Siirry sisältöön

Vantaalainen lämpö on ilmastoystävällinen ja hintavakaa lämmitysratkaisu

vantaalainen lampo

Kiertotalousenergiayhtiö Vantaan Energia lämmittää Vantaan ilmastoystävällisesti kotimaisin polttoainein. Vantaalainen lämpö tuotetaan Jätevoimalassa kuluttajien sekajätteestä sekä Martinlaakson biovoimalassa, joka hyödyntää kotimaista biopolttoainetta. Vantaan Energia lämmittää Vantaan jo nyt kivihiilettömästi ja fossiilittomaan lämmöntuotantoon Vantaalla päästään vuonna 2026. Tämän jälkeen Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030. Vantaalainen lämpö on pääkaupunkiseudun edullisilta ja koko Suomen tasolla edullisimpien joukossa.

– Vantaan Energia on aktiivinen ilmastokysymysten ratkaisija, joka ei lepäile laakereillaan, vaan tarttui aiheeseen jo vuosikymmen sitten. Nyt pitkällisen työn hedelmiä poimitaan, ja ilmastoystävällisen lämmityksen lisäksi asiakkaamme saavat nauttia pääkaupunkiseudun edullisimmasta lämmön hinnasta. Fossiilisista polttoaineista luopuminen mahdollistaa lämmön hinnan pysymisen vakaana myös pitkälle tulevaisuuteen, kertoo Vantaan Energian Energiapalveluliiketoiminnan johtaja Matti Wallin.

Vantaalla lämmityksen päästöt ovat laskeneet johdonmukaisesti vuosi toisensa jälkeen Vantaan Energian toteuttaessa hankkeitaan kohti päästötöntä energiantuotantoa. Vuonna 2014 käyttöönotettu Jätevoimala yhdessä vuonna 2019 käyttöönotetun Martinlaakson biovoimalan kanssa vähensivät yhtiön hiilidioksidipäästöt puoleen. Jätevoimalan laajennuksen käyttöönotto keväällä 2022 on mahdollistanut sen, että Vantaan Energian energiantuotanto on nyt kivihiiletöntä ja lämmityksen päästöt ovat laskeneet jopa 70 % kymmenen vuoden takaisesta tasosta. 

Ilmastoystävällisen lämmöntuotannon lisäksi Martinlaakson biovoimala ja Jätevoimala edistävät molemmat kiertotaloutta ja varmistavat osaltaan kotimaisen energiantuotannon huoltovarmuuden. Biovoimala käyttää polttoaineenaan kotimaista metsäpolttoainetta ja metsäteollisuuden sivutuotteita eli käytännössä haketta esimerkiksi metsien harvennushakkuista sekä kuorta ja sahanpurua puuteollisuuden hukkapaloista. Jätevoimala taas hyödyntää pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan asukkaiden syntypaikkalajiteltua sekajätettä.

– Vantaan lämmöntuotannossa ei käytetä enää tänä päivänä kivihiiltä ja viimeisistäkin fossiilisten polttoaineiden rippeistä luovutaan vuoteen 2026 mennessä. Tämän jälkeen Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030. Näillä hankkeilla varmistetaan vantaalaisen lämmön hintavakaus ja ilmastoystävällisuus pitkälle tulevaisuuteen, summaa Wallin.

Lisätiedot

Matti Wallin, liiketoimintajohtaja Energiapalvelut, Vantaan Energia Oy
matti.wallin@vantaanenergia.fi
p. 044 723 5782

VE Infograafi Kaukolammon hintojen kehitys paakaupunkiseudulla 1

Kaukolämmön hinnat laskettu 600 MWh vuosikulutuksella Energiaviraston tyyppikerrostalon kulutusprofiililla. Hintatilastossa esitetään tyyppirakennusten kaukolämmön verollinen hinta €/MWh siten, että maksuissa on mukana energiamaksut ja kiinteät maksut (tehomaksut) veroineen (arvonlisävero sekä polttoaineiden valmisteverot).