Siirry sisältöön

Vantaan Energia ja Wärtsilä selvittävät hiilineutraalin synteettisen biokaasun valmistusta.

P2G vantaa w%C3%A4rtsil%C3%A4 Final FI scaled

Havainnekuva synteettisen biokaasun tuottamisesta kaukolämmön ja liikenteen tarpeisiin Vantaan Energian jätevoimalan yhteydessä toimivan Power-to-Gas -laitoksen avulla.

Vantaan Energia ja teknologiayhtiö Wärtsilä aloittavat hankkeen, jossa selvitetään mahdollisuutta valmistaa hiilineutraalia synteettistä biokaasua Vantaan Energian jätevoimalassa. Mikäli valmistus todetaan kannattavaksi, voisi maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen Power-to-Gas -laitos aloittaa toimintansa jo vuonna 2025. Hanke tukee molempien yritysten tavoitetta täysin uusiutuvasta energiantuotannon tulevaisuudesta.

Vuoden 2020 aikana toteutettavassa yhteistyöhankkeessa Vantaan Energia ja Wärtsilä selvittävät Vantaan Energian jätevoimalassa tuotettavan sähköenergian ja syntyvän hiilidioksidin hyödyntämistä synteettisen biokaasun tuotannossa. Tarkoituksena on selvittää hankkeen optimaalinen koko, synteettisen biokaasun valmistuksen kustannukset ja tekniset toteutusvaihtoehdot.

– Omassa jätevoimalassa valmistettu hiilineutraali synteettinen biokaasu olisi erinomainen lisä Vantaan Energian lämmön tuotantoon ja jälleen uusi askel matkallamme kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Ja mikä parasta, se olisi kiertotaloutta parhaimmillaan, toteaa Vantaan Energia Oy:n toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

Mahdollisuuksien mukaan osapuolet aikovat jatkaa hankkeen yhteistä kehittämistä kohti kaupallisen mittakaavan pilottihanketta. Tuotantolaitoksen kokoluokka on alustavasti noin 10 MW, jolloin laitos tuottaisi kaasua vuodessa 80 GWh. Jätevoimalassa tuotetulla hiilineutraalilla synteettisellä biokaasulla voitaisiin korvata Vantaan Energian lämpökeskusten käyttämä maakaasu. Selvityksessä on myös biokaasun hyödyntäminen muun muassa liikennepolttoaineeksi.

Uudella teknologialla kohti hiilineutraalia energiantuotantoa

Työnjako selvityksen suhteen on selvä: Wärtsilä tuo osaamisensa Power-to-Gas-prosesseissa ja -teknologiassa, Vantaan Energia kokemuksensa ja ymmärryksensä lämpöliiketoiminnasta ja projektikohtaisista vaatimuksista.

– Wärtsilä on investoinut Power-to-X-aihealueeseen vuodesta 2018, jonka aikana olemme saaneet perusteellisen käsityksen teknologiasta ja sen roolista osana 100 % uusiutuvaa energiajärjestelmää. Tämän yhteiskehityssopimuksen avulla voimme soveltaa osaamista todelliseen projektiin. Yhteistyöhanke on täydellinen paikka aloittaa vision rakentaminen konkreettiselle liiketoiminnalle, kertoo Matti Rautkivi, Wärtsilän energialiiketoiminnan strategia- ja liiketoiminnan kehitysjohtaja.

Sekä Vantaan Energialla, että Wärtsilällä on visio 100-prosenttisesta uusiutuvan energian tulevaisuudesta. Vantaan Energia ilmoitti viime syksynä nopeuttavansa kivihiilestä luopumista ja aikoo lopettaa kivihiilen käytön energiantuotannossa jo vuonna 2022. Yhtiön tavoitteena on olla tulevaisuudessa kokonaan hiilineutraali.

Lisätietoja
Jukka Toivonen
toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy
puh. 050 453 6729