Siirry sisältöön

Vantaan Energia, Infranode ja Keva ostavat Fortumin kaukolämpöliiketoiminnan Järvenpäässä.

lampo1

Suomalainen konsortio on solminut sopimuksen Fortumin Järvenpää-Tuusula-alueen kaukolämpöliiketoiminnan ostosta. Konsortioon kuuluvat Vantaan Energia, Infranode ja Keva.

Vantaan Energia, Infranode ja Keva omistavat kaupan myötä Järvenpää-Tuusula-alueen kaukolämpöliiketoiminnan kokonaan. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja kauppa odotetaan saatettavan päätökseen kuluvan vuoden kolmannen vuosineljänneksen aikana.

”Olemme iloisia, että Fortum valitsi konsortiomme uudeksi Järvenpää-Tuusula alueen kaukolämpöpalveluiden omistajaksi. Vantaan Energialla on vahva osaaminen kaukolämpöpalveluiden tuottamisesta kestävällä tavalla. Uusiutuvien ja hiilineutraalien energianmuotojen osuutta tuotannossa on kasvatettu johdonmukaisesti ja samaa linjaa jatketaan. Keva ja Infranode taas ovat molemmat kokeneita energiainfran asiantuntijoita ja sijoittajia Pohjoismaissa”, sanoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

”Olemme innostuneita siitä, että pääsemme sijoittamaan yhdessä Vantaan Energian ja Infranoden kanssa tärkeään suomalaiseen perusinfrastruktuuriin kehittyvällä ja kasvavalla alueella. Keva on pitkäjänteinen sijoittaja, joten tämänkaltaiset infrasijoitukset sopivat erittäin hyvin meidän sijoitussalkkuumme. Kaupan kohde tarjoaa tasaisen, ennustettavan ja pitkäaikaisen kassavirran. Kaupan kohde käyttää huomattavassa määrin uusiutuvaa energiaa, mikä luonnollisesti sopii mainiosti Kevalle vastuullisena sijoittajana”, sanoo Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari.

”Tämä tärkeä investointi jatkaa pyrkimystämme olla Suomen kuntasektorin ensisijainen omistajakumppani. Olemme erittäin iloisia, että investointi tehtiin yhteistyössä Kevan ja Vantaan Energian kanssa. Yhteisomistus sekä yhteistyömahdollisuudet tarjoavat houkuttelevia synergioita”, lisää Infranoden johtaja Carl-Emil Lindholm.

Kauppa on jatkoa Vantaan Energian toteuttamalle strategialle valtakunnallisesta kasvusta ja kiertotalousliiketoiminnan kasvattamisesta. Vantaan Energian nykyiset voimalaitokset Vantaan Ojangossa ja Martinlaaksossa ovat kiertotalousvoimalaitoksia, hyödyntäen polttoaineenaan kiertotalousajan materiaaleja, kuten hyötykäyttömateriaalien lajittelun jälkeen jäljelle jäävää sekajätettä ja kestävää biomassaa.

Myös kaupan mukana tuleva Järvenpään biovoimala hyödyntää muun muassa metsähaketta ja metsäteollisuuden puutähteitä.

Vuonna 2019 Järvenpään laitos tuotti noin 330 gigawattituntia (GWh) lämpöä ja noin 90 GWh sähköä. Toiminnot työllistävät tällä hetkellä 3 Fortumin työntekijää, jotka siirtyvät liiketoiminnan mukana vanhoina työntekijöinä.

Vantaan Energia Oy

Vantaan Energia on yksi Suomen suurimmista kaupunkienergiayhtiöistä. Me tuotamme sähköä ja kaukolämpöä sekä myymme lämpöpalveluita. Energia-alalla on merkityksellinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Haluamme olla osa ratkaisua. Siksi lopetamme kivihiilen käytön energiantuotannossa jo vuonna 2022.

Olemme kasvava kiertotalousenergiayhtiö, joka panostaa hiilineutraalien energiaratkaisujen löytämiseen.

Infranode

Infranode on pitkän tähtäimen pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja, joka sijoittaa keskeiseen pohjoismaiseen infrastruktuuriomaisuuteen, kuten energialaitoksiin, uusiutuvaan energiaan, tietoliikenne, liikenne sekä sosiaaliseen infrastruktuuriin. Infranodella on toimistot Helsingissä, Tukholmassa ja Oslossa, ja 15 henkilön investointitiimi, joka koostuu paikallisella ja kansainvälisellä kokemuksella varustetuista infrastruktuurisijoittamisen asiantuntijoista. Infranode hallinnoi tällä hetkellä noin miljardin euron pääomaa, joka on peräisin pohjoismaiden tunnetuimmilta institutionaalisilta sijoittajilta. Sijoittajiamme ovat mm. Keva, LähiTapiola, Euroopan investointipankki, Folksam, ruotsalainen kuntien ja maakuntien eläkerahasto KPA Pension ja Ruotsin valtion eläkerahasto, AP4.

Keva

Keva huolehtii julkisen sektorin eli kunta-alan, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon ja Kelan työntekijöiden eläkeasioista. Kevalla on noin 1,3 miljoonaa henkilöasiakasta. Kunta-alan tulevaisuuden eläkkeitä turvataan muun muassa sijoitustoiminnalla, ja sijoitusten markkina-arvo oli vuoden 2019 lopussa 56 miljardia euroa.

Lisätiedot

Jukka Toivonen

Ari Huotari

Vantaan Energia

Keva

jukka.toivonen@vantaanenergia.fi

ari.huotari@keva.fi

+358 50 453 6729

+358 20 6142205

 

 

Markus Pauli

Carl-Emil Lindholm

Keva

Infranode

markus.pauli@keva.fi

carl-emil.lindholm@infranode.se

+358 20 6142473

+46 70 566 57 36