Siirry sisältöön

Vantaan Energia mukana rahoittamassa hiilinegatiivisen betonin kehitystyötä 

 VTT:n LaunchPad -hautomosta ponnistava Carbonaide Oy julkisti tänään rakentavansa maailman ensimmäistä hiilinegatiivisen betonin mahdollistavaa pilottituotantolinjaa Hollolaan. Carbonaide Oy ryhtyy kaupallistamaan hiilidioksidin hyödyntämis- ja varastointiteknologiaansa, jonka avulla betonin hiilijalanjälki on mahdollista saada jopa hiilinegatiiviseksi.  

Vantaan Energian tavoitteena on olla hiilinegatiivinen kiertotalousenergiayhtiö vuonna 2030. Yhtiö näkee päästövähennyksissä ensisijaisena toimenpiteenä hiilidioksidipäästöjen välttämisen. On kuitenkin monia hiilidioksidipäästövirtoja, jotka eivät ole vältettävissä, esimerkiksi kierrätyskelvottoman jätteen hyödyntäminen energiana. Tällaisissa tapauksissa hiilidioksidin hyödyntäminen ja sitominen pysyvään käyttökohteeseen mahdollistaa kestävän hiilenkierron. Vantaan Energia pitää Carbonaide Oy:n teknologiaa erinomaisena esimerkkinä hiilidioksidin hyödyntämisestä raaka-aineena ja sitomisesta pitkäksi ajaksi uuteen tuotteeseen. Vantaan Energia on yksi Carbonaide Oy:n teknologiakehityksen rahoittajista. 
 

Hiilidioksidin kivetetään betonituotteisiin  

Carbonaiden menetelmässä hiilidioksidipäästöt on mahdollista puolittaa tuotantoon tarvittavan pienemmän sementtimäärän ja hiilidioksidin kivettymisen ansiosta. Hiilinegatiiviseksi päästään, kun yhdistetään Carbonaide-teknologia vähäpäästöisiin sideaineisiin, joita tällä hetkellä saa muun muassa teollisuuden sivuvirroista. 

Perinteinen betoni on yksi suurimmista hiilidioksidin päästölähteistä ja vastaa 8 %:sta maailman hiilidioksidipäästöistä. Carbonaide-menetelmällä valmistetun betonin laskennallinen hiilijalanjälki on –60 kiloa hiilidioksidia betonikuutiota kohden tavanomaisen betonin hiilijalanjäljen ollessa noin 250–300 kiloa hiilidioksidia kuutiota kohden. 

Carbonaiden visiona on käynnistää kymmenen hiilinegatiivisen betonin tuotantoyksikköä Pohjoismaissa vuoteen 2026 mennessä. 

Lue lisää