Siirry sisältöön

Vantaan Energia, YIT ja AFRY rakentavat maailman suurimman lämmön kausivaraston allianssimallilla

Kausivarasto suomi

Vantaan Energia on valinnut YIT:n ja suunnittelu- ja konsultointiyhtiö AFRY Finland Oy:n kanssaan kehittämään ja rakentamaan lämmön kausivaraston Vantaalle allianssimallilla. Urakan arvo on yhteensä noin 75 miljoonaa euroa, josta kehitysvaiheen osuus on noin 1,6 miljoonaa euroa. Hankkeen kehitysvaihe alkaa kesällä 2021 ja rakentaminen syksyllä 2022. Urakan odotetaan valmistuvan vuoden 2026 aikana.

Kehitysvaiheessa allianssin osapuolet suunnittelevat yhdessä projektin ja sen toteutuksen vastaamaan Vantaan Energian tavoitteita sekä määrittävät sen tavoitekustannuksen ja kannustinjärjestelmän. Kehitysvaiheen päätyttyä Vantaan Energia päättää erikseen investoinnin toteuttamisesta ja siirtymisestä toteutusvaiheeseen.

Toteutusvaiheessa allianssi rakentaa maailman suurimman, maan alle louhittavan, lämpöenergian kausivaraston, joka tulee olemaan miljoonan kuution kokoinen. Sen kapasiteetti tulee olemaan noin 90 gigawattituntia, joka vastaa suomalaisen keskikokoisen kaupungin vuosittaista lämmönkulutusta.

Lämmön kausivarasto on tärkein osa Fossiiliton 2026 -hankekokonaisuutta, jonka myötä Vantaan Energia luopuu fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä. Vantaan Energian tavoiteena olla hiilineutraali vuonna 2030.

”Lämmön kausivarasto on keskeinen osa innovatiivista ja uusia teknologiaratkaisuja yhdistävää investointiohjelmaamme, jolla luovumme mahdollisimman nopeasti fossiilisten polttoaineiden käytöstä energiantuotannossa. Vaativan suunnittelu- ja rakennusprojektin toteutusmalliksi valitsimme joustavan allianssimallin ja olen vakuuttunut, että yhdessä kumppaneidemme YIT:n ja AFRYn kanssa onnistumme toteuttamaan projektin tehokkaasti siten, että lopputulos vähintäänkin saavuttaa sille asetetut tiukat tavoitteet”, kertoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

”Vantaan Energian lämmön kausivarasto on innovatiivinen hanke paremman elinympäristön hyväksi ja tukee YIT:n strategista tavoitetta vähentää toiminnallamme CO2 päästöjä. Olemme innostuneita siitä, että valikoiduimme AFRYn kanssa toteuttajiksi tähän hankkeeseen. Allianssihanke toteutusmallina tarjoaa parhaat edellytykset tilaajan asettamien tavoitteiden saavuttamiseen, ja olemme iloisia, että yhteistyömme pääsee jatkumaan entistä tiiviimpänä yhteisessä allianssiorganisaatiossa”, toteaa YIT:n infrarakentamisen divisioonan johtaja Anne Piiparinen.  

”Kestävät ratkaisut ovat AFRYn kaiken toiminnan keskiössä, ja tämä hanke on erinomainen esimerkki siitä, miten voimme tukea asiakkaitamme rakentamaan kestävää liiketoimintaa ja fossiilitonta tulevaisuutta. Olemme iloisia päästessämme työskentelemään yhdessä Vantaan Energian ja YIT:n kanssa matkalla kohti fossiilitonta energiantuotantoa Vantaalla. Hanke on myös upea osa AFRYn infra-allianssihankejatkumoa”, sanoo AFRYn Suomen infraliiketoiminnasta vastaava johtaja Mikko Inkala.

Lisätietoja

Jukka Toivonen, toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy, puh. 050 453 6729, jukka.toivonen@vantaanenergia.fi
Anne Piiparinen, divisioonan johtaja, Infrarakentaminen, puh. 040 823 2808, anne.piiparinen@yit.fi
Pirita Tiusanen, viestintäpäällikkö, YIT Oyj, puh. 044 240 9822, pirita.tiusanen@yit.fi