Siirry sisältöön

Vantaan Energian jätevoimalan laajennushanke etenee edelleen aikataulussaan

210121

Vantaan Energian jätevoimalan laajennushanke etenee alkuperäisen suunnitelman mukaisessa aikataulussa kohti maaliskuussa 2021 alkavia päälaiteasennuksia. Jätevoimalan laajennus on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2022. Jatkossa Vantaalla hyödynnetään energiantuotannossa kotitalouksien sekajätteen lisäksi kaupan ja teollisuuden jätettä. Jätevoimalan laajennushanke on yksi Vantaan Energian fossiilittoman energiantuotannon mahdollistajista jo vuonna 2026.

Jätevoimalan rakennustyömaalla vietetään pian vuosipäivää, sillä hankkeen rakennustyöt aloitettiin maaliskuussa 2020. Vuoden aikana työmaalla on saatu valmiiksi maanrakennusurakka ja jätebunkkeri sekä juuri nyt jätekattilan ja savukaasujenpuhdistuslaitoksen perustustyöt etenevät kovaa vauhtia.

– Pian rakentamisessa alkaa seuraava merkittävä vaihe, kun päälaitetoimittajat saapuvat paikalle asentamaan uuden jätevoimalan päälaitteita. Samaan aikaan kattilahallin ja muiden rakennusten rakentaminen jatkuu. Työmaan vahvuus on nyt noin 100 henkilöä ja siitä kasvaa pikkuhiljaa kesää kohti useampaan sataan, kuvailee tuotantojohtaja Kalle Patomeri työmaan kuulumisia.

Päälaiteasennukset kestävät aina tammikuulle 2022, jonka jälkeen alkaa uuden jätevoimalan laitteistojen koekäyttöjakso. Ensitulet uuden jätevoimalan jätekattilaan on tarkoitus sytyttää kesällä 2022 ja jätevoimalan laajennus ottaa käyttöön syksyllä 2022.

Vantaan Energia suhtautuu koronaviruksen tartuntariskiin vakavasti. Työmaalla noudatetaankin tarkkoja ohjeistuksia ja ainakaan toistaiseksi koronavirusepidemia ei ole vaikuttanut hankkeeseen eikä muuttanut rakennusaikataulua. 

Vantaan Energia rakentaa jätevoimalan laajennusta, sillä yrityssektorijätteisiin keskittyvälle jätevoimalalle on selkeä tarve. Pääkaupunkiseudulla syntyvää, kierrätykseen kelpaamatonta kaupan- ja teollisuuden jätettä viedään tällä hetkellä ulkomaille, josta samaan aikaan tuodaan fossiilisia polttoaineita. Jätevoimalan laajennus vähentää näiden fossiilisten polttoaineiden käyttötarvetta ja on siten sekä kansantaloudellisesti, että ympäristöllisesti merkittävä investointi. Toinen tärkeä peruste voimalan laajentamiseen on turvata Vantaan seudun asukkaille ilmastoystävällisesti tuotettu ja vakaahintainen lämpö myös tulevaisuudessa.

Jätevoimalan laajennushanke on 2019 valmistuneen Martinlaakson biovoimalan ohella toinen Vantaan Energian kivihiilestä luopumisen mahdollistaja jo vuonna 2022 ja tärkeä osa suunnitelmaa luopua fossiilisista polttoaineista vuonna 2026.

Vuonna 2021 Vantaan Energia etenee kohti fossiilitonta tulevaisuutta kahdella merkittävällä askeleella, kun Variston geoterminen lämpölaitos valmistuu ja turpeen käyttö energiantuotannossa loppuu.

Tämän jälkeen Fossiiliton 2026 -investointiohjelman seuraavat suunnitelmat ovat jätteiden käsittelypalvelujen laajentuminen normaalia energiahyötykäyttöä korkeampaa käsittelylämpötilaa vaativiin jätteisiin vuonna 2024. Lopuksi vuonna 2026 Vantaan Energia suunnittelee ottavansa käyttöön maailman suurimman lämpöenergian kausivaraston sekä korvaa maakaasun käytön energiantuotannossa jätevoimalassa tuotetulla synteettisellä biokaasulla.

Lisätietoja

Kalle Patomeri
tuotantojohtaja, Vantaan Energia Oy
+ 358 50 529 4158
kalle.patomeri@vantaanenergia.fi