Siirry sisältöön

Vantaan Energia mukaan Taloyhtiöklubi-hankkeen toimintaan

VE kuvaukset 11 12 2017 Valmiit Kokonaisuus3 3 2000

Taloyhtiöklubi-hanke on pääkaupunkiseudulla toimiva Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupunkien yhteishanke, joka keskittyy taloyhtiöiden energiatehokkuuden parantamiseen. Taloyhtiöklubi-hankkeen pääasiallinen rahoittaja on ympäristöministeriö.

Hankkeessa kaupunkeihin perustetaan taloyhtiöiden alueellisia yhteistyöfoorumeja, joiden tavoitteena on koota yhteen naapuruston taloyhtiöiden hallitukset, perustaa yhteistyöfoorumeja ja ryhtyä tekemään ohjattua, tavoitteellista ja aktiivista yhteistyötä kiinteistöjen ja alueen kehittämiseksi.

Taloyhtiöklubi-hankkeen kärkiteemana on energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä. Taloyhtiöiden näkökulmasta kyse on tärkeimmästä yksittäisestä strategisesta kehittämisteemasta, sillä jopa 40 % taloyhtiöiden hoitokuluista kuluu energiaan. Siinä on myös samalla isoin säästöpotentiaali.

Energian säästäminen taloyhtiöissä linkittyy kaupunkien ja koko yhteiskunnan isoihin ilmastotavoitteisiin.

– Vantaan Energia haluaa olla energia-alan edelläkävijä niin tuotanto- kuin asiakasnäkökulmasta. Meillä on käynnissä merkittävä Fossiiliton 2026 -hanke, jolla muutetaan Vantaan Energian tuotanto fossiilisista polttoaineista vapaaksi jo vuoteen 2026 mennessä. Samalla luodaan uraauurtavia uusia toimintamalleja energia-alalle, kuvaa Vantaan Energian asiakkuuspäällikkö Laura Heinänen.

– Tämän lisäksi meillä on käynnissä tuote- ja palveluportfolion uudistus, jossa laajennamme taloyhtiöille tarkoitettua palvelutarjontaamme. Kehittämistä tehdään yhteistyössä taloyhtiöiden kanssa, summaa Heinänen yhtiön syitä lähteä mukaan hankkeeseen.

Myös Vantaan kaupunki hankeosapuolena pitää syntynyttä yritysyhteistyötä myönteisenä asiana.

– Kaupungilla on tiukat ilmastotavoitteet ja se haluaa olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2030. Ilmastotavoitteiden kannalta kuitenkin yhtä tärkeää on se, että myös rakennusten energiankulutusta saadaan vähennettyä. Taloyhtiöklubi-hanke Vantaalla linkittyy suoraan Hiilineutraali Vantaa 2030 -tavoitteeseen. Tavoitteeseen pääsy edellyttää koko kaupungin alueella siirtymistä hiilineutraaliin energiantuotantoon ja sen riittävyyden turvaamiseksi hillitsemään energiankäyttöä. Jokaisen taloyhtiön on tärkeää pohtia keinoja energian säästämiseksi. Se on paitsi taloudellisesti järkevää myös ilmastotavoitteiden kannalta välttämätöntä, sanoo ympäristöpäällikkö Jari Viinanen Vantaan kaupungin ympäristökeskuksesta.

Osa Taloyhtiöklubi-hankkeen virallisia tavoitteita on yritysyhteistyön selvittäminen ja käynnistäminen. Erittäin kunnianhimoisessa kolmen ison kaupungin ja ympäristöministeriön yhteisessä hankkeessa kehitetään uudentyyppistä toimintamallia taloyhtiöiden naapurustoyhteistyölle.

– Taloyhtiöklubi-toimintamalli herättää kiinnostusta, vaikka hankkeessa vasta kehitämme yritysyhteistyön toimintamalleja ja konseptointityö on kesken, oli hienoa, että Vantaan Energia saatiin veturiyrityksen rooliin Vantaan pilottialueilla, toteaa hankkeen projektipäällikkö Kimmo Karvinen.

Lisätiedot:

Laura Heinänen
Asiakkuuspäällikkö, Energiapalveluliiketoiminta
Vantaan Energia Oy
09 82 90686, laura.heinanen@vantaanenergia.fi

Kimmo Karvinen
Taloyhtiöklubi-hanke, projektipäällikkö
Good House Oy, toimitusjohtaja
044 5045952, kimmo.karvinen@goodhouse.fi

Jari Viinanen
Ympäristöpäällikkö
Vantaan kaupunki / Ympäristökeskus
jari.viinanen@vantaa.fi