Siirry sisältöön

Vantaan Energia rakentaa geotermisen maalämpölaitoksen.

pora

(Lämpökaivo porataan timanttiporalla kahden kilometrin syvyyteen.

Vantaan Energia rakentaa geotermisen maalämpölaitoksen Vantaan Varistoon. Laitoksessa syntyvä puhdas ja täysin uusiutuva lämpö ohjataan Vantaan kaukolämpöverkkoon ja myydään maalämmöstä kiinnostuneille asiakkaille. Laitoksen rakentamisesta vastaa Quantitative Heat, ja se otetaan käyttöön vuoden 2021 alussa.

Variston lämpökeskuksen tontille Vantaalle rakennettavan laitoksen ansiosta Vantaan Energia pystyy tuottamaan kaukolämpöä täysin uudella tavalla. Laitoksen rakentavan Quantitative Heat Oy:n eli QHeatin teknologia perustuu noin 2 kilometriä syviin lämpökaivoihin, jotka hyödyntävät maaperän lämpöenergiaa. Lämpökaivo soveltuu myös energiavarastoksi mahdollistaen energian kausivaihteluiden tasaamisen. Laitos tuottaa noin 1400 MWh lämpöä, mikä vastaa volyymiltään noin 40 perinteistä, 300 metriä syvää maalämpökaivoa. Hanke on Suomessa ensimmäinen näin suuressa mittakaavassa.

– Ratkaisu tarjoaa asiakkaillemme geotermisen maalämmön edut ilman omaa investointia huolettomana palveluna ja vakaaseen hintaan. Geoterminen lämpö on erinomainen lisä muiden Uusiolämpö-tuotteidemme rinnalle ja on innovatiivinen tapa tuottaa uusiutuvaa lämpöä, iloitsee Vantaan Energian lämpöliiketoiminnan johtaja Ilkka Reko.

– Vantaan Energia on rohkea energia-alan muutoksentekijä, joka hakee aktiivisesti uusia ratkaisuja saavuttaakseen ilmastotavoitteensa. On hienoa aloittaa yhteistyö, jolla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita kaukolämmön tuotannossa ja siten muuttaa kaupungin lämmitystä hiilineutraalimmaksi ja vähäpäästöisemmäksi. QHeatin missiona on olla mukana vauhdittamassa yhteiskunnan siirtymistä puhtaaseen energiaan, sanoo QHeatin toimitusjohtaja Miska Eriksson.

Vastuullisuus kasvaa, hinta pysyy vakaana

Vantaan Energia on tehnyt viime vuosina myös muita merkittäviä satsauksia lämmön ympäristöystävällisyyteen. Uusiutuvaan energiantuotantoon on investoitu muuttamalla Martinlaakson vanha voimala biovoimalaksi ja parhaillaan rakenteilla on jätevoimalan laajennus Itä-Vantaalla.

Kymmenessä vuodessa Vantaan Energian CO2-päästöt ovat puolittuneet, ja lähitulevaisuudessa yhtiö tähtää siihen, että lämpöverkossa kulkeva lämpö saadaan täysin uusiutuvista energialähteistä. Luopuminen fossiilisista polttoaineista ja sijoittaminen uusiutuvaan energiantuotantoon on tehnyt vantaalaisesta lämmöstä myös halvempaa ja vakauttanut sen hintaa pitkälle tulevaisuuteen.

– Erityisen hienoa tässä on se, että olemme onnistuneet luopumaan fossiilisista polttoaineista kustannustehokkaasti. Se on erinomainen uutinen asiakkaillemme, sillä tulevaisuuteen katsottaessa vantaalaisen lämmön hinta tulee pysymään edullisena pitkään. Eikä edullisuus tarkoita tinkimistä ympäristöystävällisyydestä, toteaa Ilkka Reko.

Vantaan Energia ilmoitti viime syksynä nopeuttavansa kivihiilestä luopumista ja aikoo lopettaa sen käytön energiantuotannossa jo vuonna 2022.

Lisätietoja
Ilkka Reko
Johtaja, Lämpöliiketoiminta
Vantaan Energia Oy
+ 358 50 566 4595
ilkka.reko@vantaanenergia.fi

Miska Eriksson
Toimitusjohtaja
Quantitative Heat Oy
+ 358 40 086 9055
miska.eriksson@qheat.fi