukaan

Jos harkitset laitetta esimerkiksi mökille, jossa tarve on ainoastaan ilman viilentäminen, voi huoneilmajäähdytin olla parempi ratkaisu sekä ominaisuuksiltaan että energian kulutukseltaan. Jäähdytin on myös ilmalämpöpumppua edullisempi ratkaisu.

3 Huollata säännöllisesti

Ilmalämpöpumppu kannattaa huoltaa tasaisin väliajoin. Laitteen elinikä pitenee ja taloudellinen hyötysuhde pysyy hyvänä, kun ainakin parin vuoden välein huollattaa pumpun asiantuntijalla. Huoltamiseen pätee sama sääntö kuin pumppujen myyntisesongissa: ennen sesonkia on paras aika.

4 Putsaa suodattimet

Ilmalämpöpumppu paitsi tasaa lämpötilaeroja, myös vähentää huoneilman kosteutta ja puhdistaa ilmasta sieni- ja homeitiöitä. Erityisesti allergiatalouksissa on hyvä muistaa puhdistaa suodattimet säännöllisesti, parin viikon välein. Useimmissa malleissa puhdistaminen käy hyvin vaivattomasti.

5 Matkan ajaksi pois päältä

Sähkölaskussa säästät, kun muistat kytkeä laitteesi pois päältä kesälomamatkan ajaksi. Varsinkin uusimmissa malleissa on jo monipuoliset etähallintamahdollisuudet, jolloin laitteen voi kytkeä takaisin päälle vaikka muutamaa tuntia ennen kotiin paluuta.

Vaikka juhannuksella ja joululla on Suomessa yllättävän paljon yhteistä sään puolesta, toivotaan kuitenkin, että tänäkin kesänä ilmalämpöpumppuja tarvitaan nimenomaan viilentämiseen.