Siirry sisältöön

Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030

VE Hiilinegatiivinen2030 2560x1707px

Vantaan Energian määrätietoinen työ hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi jatkuu yhtiön lanseeratessa Hiilinegatiivinen 2030 -hankekokonaisuuden. Neljästä päähankkeesta koostuvan suunnitelman myötä Vantaan Energia sitoo toiminnallaan enemmän hiilidioksidia kuin sen toimesta vapautuu ilmakehään ja etenee näin kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030.

Vantaan Energian Hiilinegatiivinen 2030 -hankekokonaisuudessa hiilidioksidia sitovat investoinnit mahdollistavat yhtiön omia päästöjä suuremmat päästövähennykset. Hiilinegatiivisuus mahdollistuu luopumalla fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä ja etenemällä tämän jälkeen neljän suunnitellun päähankkeen myötä hiilinegatiiviseksi. Jo nyt käynnissä oleva jätevoimalan laajennus ja esisuunnitteluvaiheessa oleva maailman suurin lämmön kausivarasto mahdollistavat fossiilisista polttoaineista luopumisen ja luovat näin vakaan pohjan pitkäjänteiselle päästövähennystyölle. Uudet Hiilinegatiivinen 2030 -kokonaisuuden hankkeet kiihdyttävät tätä muutosta entisestään.

– Tulevat hankkeet vauhdittavat meidät ensimmäisten joukossa hiilinegatiivisiksi. Suunnitelmiimme kuuluvat hiilidioksiditonta biokaasua valmistavan laitoksen käynnistäminen vuonna 2026, tätä seuraa hiilidioksidin talteenotto raaka-aineeksi vuonna 2027, investoimme kierrätysbiohiililaitokseen vuonna 2027 ja ryhdymme jalostamaan hiilidioksidia kokonaan uusiksi tuotteiksi vuonna 2029. Kokonaisuuden taustalla on ajatus, että hiilidioksidin varastoinnin sijaan sidomme sen pitkäaikaisesti materiaaleiksi esimerkiksi rakennusteollisuuden käyttöön, Vantaan Energian liiketoimintajohtaja Kalle Patomeri kertoo.

Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen näkee etenemisen kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030 hyödyttävän sekä asiakkaita, ilmastoa että toimialaa.

– Me olemme yksi Suomen suurimmista energiayhtiöistä. Alalla on pitkään kipuiltu ilmastoasioiden kanssa. Itse näen kuitenkin, että energiayhtiöt voivat nousta ratkaisijan rooliin. Me haluamme omalla toiminnallamme näyttää esimerkkiä ja suunnitelmillamme turvata asiakkaillemme edullisen kaukolämmön. Investoinneilla pystymme pitämään lämpöasiakkaiden kaukolämmön hinnan vakaana myös tulevaisuudessa lämpöverkon toimiessa hiilinegatiivisen energian jakelukanavana. Jokainen uusista hankkeistamme on kannattavaa liiketoimintaa, joten asiakas ei joudu meillä hiilinegatiivisuuden maksumieheksi.

– Tietyt toimialat, kuten energia, ovat avainasemassa mahdollistamassa koko yhteiskunnan ilmastotavoitteiden saavuttamisen. Kaikkia muutokseen tarvittavia teknisiä ratkaisuita ei ole vielä olemassa ja siksi tarvitaan merkittävissä määrin myös uusia innovaatioita. VTT yhtenä Euroopan johtavista tutkimuslaitoksista on juuri siitä syystä mukana tuomassa kokonaisuuteen uusia ratkaisuja ja varmistamassa, että niillä saavutetaan todellisia ilmastohyötyjä, kertoo VTT:n energia- ja vetytutkimusalueen johtaja Antti Arasto

Päästövähennysten osalta Hiilinegatiivinen 2030 -kokonaisuus on ainutlaatuinen niin Suomen kuin koko Euroopankin mittakaavassa.

– Meidän kokoluokassamme ei vastaavaa löydy energia-alalta Suomesta. Toivomme kuitenkin, että tämä auraa latua myös muille toimijoille. Tiedossani ei myöskään ole, että Euroopassa olisi toista vastaavaa hiilinegatiivisuuteen tähtäävää hanketta käynnissä. Meidän tulee näyttää suuntaa – energia-ala voi nousta ratkaisijaksi ilmastoasioissa, Toivonen toteaa. 

Lisätiedot
Kalle Patomeri, liiketoimintajohtaja, Kaupunkienergia, Vantaan Energia Oy
kalle.patomeri@vantaanenergia.fi
p. 050 529 4158

Haastattelu- ja kuvapyynnöt
Laura Ristolainen, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Vantaan Energia Oy
laura.ristolainen@vantaanenergia.fi
p. 045 203 7499