Siirry sisältöön

Vantaan Energia luopuu Hiitolanjoella sijaitsevasta Lahnasenkosken voimalaitoksesta ja alue otetaan virkistyskäyttöön.

IMG 3919

Vantaan Energia myy Hiitolanjoen Lahnasenkosken voimalaitoksen Etelä-Karjalan virkistys-aluesäätiölle. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö omistaa jo joen ranta-alueet molemmilla puolilla voimalaitosta. Ostajan tarkoituksena on lopettaa voimalaitoksen toiminta ja muodostaa alueelle yhtenäinen jokimaiseman hallitsema virkistysalue. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö uskoo, että Lahnasenkosken alapuolisen Kangaskosken ja yläpuolisen Ritakosken kalatievelvoitteet saavat lähivuosina lainvoiman, jolloin lohen nousu Hiitolanjoessa mahdollistuu.

”Vesivoima on Vantaan Energialle merkittävä sähköntuotantolähde, mutta Lahnasenkosken voimalaitoksen teho ja sitä kautta tuotto ovat olleet hyvin pieniä. Siksi lähdemme nyt tällä kaupalla mukaan talkoisiin edistämään Laatokan lohen nousua jokeen”, toteaa Vantaan Energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen.

Vuonna 2016 Vantaan Energian sähköntuotannosta noin 40 prosenttia syntyi vesivoimalla. Vesivoima tulee pääosin Svartisenin ja Ranan vesivoimalaitoksista Norjassa sekä Kolsin Voima Oy:n vesivoiman tuotannosta Kokemäenjoessa ja Kymijoessa.

”Vaikka nyt luovumme pienestä vesivoimalaitoksestamme, haemme koko ajan uusia mahdollisuuksia lisätä uusiutuvan ja muun vähäpäästöisen energian tuotantoa. Jätevoima on ollut meille menestys ja tuotantoomme on lähivuosina tulossa lisää mm. tuuli-, metsäbio- ja ydinvoimaa”, Pertti Laukkanen summaa.

Lisätietoja:
Pertti Laukkanen 
toimitusjohtaja 
puh. 09 829 0310