Siirry sisältöön

Vantaan Energian uusimman laitoksen rakennustyöt etenevät – vaaralliseksi luokitellun jätteen energiahyödyntäminen alkaa 2025

Vantaan Energian uusin jätettä energiantuotannossa hyödyntävä laitos on rakennusvaiheessa ja sen peruskiven muuraustilaisuutta vietetään 13.9.2023. Korkealämpötilalaitokseksi nimetyssä laitoksessa vaaralliseksi luokiteltu kierrätyskelvoton jäte hyötykäytetään turvallisesti ja ympäristöystävällisesti vantaalaisten rakennusten lämmittämiseen. Laitoksessa tullaan käsittelemään esimerkiksi kotitalouksissa syntyvää tavanomaista erilliskeräykseen toimitettavaa jätettä, kuten lääkkeitä, maaleja, liimoja ja lakkoja. Vaaralliseksi luokiteltua jätettä syntyy myös esimerkiksi maaliteollisuuden prosesseissa.  

Laitoksen turvallisuus on kaiken suunnittelu lähtökohta.

”Olemme tehneet hyvää yhteistyötä eri viranomaistahojen kanssa ja hakeneet yhdessä projektin toteuttajien kanssa kokemuksia ja parhaita käytäntöjä ympäri maailmaa. Kyseessä on varmasti yksi maailman nykyaikaisimmista ja turvallisimmista tämänkaltaisista laitoksista”, toimitusjohtaja Jukka Toivonen sanoo.

Laitoksen toiminnasta syntyvä lämpö ohjataan Vantaan kaukolämpöverkkoon ja sillä lämmitetään vantaalaisia koteja ja liikekiinteistöjä. Jätteenkäsittelystä syntyvä lämpö vähentää edelleen fossiilisten polttoaineiden käyttöä lämmön tuotannossa. Vuosituotanto on noin 5-10 % Vantaan kaukolämmön tarpeesta. Vantaan Energian tavoitteena on olla hiilinegatiivinen kiertotalousenergiayhtiö vuonna 2030.  

”Aikaisemmin vaarallista jätettä on viety Suomen ulkopuolelle, nyt se pystytään käsittelemään turvallisesti kotimaassa ja vieläpä tekemään siitä energiaa. Haemme uusia liiketoimintamahdollisuuksia kiertotaloudesta ja tämä hanke on hyvä askel myös siihen suuntaan. Haluamme, että vantaalaisten kaukolämpö on jatkossakin pääkaupunkiseudun vähäpäästöisintä ja edullisinta”, Toivonen sanoo.

EU:n tiukentuvan lainsäädännön myötä tarve vaarallisiksi luokiteltujen jätteiden käsittelypalvelulle on kasvussa. Korkealämpötilalaitoksen käsittelykapasiteetin lisäksi Vantaan Energia hakee ympäristölupaa vuonna 2022 toimintansa aloittaneelle Jätevoimalan laajennusosalle, jotta se voisi hyödyntää myös laitoksen käsittelyprosessiin hyvin soveltuvaa vaaralliseksi luokiteltua jätettä.

Korkealämpötilalaitoksen kustannusarvio on yli 160 miljoonaa euroa. Suunnittelu- ja rakennusvaiheen työllistävä vaikutus on noin 500 henkilötyövuotta. Tuotannon aloittaessaan laitos työllistää suoraan noin 14 ihmistä ja koko toimitusketjussa enemmän.

Vantaan Energia tutkii mahdollisuuksia ottaa laitoksen hiilidioksidipäästöt talteen.

”Vantaan Energian tavoitteena on ottaa kierrätyskelvottoman jätteen energiahyödyntämisestä syntyvä hiilidioksidi talteen ja hyödyntää se kestävien uusiotuotteiden raaka-aineena. Syntyvän hiilidioksidin uusiokäytön mahdollistamiseksi tarvitaan vielä muutoksia EU-tason sääntelyyn”, Toivonen sanoo.


Lisätiedot
Jukka Toivonen, toimitusjohtaja, Vantaan Energia
puh. 050 453 6729