Siirry sisältöön

Viisi vinkkiä: Näin säästät rahaa pienillä teoilla

Vantaan Energia verkkosivuprojekti kuvat high res 25 6439 e1446450977697

Mietityttääkö kodin laitteiden sähkönkulutus? Eipä hätää, nappasimme sähkömittarin käteen ja testasimme kodin sähkölaitteiden kulutusta, ja laadimme vinkit energiarohmujen taltuttamiseksi!

Kesää kohti sähkölasku pienenee jo pelkästään luonnonvalon ja lämpenevien säiden ansiosta. Kuitenkin noin kolmannes kotitalouksien käyttämästä sähköstä kuluu kodin sähkölaitteisiin. Mitkä ovat suurimpia energiapahiksia?

1) Keittiön kylmälaitteet

Keittiössä kuluu helposti iso osa kodin energiasta. Eniten energiaa syö ruuan viilentäminen. Jääkaappi ja pakastin kuluttavat koosta riippuen 0,5–1,5 kWh eli noin 3,2–9,5 senttiä vuorokaudessa. Sijoita kylmälaitteet kauas patterista ja uunista, sulata säännöllisesti, pidä tiivisteet kunnossa ja käytä pakastustehoa vain tarvittaessa. Pakastimen suosituslämpötila on -18 astetta, ja jokainen lisäpakkasaste kasvattaa energiankulutusta viisi prosenttia.

2) Kuivausrumpu ja kuivauskaappi

Vaatteiden kuivatukseen käytettävät kuivausrumpu ja kuivauskaappi ovat aikamoisia energiasyöppöjä. Ne kuluttavat käyttökerralla noin 3–4,5 kWh eli noin 19–28 senttiä. Ripusta märät pyykit ulos kuivumaan ja anna ilmaisen tuulivoiman kuivattaa! Kaupan päälle pyykistä tulee raikkaan tuoksuista.

3) Viihde-elektroniikka

Viihde-elektroniikan stand by -tila on yksi suurimmista turhan energian kuluttajista. Yksittäisen laitteen valmiustilakulutus voi olla pientä, mutta kaikkien kodin laitteiden yhteinen valmiustilakulutus voi olla jopa 5–10 prosenttia kodin sähkön kokonaiskulutuksesta. Helpoin tapa säästää sähköä onkin sammuttaa virta tarpeettomista sähkölaitteista. Virrat kannattaa katkaista kytkimellisestä jakorasiasta ainakin pidempien poissaolojen ajaksi.

4) Lattialämmitys

Lattialämmitys on todellinen energiapahis, varsinkin kaukolämmitteisen asunnon kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys. Säädä lämpö alemmas, niin säästät tuntuvasti euroja! Lattialämmitykset kannattaa myös laittaa minimiin, kun kotoa ollaan pidempään poissa.

5) Saunominen

Moni sauna lämpenee sähköllä. Perinteisen saunan sähkönkulutus saunomiskertaa kohden on 6-10 kWh eli noin 38–60 senttiä. Kiukaan sähkönkulutuksesta yli puolet kuluu saunan esilämmitykseen, loput lämmön ylläpitämiseen. Sauna kannattaakin lämmittää kerralla koko perheelle! Pidä saunomislämpötila 70–80 asteessa, sillä 100 asteen lämpötilassa sähkönkulutus kasvaa 20–30 prosenttia. Myös oikeanlainen ilmanvaihto hillitsee turhaa kulutusta.

Lisää vinkkejä energian säästämiseen löytyy Energiavirtaa-lehdestämme.

Jos haluat testata oman kotisi sähkölaitteiden kulutusta, voit lainata Vantaan Energian sähkömittarin käyttöösi.

Lähteet: Vantaan Energia, Motiva, Energiateollisuus